Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ukrajna egy hülye ország - mondja a Nyugatnak Kátya Harkivból

Az ukránok már rég kimaxolták azt az unortodox politikát, amit Orbán Viktor még csak ízlelget. Kátyával beszélgettünk Ukrajna helyzetéről, politikáról és előkerült egy felrobbantott Lenin szobor is.

Kátya a kelet-ukrajnai Harkivban él, nem mellesleg diplomás közgazdász így nála hitelesebben kevesek tudnának nyilatkozni az Ukrajnában kialakult helyzetről. Harkiv városáról (a Harkiv járás közigazgatási központja) annyit érdemes tudni, hogy Ukrajna második legnagyobb városa és jelentős kulturális, ipari és oktatási központ.

Harkiv
maps.google.com

Hogyan viszonyulnak az ukránok a szabad véleménynyilvánításhoz? Azért ezzel kezdem, mert említetted, hogy nem szeretnéd, hogy a valódi neved megjelenjen.

Valóban, nem lenne túl szerencsés, mert a hazámban az emberek általában nem szeretik azokat, akiknek megvan a véleménye a dolgokról, de ne gondold azt, hogy az oroszok az ukránok ellenségei és mindenkit súlyosan bántalmaznak.

Milyen a helyzet a városodban?

Néhány ostoba ember felrobbantotta Lenin emlékművét. Nem szeretem az ilyen embereket, mert feleslegesen gerjesztik az indulatokat. Sajnos a harcok is egyre közelebb érnek. Remélhetőleg az ukrán kormány hamarosan befejezi a keletiek támadását/gyilkolását.

Vannak orosz katonák a városban?

Nem tudom, de a keletieknek meg kell védeniük a területüket és az ott élő embereket.

Mi az oka ennek a szembenállásnak, ami látszólag a semmiből tört felszínre?

Úgy gondolom, a különbség a keleti és a nyugati ukránok mentalitásából fakad. A legegyszerűbben egy példával tudnám érzékeltetni a dolgot, mégpedig azzal, amit az emberek Sztepan Bandera 1941 és 1945 közti Nagy Patrióta Háborújáról gondolnak.

Sztepan Bandera ukrán politikus, aki a nyugat-ukrajnai nemzeti mozgalom vezető személyisége, valamint az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője volt. Ukrán nacionalista és szabadságharcos, ahogy Kátya mondta:

Tetőtől talpig náci.

A nyugatiak szemében Ő nemzeti hős, míg mi inkább náci kollaboránsként tekintünk rá. Harkivban minden május 9-én megünnepeljük a Győzelem Napját, addig nyugaton ez rendre elmarad. Szóval, nagy kérdés, hogy Bandera mi jót tett a saját hazájával, de Lengyelországban például szobrot is állítottak neki.

Milyen állapotban van az ukrán gazdaság? Ezen a területen milyen különbségek vannak?

Kelet-Ukrajnának erős ipara van, míg Nyugat-Ukrajnának nincs ipara, nekik csak gyönyörű hegyeik vannak. – mondja és nevet. A keletiek Oroszországgal kereskednek, addig a nyugatiak most Európának próbálják meg eladni a termékeiket. Fontos különbség még az is, hogy a kelet-ukránok ott dolgoznak, ahol élnek, a nyugat-ukránok viszont kénytelenek a környező országokban dolgozni. Pedig a turizmus elég jól megy, a sípályák nagyon jók. Azt még el kell, mondjam, hogy mindig is a kelet etette a nyugatiakat, hiszen Kelet-Ukrajna adja a költségvetés döntő többségét.

Miért van az, hogy Ukrajna egy szegény ország? Gondolok itt arra, hogy a hírekben elég gyakran előkerül, hogy nem tudnak fizetni az oroszoknak a gázért. Mi a baj az ukrán gazdasággal?

Ukrajna egy hülye ország. – felnevet. Korábban volt egy jó szerződésünk az oroszokkal, alacsony gázárral. Aztán jött egy kapzsi nő (Julija Timoshenko – a szerk.), és még több pénzt akart. Kitalálta, hogy Oroszországnak tranzitdíjat kell fizetnie. Valószínűleg elfelejtette, hogy azért volt olyan alacsony a gáz ára, mert az oroszok nem fizettek tranzitdíjat. A hatalom nagy kísértéssel jár.

Mi a helyzet az Európai Unióval? Miért nem lehet egyszerre mindkét féllel üzletelni?

Nem értem azokat az embereket, akik Európához akarnak tartozni, hiszen Ukrajna már így is Európában van. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem kellene felégetni minden hidat az egyik oldalon, csakhogy csatlakozhassunk a másikhoz. Mindkét féllel kereskednünk kellene. Úgy tudom, hogy az új kormány már majdnem az összes szerződést aláírta az EU-val, de a helyzet az, hogy nem minden ukrán akarja a csatlakozást, a keleti régiókra nézve nem túl előnyös ez a megállapodás. Ha Nyugat-Ukrajna az Európai Unióhoz akar tartozni, Kelet-Ukrajna nem fogja visszatartani őket… - közben mosolyog.

Az Egyesült Államok is küldött pénzt az ukránoknak, és nagyon aggódnak is értetek.

Nem értem, mi ez a hirtelen, és talán kissé egyoldalú aggódás az USA részéről. Azért az egy jó kérdés, hogy az Egyesült Államok honnan szerezte a pénzt, amit Ukrajnának adott? Mert szerintem fontos lenne tudni. Amerikának hatalmas adósságai vannak, és elég gyakran úgy tűnik, hogy semmire sincs pénzük...

Mit gondolsz, van visszaút? Lehet újra egységes Ukrajna?

Sajnos úgy látom, hogy Ukrajna már nem lehet többé egy ország. Szeretem Ukrajnát, szeretem a városomat, Harkivot, de egyre kevésbe szeretem Ukrajna nyugati részét.

A beszélgetés alapján – a cikkíró magánvéleménye

Nekem úgy tűnik, hogy a világmegváltó terveikkel az ukrán politikusok javarészt csak önmagukat váltották meg. A tanulság pedig talán az, hogy nem lehet csak ide, vagy csak oda tartozni, mert mindig vannak köztes állapotok, ahol minden félnek hajlandónak kellene lennie a kompromisszumokra. Azzal, hogy az Európai Unió beállt Nyugat-Ukrajna mellé, egyértelmű igent mondott a kizsákmányolásra, a túladóztatásra és a szabad rablásra, mert lássuk be, Ukrajnában eddig ez volt a megszokott rendszer, amitől a túladóztatott keletiek most igyekeznek megszabadulni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra