Ujhelyi szerint hazudik a kormány a pedagógusok béremelése ügyében

A képviselő meglepődött, amikor azt hallotta kormányzati szereplőktől, Brüsszel akadályozza a pedagógusok béremelését.

Hazugsággal vádolta a kormányt a pedagógusok béremelése ügyében Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt mondta, meglepődött, amikor azt hallotta kormányzati szereplőktől, Brüsszel akadályozza a pedagógusok béremelését.

Felidézte: a magyar kormány másfél-két éve nyújtott be egy javaslatsort arról, miként akarja felhasználni azt a közel 13 ezer milliárdnyi forrást, ami Magyarországnak járna 2021-2027 között. 140 oldalon fejtegette a kabinet, mire kér pénzt, de meg sem említették a pedagógusok béremelését. Megjegyezte: az MSZP már akkor jelezte, hogy a társadalmi egyeztetések hiánya és a program tartalma miatt nem lesz elfogadható az európai intézményeknek ez a javaslat. Nem véletlen, hogy nem született meg a megállapodás Magyarország és az unió között - állapította meg az EP-képviselő.

Ujhelyi István szerint a pedagógus szakszervezetek és érdekképviseletek tavaly őszi, illetve idén tavaszi harca eredménnyel zárult, győztek. A magyar kormány változtatott álláspontján és olyan javaslatot tett le az asztalra, amelyben 1 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintot kér az elmúlt évek pedagógusbér-csökkenését kompenzálandó. Kimondták azt is, hogy a pedagógusbéreket legalább a diplomás bér 80 százalékáig "fel kell húzni".

Navracsics Tibor miniszterként megértette, ha pénzt kérnek, akkor figyelni kell arra is, milyen szakmai elvárásokat fogalmaznak meg az európai intézmények - mutatott rá az MSZP-s európai parlamenti képviselő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a pedagógusbéremelések ügyében csak az első félidőt nyerték meg,

akkor érkeznek meg ténylegesen a források, ha a jogállamisági kérdéseket is rendezi Magyarország, ami miatt most "befagyott állapotban" vannak az uniós pénzek.

Különben az ígéretek csak papíron meglévő források lesznek, és nem látnak belőle semmit. Ha egyetlen forintot is veszítenek, az Orbán Viktor és a magyar kormány felelőssége - jelentette ki a szocialista politikus, aki úgy látta: érdemes Magyarországon a szakszervezeteknek, az érdekképviseletnek és minden társadalmi csoportnak, amelyik úgy érzi, bármilyen sérelem érte, vállalni a harcot, mert valamilyen eredménye lesz ezeknek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet