Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Utat tört magának a fű az új aszfalton Nemesrempehollóson

Egy ott lakó szerint mindez a Vas megyei falu romlásának a jele. A polgármester szerint nagyon nem ez a jellemző.

A 300 fős Nemesrempehollós mindössze 20 kilométerre található Szombathelytől délre, elkerülik a főutak és keveset szerepel a hírekben.

De most egy olvasói levélnek és a mellékelt fotóknak sikerült felkelteniük az érdeklődésünket, és úgy gondoltuk, utánajárunk az ügynek.

„Évek óta küzdünk a jelenlegi önkormányzattal. Mivel az 'családi vállalkozás'-ként működik, hiába jeleztünk korábban bármilyen problémát, az elbíráló bizottság az érintett személyekből állt és így a kör bezárult” – írta.

A levélíró erősen fogalmaz, azt állítja, hogy „a falu lassan az enyészeté lesz”. A fejlődés évekkel ezelőtt megállt. Az állami és EU-s támogatások, amikre pályáznak, csak látszatra vannak arra felhasználva, amire szánták. Próbálták ezeket hivatalos úton bejelenteni, de azokat nem vizsgálja ki senki. Valamelyiknél 5 éve „kivizsgálás alatt” státusz szerepel a hivatalos portálokon.

Nemesrempehollós
Olvasói fotó

„Igen, a képviselő-testület tagjai között van rokoni kapcsolat. Nemesrempehollós önkormányzata képviselő-testületének tagja Paksi János, aki közeli hozzátartozóm” – közölte lapunkkal a település polgármestere, amikor azt kérdeztük, hogy vajon mire gondolhatott a levélíró, amikor családi vállalkozást emlegetett.

Paksiné Kecze Tünde emlékeztetett, hogy a képviselő-testület tagjait a választópolgárok választják meg, és a képviselő-testület tagjaira vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem tiltják, hogy a képviselő-testület tagjai között rokoni kapcsolat álljon fenn.

Az utóbbi időszak pályázatait firtató kérdésünkre egy részletes, 12 tételes listát kaptunk, az orvosi rendelőtől kezdve az utcafelújításokon át a polgármesteri hivatalig, és amelyekből 2021-re is jutott: buszforduló, templomfelújítás és falugondnoki busz.

Ami a pályázatok szabályosságát és a bejelentéseket illeti, a település első embere arról tájékoztatott, hogy Nemesrempehollós valamennyi támogatásból megvalósuló beruházásával elszámolt, a támogató az egyes beszámolókat elfogadta, azokkal szemben pénzügyi, vagy műszaki, illetve jogi szempontból kifogást nem emelt. „Az önkormányzatnak nincsen hivatalos tudomása az egyes pályázatokkal kapcsolatban folyamatban lévő eljárásokról, illetve panaszokról” – közölte lapunkkal Paksiné Kecze Tünde.

És mi van a képen látható „kivirágzott” aszfalttal?

Nem tagadjuk, hogy nagy hatást tettek ránk az aszfaltozás utáni fotók, kiegészítve az alábbi levélrészlettel:

„Most ismét sikerült a pályázati pénzt látszatmunkával leírni/elszámolni. Bárkinek szembetűnő lehet a 2019-ben nyert közel 25 millió forint eredménye. Környékbeli falvak hasonló összegű Magyar Falu Program támogatásból tisztességesen fel tudtak újítani önkormányzati utakat (itt két link volt, az egyik egy Vadása-tó melletti úthoz, a másik egy felsőcsatári beruházáshoz vezetett – a szerk.). Kátyúzás után két rétegben aszfaltozással és padka-kiépítéssel. Nemesrempehollós önkormányzata ezt is sajátosan oldotta meg. 800 méteres útszakasz (három utca és egy buszforduló) lett 'felújítva'. Ezekről a képeket mellékelem.”

Nemesrempehollós
Olvasói fotó

„Bár a képek magukért beszélnek, röviden leírnám, mire tellett az összegből. Kátyúzás nélkül a töredezett, gödrökkel teli rossz minőségű útburkolatra került egy réteg folyékony kátrány, amit bazalttal leszórtak. Az egyik úton még az akkor ott lévő belógó tuják ágait is lekátrányozták és lebazaltozták. Kiépítésre került a frissen felújítottnak nem nevezhető aszfalt mellé fél–fél méteres padka. 2020 őszén végeztek a kivitelezéssel. Tavasszal a természet utat tört magának és a frissen 'aszfaltozott' utak közepén kinőtt a fű. Lassan eltűnik a bazalt az utakról, ahogy az autók széthordják. A buszfordulót több buszsofőr sem használja, mivel tengelytörő méreteket öltött a kráter. A felújítás gyanánt rászórt bazalt a kátyút tovább növelte, ahogy a szélére tapadt.”

Mind a szöveget, mind a fotókat elküldtük a polgármesternek, akitől ez a válasz érkezett:

„Az útfelújítás műszaki átadás-átvétele során, amelyre közel egy éve (2020. október 26. napján) került sor, a műszaki ellenőr mindent rendben talált. Az önkormányzat, mint megrendelő azonban a levélben jelzett problémákkal szembesülve (pl. az útburkolaton megjelenő növényzet), az újságírói megkeresést megelőzően intézkedett, a vállalkozónak jelezte az állékonyság tekintetében felmerült hiányosságot. Jelenleg a garanciális javítás folyamatban van, ezen eljárás során kerül sor az esetleges hiba feltárására, illetve orvoslására.”

Nemesrempehollós
Kattintson a képre a további olvasói fotókért!
Olvasói fotó

A buszforduló azért ilyen, mert még nem készült el

A buszforduló felújítása jelenleg folyamatban van. Az önkormányzat a felújítására pályázatot nyújtott be, ami pozitív elbírálásban részesült. A buszfordulóról csatolt képeken látható megoldás, ideiglenes megoldásként született. Ennek célja kifejezetten az volt, hogy a pályázat elbírálásáig használhatóvá tegye az utat – közölte írásban a polgármester, amit később telefonon is megerősített.

Nemesrempehollós
Az ominózus buszforduló.
Olvasói fotó

Elhanyagoltság vagy kákán csomót keresés?

„Nem azért telepedtünk le és építkeztünk itt, hogy végignézzük, ahogy az egykor karbantartott, szép, barátságos, csendes kis falu eltűnik a semmibe. Aki áthalad rajta, megbotránkozik, hogy milyen elhanyagolt. A büszkén mutogatott harangláb lassan teljesen tönkremegy, és még sorolhatnám az elhanyagolt értékeket. Közel 300 ember él itt. Biztosan vannak néhányan, akiknek megfelel így is a falu képe. De mi szeretnénk egy élhető településen felnevelni a gyerekeinket és szeretnénk, ha ők is azt a falut látnák, amibe mi beleszerettünk, és ami miatt úgy döntöttünk, hogy itt telepedünk le” – foglalta össze véleményét a levélíró.

Paksiné Kecze Tünde válaszul fotókat küldött a településről és az ottani rendezvényekről, emellett közölte: 23 éve választották először polgármesterré, a hatodik ciklusát tölti ebben a pozícióban, és ezt nem sok polgármester mondhatja el.

Szerinte a hatodik ciklus önmagáért beszél, egyben megkérdőjelezi levélíró mondandóját, hiszen ezek szerint a lakosság elégedett a munkájával, a falu fejlődésével és kinézetével.

Nemesrempehollós
Ezt a fotót a polgármester küldte a településről. | Kattintson a további polgármesteri fotókért!
Nemesrempehollós, polgármeszeri hivatal

„Meggyőződésem, hogy egy takaros, rendezett, tiszta és a lehetőségekhez képest fejlett infrastruktúrájú faluról van szó, ahol már csak a szennyvízelvezetés hiányzik, de azt nemhogy egy, de akár több falu sem tudná megvalósítani önerőből” – közölte, hozzátéve, nem valószínű, hogy létezik olyan település, ahol ne lehetne a „kákán csomót találni” és kikezdeni a polgármestert.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra