Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vadmacskákat találtak az Őrségi Nemzeti Parkban

Eddig is sejtették a szakemberek, hogy akadnak ott vadmacskák, de most már bizonyítékuk is van.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 2019. őszén elindított, vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálatai eredményre vezettek: a nemzeti park három különböző területrészén sikerült vadkamerákkal készített felvételekkel igazolni a fokozottan védett ragadozó jelenlétét.

Vadmacska az illatcsapdánál
Őrségi Nemzeti Park

A nemzeti park jelezte, hogy a vadmacska őrségi előfordulásáról mindeddig nem rendelkeztek adatokkal, az elmúlt években azonban több felvétel, szóbeszéd jutott el hozzájuk arról, hogy élhet vadmacska az Őrségi Nemzeti Park területén. A szakemberek Németországban, türingiai partnerszervezeteinknél tett tanulmányútjuk alkalmával ismerkedtek meg azzal, a vadmacska kutatását és védelmét célzó programmal, amely az inspirációt adta az Őrségi Nemzeti Parkban, a vadmacska előfordulásának kutatását célzó vizsgálat elindításához.

Fekete harkály kutat táplálék után
Őrségi Nemzeti Park

Nyár végén Dr. Lanszki József emlőskutató közreműködésével, mintegy 15 nemzeti parki helyszínen helyeztek ki kamera- és szőrcsapdákat a vadmacskák észlelésének érdekében. A szőrcsapdák olyan „vakarózófák”, melyeket megfelelő illatanyaggal (macskagyökér főzet) és csalétekkel (paradicsomos hal) láttak el. Amikor egy macska a helyszínt meglátogatja, az ott észlelt szagok miatt azt megjelölheti, és ha a kihelyezett botokhoz dörgölődik, szőrmintát hagy hátra, illetve a mozgásérzékelővel ellátott kamera fényképet is készít róla. A csapdák kihelyezése óta eltelt három hónap alatt három helyszínről sikerült a kamerafelvételek alapján kimutatniuk a vadmacskák jelenlétét.

A borz gyakori vendég a vizsgált területeken
Őrségi Nemzeti Park

A vadmacska Európa szerte elterjedt, de rejtett életmódja miatt ritkán szem elé kerülő ragadozó. Élőhelyül a zavarástól mentes, vadon jellegű erdőket választja, melyek közelében nyílt területek, vizes élőhelyek is megfigyelhetők. Táplálékául madarak, kisemlősök, elsősorban mezei pocok és erdei egerek szolgálnak. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Vörös róka falatozik a paradicsomos halból
Őrségi Nemzeti Park

A vadmacskák védelme érdekében a nemzeti park együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodókkal, hogy tartsák fenn a macskák otthonául szolgáló, háborítatlan erdőrészeket és bennük a nagyméretű, kölykezésre alkalmas odúkat rejtő famatuzsálemeket.

A nyuszt az őrségi erdők jellegzetes kisragadozója
Őrségi Nemzeti Park

Azt, hogy az Őrségi Nemzeti Parkban talált vadmacskák „tisztavérűek”-e, ill. valós veszély-e a vadmacskák házi rokonaikkal való párosodása következtében a faj genetikai állományának leromlása, a szőrcsapdák által gyűjtött szőrminták genetikai elemzésével fogják megtudni a kutatók és a nemzeti park szakemberei.

A kóbor házimacskák is felkeresik az illatcsapdákat
Őrségi Nemzeti Park

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos