Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Brüsszel mégis megnyitja a pénzcsapot? - Megmenthetik a magyar kormányt a pénzügyi összeomlástól

Még az előző költségvetési ciklusból is vannak kifizetetlen pénzek, ha sikerül megegyezniük, az Orbán-kormány fellélegezhet.

Idén év végéig több száz milliárd forintnyi EU-s támogatást fizethet ki az Unió, elsősorban a régebbi ciklusból - írta az Equilor hírlevelére hivatkozva az mfor.hu .

Találtak 420 milliárd forintot

Ezek a pénzek még a 2007-2013 közti költségvetési ciklusból maradtak vissza Brüsszelben, mert több vitás kérdés merült fel, és eddig nem egyeztetett ezekről Brüsszel és Magyarország. Ha a magyar hatóságok benyújtják a záró fizetési igénylés dokumentációját, a hiányzó 420 milliárd forint egy része megérkezhet az év végéig.

A jelenleg zajló, 2014-2020-as ciklus támogatásaiból is érkezhet pénz, azoknál a pályázatoknál, ahol az EU a tapasztalt szabálytalanságok miatt 10 százaléknál alacsonyabb korrekciót kért, a portfolio.hu becslései szerint akár 1,5-2 milliárd eurónyi, 480-620 milliárd forintnyi kifizetési igénye is felhalmozódhat október végéig Magyarországnak, amelynek a 90 százalékát, ha minden jól megy, akkor a Bizottság szintén ki tudja fizetni év végéig.

Ha megérkeznek ezek a kifizetések, a magyar kormány fellélegezhet, nélkülük ugyanis komoly költségvetési hiány keletkezne az év végére. A kormány ugyanis a tavaszi választási kampány hevében saját költségvetéséből előlegezett meg több százmilliárdnyi forint uniós támogatást, a korrupciógyanús vizsgálatok miatt ezek a pénzek azonban eddig nem érkeztek meg.

Nem engedik csődközelbe jutni a magyar kormányt

Szeptember közepén a kormány utasította is az önkormányzatokat és állami cégeket, hogy a már náluk lévő, de még fel nem használt támogatásokat utalják vissza az államkincstárba A kampány hevében túl sok pénzt adott a kormány az önkormányzatoknak, most visszahívja ezek jó részét az Államkincstárba 2018. September 21. 10:25 . Arról egyelőre nem volt szó, hogy ezeket a pénzeket el is vonják, valószínűbb, hogy könyvelési módszerekkel a költségvetési hiány csökkentésére használják fel ezeket az összegeket.

Az ügynek poitikai vonzatai is vannak, erről Hadházy Ákos beszélt a hét elején Szombathelyen, az európai ügyészséghez csatlakozást célzó aláírásgyűjtő kampánykor Hadházy Ákos Szombathelyen is aláírásokat gyűjtött és támogatta László Győző kampányát 2018. October 08. 17:45 , majd ma megjelent interjúnkban Hadházy Ákos: Borzasztó nagy baj lesz, ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez 2018. October 10. 10:12 . A lényeg, hogy ha a korrupciógyanú miatt befagyasztják az uniós pénzeket, akkor az év végére komoly költségvetési hiány várható, és közel lesz a pénzügyi összeomlás is.

Az EU így tudna nyomást gyakorolni a kormányra, hogy együttműködjön a vitás kérdésekben. Viszont, ha mégis megnyitják most a pénzcsapot, akkor a kormány fellélegezhet, és tovább folytathatja

szabadságharcát

az Európai Unió ellen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra