Vadmacskákat találtak az Őrségi Nemzeti Parkban

Eddig is sejtették a szakemberek, hogy akadnak ott vadmacskák, de most már bizonyítékuk is van.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2019. őszén elindított, vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálatai eredményre vezettek: a nemzeti park három különböző területrészén sikerült vadkamerákkal készített felvételekkel igazolni a fokozottan védett ragadozó jelenlétét.

Vadmacska az illatcsapdánál
Őrségi Nemzeti Park

A nemzeti park jelezte, hogy a vadmacska őrségi előfordulásáról mindeddig nem rendelkeztek adatokkal, az elmúlt években azonban több felvétel, szóbeszéd jutott el hozzájuk arról, hogy élhet vadmacska az Őrségi Nemzeti Park területén. A szakemberek Németországban, türingiai partnerszervezeteinknél tett tanulmányútjuk alkalmával ismerkedtek meg azzal, a vadmacska kutatását és védelmét célzó programmal, amely az inspirációt adta az Őrségi Nemzeti Parkban, a vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálat elindításához.

Fekete harkály kutat táplálék után
Őrségi Nemzeti Park

Nyár végén Dr. Lanszki József emlőskutató közreműködésével, mintegy 15 nemzeti parki helyszínen helyeztek ki kamera- és szőrcsapdákat a vadmacskák észlelésének érdekében. A szőrcsapdák olyan „vakarózófák”, melyeket megfelelő illatanyaggal (macskagyökér főzet) és csalétekkel (paradicsomos hal) láttak el. Amikor egy macska a helyszínt meglátogatja, az ott észlelt szagok miatt azt megjelölheti, és ha a kihelyezett botokhoz dörgölődik, szőrmintát hagy hátra, illetve a mozgásérzékelővel ellátott kamera fényképet is készít róla. A csapdák kihelyezése óta eltelt három hónap alatt három helyszínről sikerült a kamerafelvételek alapján kimutatniuk a vadmacskák jelenlétét.

A borz gyakori vendég a vizsgált területeken
Őrségi Nemzeti Park

A vadmacska Európa szerte elterjedt, de rejtett életmódja miatt ritkán szem elé kerülő ragadozó. Élőhelyül a zavarástól mentes, vadon jellegű erdőket választja, melyek közelében nyílt területek, vizes élőhelyek is megfigyelhetők. Táplálékául madarak, kisemlősök, elsősorban mezei pocok és erdei egerek szolgálnak. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Vörös róka falatozik a paradicsomos halból
Őrségi Nemzeti Park

A vadmacskák védelme érdekében a nemzeti park együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodókkal, hogy tartsák fenn a macskák otthonául szolgáló, háborítatlan erdőrészeket és bennük a nagyméretű, kölykezésre alkalmas odúkat rejtő famatuzsálemeket.

A nyuszt az őrségi erdők jellegzetes kisragadozója
Őrségi Nemzeti Park

Azt, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban talált vadmacskák „tisztavérűek”-e, ill. valós veszély-e a vadmacskák házi rokonaikkal való párosodása következtében a faj genetikai állományának leromlása, a szőrcsapdák által gyűjtött szőrminták genetikai elemzésével fogják megtudni a kutatók és a nemzeti park szakemberei.

A kóbor házimacskák is felkeresik az illatcsapdákat
Őrségi Nemzeti Park
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos