Új híd lesz a szombathelyi Árkádiánál, megszűnik az érszűkület a Saághy utcában

Itt az önkormányzat két évre szóló út-, járda-, közvilágítás-felújítási programja.

A szombathelyi közgyűlés legutóbbi, októberi ülésén Megveszik a volt városházát, eladnak egy éttermet, nagyot vitáztak a népszavazásról 2016. October 27. 08:33 döntött úgy, hogy három évre előre meghatározza, mennyi pénzt fordítanak a város útjainak, járdáinak, közvilágításának felújítására. Ehhez az is hozzátartozik, hogy előre lefektetik, milyen munkákat is csinálnak meg a következő években.

Három év, hárommilliárd forint

A közgyűlésben mindenki üdvözölte, hogy hosszabb távú tervek készülnek, és egységes koncepció szerint újítanak majd fel közterületeket, ráadásul az erre fordítandó összeg is évente emelkedik. A határozat szerint 2017-ben 500 millió forint, 2018-ban egymilliárd, 2019-ben másfél milliárd saját forrást különít el erre a közgyűlés, és ezt szerepeltetik is az adott év költségvetésében.

Saját forrásról van szó, ami azt jelenti, ha közben akár uniós, akár állami támogatásokra lehet pályázni, akkor ezek az összegek nőhetnek, velük pedig a felújított utak, járdák száma is.

A decemberi, most csütörtöki közgyűlésre készült anyag tartalmazza a jelenleg zajló vagy előkészítés alatt lévő. korábban elhatározott munkákat, és a következő két év terveit is.

Az új tervek nem érintik a jelenleg zajló munkákat, vagyis ezeket:

Forrás: szombathely
Forrás: szombathely

A déli városrész a mostohagyerek?

A múlt heti közmeghallgatáson "Szombathely a Falco-gyár városa, mentsék ki a közeléből az embereket!" 2016. December 08. 20:04 egy lakó kifogásolta, hogy a déli városrészt mostohagyerekként kezeli az önkormányzat, a két évre szánt másfél milliárd forintból csupán nyolcmilliót kap ez a terület Megnéztük, ez így igaz, a Szent István király utcában ennyiért pótolják a hiányzó járdát. Úgy tudjuk, a közgyűlésen is lesz erről szó bővebben.

Egy korábbi fotó a jelenlegi híd állapotáról
BZ

A tervek egyelőre 2017-re és 2018-ra vannak meg, ezeket is táblázatban mutatjuk. Először a 2017-es terveket, ebből kiemeljük az Árkádia melletti új Aranypatak-hidat, ami 280 millióba kerül, az elmúlt években többször is felújították Ezt a szerencsétlen kis hidat újra és újra javítani kell 2016. May 09. 17:52 . Az elképzelések szerint az új híddal együtt átnézik és valószínűleg módosítják a környék közlekedési rendjét is.

A 2017-ben tervezett felújítások

Forrás: szombathely

Megszűnik az érszűkület?

2018-ban az előző évi összegnek pont a dupláját, egymilliárdot terveznek út-, járdafelújításokra, így hosszabb a lista is. Ebből is egy tervet emelnénk ki, a Saághy István utca kiépítését a Maros utca és a Szent Imre herceg utca között, ahol egy új Gyöngyös hidat is építenek, összesen 300 millióból.

A pirossal jelzett helyen van az érszűkület

Ha jól értjük az elképzelést, ezzel megszűnik a Saághy utca végén az érszűkület, és a jóval kisebb forgalomra tervezett Öntő utca is felszabadul. Erről már nyolc évvel ezelőtt is írtunk Infarktusveszély a Saághy utcában - Körbe lehet-e autózni Szombathelyt? 2008. May 21. 14:37 , az idén februárban is hiába érdeklődtünk a városházán Marad a Saághy utcai érszűkület Szombathelyen 2016. February 19. 08:15 . Most, illetve két év múlva talán megoldódik a dolog, és valódi körgyűrű lesz a város északi részén is.

A 2018-ra tervezett felújítások

Forrás: szombathely
Forrás: szombathely
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet