„Úristen, very big!” - Anglia sokkot kapott

A magyar sajtó Puskásékhoz hasonlítja a felcsúti focistákat, Orbán Viktor bent járt az öltözőben, de politikustársai is magukénak érzik a 4-0-s sikert.

Tegnap este történelmi győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott, miután a Nemzetek Ligájában 4-0-ra kiütötte Wolverhamptonban az Eb-ezüstérmes Angliát. A mieink az 1953-as Évszázad mérkőzése (6-3) óta egyszer sem nyertek a szigetországban, tétmeccsen pedig korábban sohasem.

A meccs összefoglalója

Marco Rossi együttese nem mellékesen ezzel négy forduló után vezeti a „halálcsoportot” (Németország, Olaszország és Anglia is a hátunkat nézi), ez természetesen a hazai és a nemzetközi sajtót is meglepte.

A britek érthetően sokkot kaptak, a tekintélyes lapok mindegyike szétesésről, szégyenről és megaláztatásról írt, és egyikük sem felejti el megemlíteni, hogy a korábbi világbajnok csaknem száz éve nem kapott otthon ekkora különbségű verést senkitől.

A Mail Online címében a „Gulyást csináltak Angliából” felütéssel ironizált, a BBC pedig már meg is kongatta a vészharangot beszámolójában: „Először fordul elő 2014 óta, hogy az angol válogatott négy egymást követő mérkőzésén sem nyert, mindenképpen nyugtalanító, hogy a világbajnokság közeledtével sem a formája, sem az önbizalma nem a régi. Anglia nem volt képes többre, mint beletörődni a megalázó vereségbe, amely után a drukkerek nemcsak fütyültek, hanem Gareth Southgate menesztését is követelték.”

„Magyarország megalázta a szerencsétlen angol válogatottat – ezt már a SkySports írta. – Válogatottunk teljesen szétesett, és most már az sem elképzelhetetlen, hogy kiesik az első osztályból. Négy mérkőzés győzelem nélkül, mindössze egy góllal – azt is tizenegyesből. Itt nem kisiklásról van szó, hanem történelmi összeomlásról, az elmúlt 94 év legsúlyosabb hazai vereségéről.”

„A szurkolók Southgate-en vezették le dühüket, miután a félelmetes háromoroszlánosok 1928 óta a legsúlyosabb hazai vereségüket szenvedték el – tudósított a meccsről a The Sun című, legbefolyásosabb brit bulvárlap. – Igen, ez pontosan olyan rossz, amilyennek látszik.”

No, de nézzük, mi a helyzet idehaza. Azon túl, hogy a kormánymédia most a rasszizmus ellen térdepléssel tiltakozó angol játékosokon ül tort és a himnuszunk alatt fütyülő szurkolóikon élcelődik, természetesen nem felejti el megemlíteni, hogy „Puskásék után ezúttal a Puskás-akadémisták rendezték le az angolokat”. Ennek annyi alapja van, hogy két gólszerző, a duplázó Sallai Roland és a dicsőségfalra szintén feliratkozó Nagy Zsolt is felcsúti nevelés…

E sorokat olvasva egy pillanatra azért elgondolkoztunk azon, hol is járnak jelenleg a „mi fiaink”, a milliárdos állami támogatással bíró Illés Akadémia növendékei. A keret tagja Schäfer András, aki már nyolc évvel ezelőtt, nagyon fiatalon, mindössze 16 évesen elkerült Szombathelyről. A többiek? NB II. középmezőny? Inkább hagyjuk is…

Orbán Viktor: Most kell szerénynek lenni

Magyarország miniszterelnöke, a Puskás Akadémia alapítója, egykori felcsúti focista, Orbán Viktor természetesen ezúttal is a helyszínen szotyizta végig a mérkőzést, sőt a lefújás után még az öltözőbe is bement ünnepelni – ami állítólag ritkaságszámba megy nála.

Mindenesetre valószínűleg nem Ryanairrel utazott a szigetországba, bár most, hogy az átlagbér közel tízszeresére emeltette meg a fizetését, nyilván már nem jelenthetnek gondot neki az különadó miatt megemelt jegyárak.

Hivatalos Facebook-oldalán hanyag eleganciával csak annyit írt ki a végeredmény mellé, hogy „Most kell szerénynek lenni”. Na, nem mintha rögtön vébét nyertünk volna (amit ’86 óta külső szemlélőként csak tévéből látunk)…

És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a nagy győzelem után olyan politikusok is megnyilvánultak a közösségi médiában, akik egyébként nem feltétlenül szoktak véleményt formálni a magyar labdarúgásról: Varga Judit igazságügyi miniszter például nemes egyszerűséggel csak Baby Jewel – egyébként szombathelyi – felnőtt filmes művésznő jól ismert mondatát idézte. „Úristen.” Igaz, ezúttal a very big lemaradt…

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook posztja
Facebook

címlapfotó: fotmob.com

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport