Kenyér, cipő és rongyok a híd alatt - erre a sorsra senki sem vágyik

Az Utcai Szociális Szolgálattal jártuk végig a hajléktalanok ismert búvóhelyeit Szombathelyen.

Csütörtök este hatkor már látszik a lehelet, amikor gyülekezünk a szombathelyi Zanati úti hajléktalanszálló hátsó bejáratánál. Innen indulunk a Féhe Kft. utcai szolgálatával, illetve a Közterület-felügyelet munkatársaival, akikhez még László Győző alpolgármester és Kelemen Krisztián bizottsági elnök csatlakozott.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Indulás előtt
Mészáros D. Zsolt

A hideg idő beköszöntével még fontosabb, hogy figyeljünk a lakhatási krízisbe került és alkalmilag az utcán tartózkodó emberekre. Akadnak közöttük olyanok, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen fogadják el a segítséget és elhagyatott házakban, a Parkerdő környékén vagy egy híd alatt húzzák meg magukat. Ilyenkor az utcai szolgálat igyekszik meggyőzni őket arról, hogy fogadják el a segítséget - hangzott el még az indulás előtt.

A rövid beszédek után autókba pattanunk, melyek már fel vannak töltve gyógyszerrel, tartós élelmiszerrel, meleg teával, pokróccal, valamint meleg ruhákkal.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Már tudják merre kell menni
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen két utcai szolgálat négy szociális munkása járja végig minden nap azokat a helyeket, ahol rászoruló emberek húzzák meg magukat. Mint mondják, sok bejelentés is érkezik, és mindig van extra történet. Az emberek nagy többsége nem is mer odamenni egy hajléktalanhoz, vagy megszólítani őket.

Egy régi épület mellett, növényekkel benőtt helyszínen vágunk át. A zseblámpák fényében hamar feltűnik egy ház, benne némi felszerelés a túléléshez. Sajnos a tulajdonosa most nem volt itt. Indulunk is tovább.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Kattintson a fotóra a további képekért!
Mészáros D. Zsolt

Egy híd alatt szintén kenyér, egy pár cipő, és talán takarónak használt rongyok vannak. Mint megtudjuk, a hidak alatt a víz környékén mindig egy-két fokkal melegebb van, ami nagyon sokat számíthat. Szombathelyen amúgy sem jellemző a kihűlés, vagy a lábfagyás, mert reggel héttől este tízig figyelnek mindenkire.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Egy pár cipő és némi kenyér
Mészáros D. Zsolt

Később ismét egy romos épületben botladozunk felfelé a törmelékek között.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Úton a következő helyszínre
Mészáros D. Zsolt

A lámpák fényében hamar fel is tűnik egy otthonná alakított helység. Még egy cicás párna is igyekszik meghittebbé tenni a hideg falakat. A hajléktalan emberek egyébként szinte folyamatosan mozgásban vannak, nagyon későn fekszenek le aludni és korán kelnek, mert így rövidebb az idő, ami alatt kihűlhetnek.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Cicás párna, matrac és némi rongy
Mészáros D. Zsolt

Persze akadnak olyanok is, akik lakásokban laknak, és vagy nem akarnak, vagy nem tudnak fűteni, nekik a Pálos Károly Családsegítő Szolgálattal karöltve próbálnak segítséget nyújtani.

Hajléktalan sajtónyilvános bejárás
Vannak akik házakban laknak, de nem biztos hogy tudnak vagy akarnak fűteni
Mészáros D. Zsolt

A búvóhelyek pontos hollétéről szándékosan nem akarunk elárulni többet. Sajnos, mindenki kerülhet nehéz helyzetbe, ezért fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és ha kell, felhívjuk az utcai szolgálat ingyen hívható zöld számát, mert akár életet is menthetünk.

Az ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 205 165

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet