Szombathely és Budapest jutott be az Európai Unió 100 intelligens városa közé

30 hónapos mentorprogramban vesznek részt, ahol felkészítik őket, hogy eredményesen pályázzanak a közvetlen uniós forrásokra.

Már a tavalyi választási kampányban, és azóta is többször előkerült a várospolitikában a bűvös kifejezés, közvetlen uniós támogatás. Ami, ugye, azt jelenti, hogy a város közvetlenül az Európai Unió pályázatkiírójához adja be a pályázatát, ott döntenek, és onnan kapja a támogatást a város, persze, ha támogatásra érdemesnek ítélik meg a leadott anyagot.

Ennek az az előnye, hogy a magyar kormány nincs benne a folyamatban, ami főként az ellenzéki vezetésű városok, így Szombathely számára fontos. Ráadásul ezek a közvetlen támogatások nem azoknak a programoknak a részei, amelyeknek a felhasználásáról az uniós költségvetési ciklus elején döntenek, aztán el is fogy a keret.

Nemény András és Bokányi Adrienn
Szilágyi József (telefonos fotó)

Erről beszélt Nemény András, Szombathely polgármestere is a mai városházi sajtótájékoztatón. Ahol azt is elmondta, hogy az idén záruló hétéves uniós költségvetési ciklus forrásai nagyjából elfogytak, az új költségvetési ciklusban jövő tavasszal nyílnak a pályázati ablakok.

A polgármester bejelentette, egy nemrég zárult pályázat eredményeként Szombathely bejutott az Európa 100 intelligens városa programba. Magyarországról még Budapest pályázott sikerrel. Nemény azt is elmondta, hogy négy területet neveztek meg a programban, így az ipar átalakulását, a fenntartható, zöld gyártást, a polgárok bevonását, az intelligens közlekedést és a hulladékgazdálkodás fejlesztését.

Bokányi Adrienn költségvetési tanácsnok, az okosváros program felelőse hozzátette, a városnak két partnere volt a pályázatban, a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület és a PTE Egészségtudományi Kara.

Mint elmondta, a program lényege, hogy tíz mentorváros segíti a mentorált városokat 30 hónapon belül, annak érdekében, hogy időben, még a pályázati lehetőségek megjelenése előtt ki tudják dolgozni azokat az anyagokat, amelyekkel sikerrel pályázhatnak majd.

Az ipar területén például az autóipar mellett a biztonság érdekében új iparágakat képviselő beruházókat akarnak letelepíteni, köztük egészségipari vállalkozásokat. De ide tartozik a digitalizációs központ Videón a szombathelyi digitalizációs központ látványterve 2020. June 24. 21:14 , és ipari park infrastruktúrájának fejlesztése is.

A digitalizációs központ látványterve

A közlekedésben a hosszútávú koncepció kidolgozását, az intelligens parkolást, forgalomirányítást említette. A hulladékgazdálkodásban pedig a szelektív hulladékgyűjtés adatait elemző, feldolgozó és irányító rendszert terveznek.

A tanácsnok hozzáétette, a mostani siker nem csak az említett program miatt fontos, azért is, mert így Szombathely önállóan is megjelenik az EU színterein. Stratégiai kapcsolatokat köthetnek, és külön együttműködést alakíthatnak ki a mentorvárossal, arról egyelőre nincs döntés, melyik város lesz az.

Július végén viszont már erről is meg lesz a döntés, a program szeptember végén indul - mondta Bokányi Adrienn.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet