Urak (hölgyek), talán vége a kopaszságnak

Molekuláris szinten győzik le a bajt.
Kutatók egy csoportjának sikerült egy olyan molekuláris jelzést felfedezni, ami erőteljes szőrnövekedést eredményez mindkét nem tagjainál. A SCUBE3 jelzőmolekulának köszönhetően előfordulhat, hogy gátat tudunk szabni a kopaszodásnak.

A felfedezés szerint a dermális papillasejtek felelősek az új szőrszálak növekedéséért, ezek a speciális jelképző fibroblasztok (kollagént termelő sejtek) megtalálhatók minden szőrtüsző alján. Noha a tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy a dermális papillasejteknek jelentős szerepük van a szőrnövekedésben, mostanáig nem volt világos és egyértelmű képük a mögöttes genetikai folyamatokról – írja a Study Finds nyomán az Index .

„A szőrtüsző életciklusának különböző időpontjaiban a dermális papillasejtek küldik azokat a jeleket, amelyek vagy nyugalmi állapotban tartják a tüszőket, vagy új szőrnövekedést indítanak el” – mondja Maksim Plikus, PhD, az UCI fejlődés- és sejtbiológiai professzora.

Felfedtük, hogy a SCUBE3 egy olyan jelzőmolekula, amelyet a dermális papillasejtek maguktól termelnek. Ez a molekula úgynevezett hírvivőként funkcionál, amely a szomszédos szőrsejteknek üzeni, hogy kezdjenek osztódni, ami újbóli szőrnövekedést eredményez – közölte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód