Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathely és Budapest jutott be az Európai Unió 100 intelligens városa közé

30 hónapos mentorprogramban vesznek részt, ahol felkészítik őket, hogy eredményesen pályázzanak a közvetlen uniós forrásokra.

Már a tavalyi választási kampányban, és azóta is többször előkerült a várospolitikában a bűvös kifejezés, közvetlen uniós támogatás. Ami, ugye, azt jelenti, hogy a város közvetlenül az Európai Unió pályázatkiírójához adja be a pályázatát, ott döntenek, és onnan kapja a támogatást a város, persze, ha támogatásra érdemesnek ítélik meg a leadott anyagot.

Ennek az az előnye, hogy a magyar kormány nincs benne a folyamatban, ami főként az ellenzéki vezetésű városok, így Szombathely számára fontos. Ráadásul ezek a közvetlen támogatások nem azoknak a programoknak a részei, amelyeknek a felhasználásáról az uniós költségvetési ciklus elején döntenek, aztán el is fogy a keret.

Nemény András és Bokányi Adrienn
Szilágyi József (telefonos fotó)

Erről beszélt Nemény András, Szombathely polgármestere is a mai városházi sajtótájékoztatón. Ahol azt is elmondta, hogy az idén záruló hétéves uniós költségvetési ciklus forrásai nagyjából elfogytak, az új költségvetési ciklusban jövő tavasszal nyílnak a pályázati ablakok.

A polgármester bejelentette, egy nemrég zárult pályázat eredményeként Szombathely bejutott az Európa 100 intelligens városa programba. Magyarországról még Budapest pályázott sikerrel. Nemény azt is elmondta, hogy négy területet neveztek meg a programban, így az ipar átalakulását, a fenntartható, zöld gyártást, a polgárok bevonását, az intelligens közlekedést és a hulladékgazdálkodás fejlesztését.

Bokányi Adrienn költségvetési tanácsnok, az okosváros program felelőse hozzátette, a városnak két partnere volt a pályázatban, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület és a PTE Egészségtudományi Kara.

Mint elmondta, a program lényege, hogy tíz mentorváros segíti a mentorált városokat 30 hónapon belül, annak érdekében, hogy időben, még a pályázati lehetőségek megjelenése előtt ki tudják dolgozni azokat az anyagokat, amelyekkel sikerrel pályázhatnak majd.

Az ipar területén például az autóipar mellett a biztonság érdekében új iparágakat képviselő beruházókat akarnak letelepíteni, köztük egészségipari vállalkozásokat. De ide tartozik a digitalizációs központ Videón a szombathelyi digitalizációs központ látványterve 2020. June 24. 21:14 , és ipari park infrastruktúrájának fejlesztése is.

A digitalizációs központ látványterve

A közlekedésben a hosszútávú koncepció kidolgozását, az intelligens parkolást, forgalomirányítást említette. A hulladékgazdálkodásban pedig a szelektív hulladékgyűjtés adatait elemző, feldolgozó és irányító rendszert terveznek.

A tanácsnok hozzáétette, a mostani siker nem csak az említett program miatt fontos, azért is, mert így Szombathely önállóan is megjelenik az EU színterein. Stratégiai kapcsolatokat köthetnek, és külön együttműködést alakíthatnak ki a mentorvárossal, arról egyelőre nincs döntés, melyik város lesz az.

Július végén viszont már erről is meg lesz a döntés, a program szeptember végén indul - mondta Bokányi Adrienn.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra