Brüsszel mégis megnyitja a pénzcsapot? - Megmenthetik a magyar kormányt a pénzügyi összeomlástól

Még az előző költségvetési ciklusból is vannak kifizetetlen pénzek, ha sikerül megegyezniük, az Orbán-kormány fellélegezhet.

Idén év végéig több száz milliárd forintnyi EU-s támogatást fizethet ki az Unió, elsősorban a régebbi ciklusból - írta az Equilor hírlevelére hivatkozva az mfor.hu .

Találtak 420 milliárd forintot

Ezek a pénzek még a 2007-2013 közti költségvetési ciklusból maradtak vissza Brüsszelben, mert több vitás kérdés merült fel, és eddig nem egyeztetett ezekről Brüsszel és Magyarország. Ha a magyar hatóságok benyújtják a záró fizetési igénylés dokumentációját, a hiányzó 420 milliárd forint egy része megérkezhet az év végéig.

A jelenleg zajló, 2014-2020-as ciklus támogatásaiból is érkezhet pénz, azoknál a pályázatoknál, ahol az EU a tapasztalt szabálytalanságok miatt 10 százaléknál alacsonyabb korrekciót kért, a portfolio.hu becslései szerint akár 1,5-2 milliárd eurónyi, 480-620 milliárd forintnyi kifizetési igénye is felhalmozódhat október végéig Magyarországnak, amelynek a 90 százalékát, ha minden jól megy, akkor a Bizottság szintén ki tudja fizetni év végéig.

Ha megérkeznek ezek a kifizetések, a magyar kormány fellélegezhet, nélkülük ugyanis komoly költségvetési hiány keletkezne az év végére. A kormány ugyanis a tavaszi választási kampány hevében saját költségvetéséből előlegezett meg több százmilliárdnyi forint uniós támogatást, a korrupciógyanús vizsgálatok miatt ezek a pénzek azonban eddig nem érkeztek meg.

Nem engedik csődközelbe jutni a magyar kormányt

Szeptember közepén a kormány utasította is az önkormányzatokat és állami cégeket, hogy a már náluk lévő, de még fel nem használt támogatásokat utalják vissza az államkincstárba A kampány hevében túl sok pénzt adott a kormány az önkormányzatoknak, most visszahívja ezek jó részét az Államkincstárba 2018. September 21. 10:25 . Arról egyelőre nem volt szó, hogy ezeket a pénzeket el is vonják, valószínűbb, hogy könyvelési módszerekkel a költségvetési hiány csökkentésére használják fel ezeket az összegeket.

Az ügynek poitikai vonzatai is vannak, erről Hadházy Ákos beszélt a hét elején Szombathelyen, az európai ügyészséghez csatlakozást célzó aláírásgyűjtő kampánykor Hadházy Ákos Szombathelyen is aláírásokat gyűjtött és támogatta László Győző kampányát 2018. October 08. 17:45 , majd ma megjelent interjúnkban Hadházy Ákos: Borzasztó nagy baj lesz, ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez 2018. October 10. 10:12 . A lényeg, hogy ha a korrupciógyanú miatt befagyasztják az uniós pénzeket, akkor az év végére komoly költségvetési hiány várható, és közel lesz a pénzügyi összeomlás is.

Az EU így tudna nyomást gyakorolni a kormányra, hogy együttműködjön a vitás kérdésekben. Viszont, ha mégis megnyitják most a pénzcsapot, akkor a kormány fellélegezhet, és tovább folytathatja

szabadságharcát

az Európai Unió ellen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet