Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vágó István is túladagolta magát homeopátiás bogyókkal

Nincs benne semmi! - ezzel a szlogennel tiltakozott a Szkeptikus Társaság Budapesten a hatástalannak tartott homeopátiás gyógymód ellen, csatlakozva ezzel a világméretű kampányhoz.

A világ huszonöt országában egyidőben, plusz az Európai Parlament előtt február 5-én délelőtt 10 óra 23 perckor úgy tiltakoztak az alternatív gyógymód ellenzői, hogy bevettek egy teljes fiolányi magas potenciájú homeopátiás gyógyszert. Bár a helyes elnevezés talán inkább a cukorgolyó volna, hiszen ahogy a tiltakozók is fogalmaznak: ezekben a szerekben nincsen hatóanyag. Magyarországon a Szkeptikus Társaság lett a leghangosabb szócsöve a homeopátia ellenzésének, a szombati demonstrációt is ők szervezték az Országos Gyógyszerészeti Intézet elé, ahol megjelent a szervezet egyik legismertebb tagja, Vágó István médiaszemélyiség is.

háromra lenyelték mindet
Unger András

Jó, ha tudjuk: nincsen benne semmi

A Szkeptikus Társaság elnöke, Hraskó Gábor a helyszínen elmondta: természetesen a választás joga, hogy mivel próbálja gyógyítani magát, mindenkit megillet, a probléma azonban ott van, ha az emberek hamis információk alapján hozzák meg döntésüket. Nem tiltani akarnak, hanem felnyitni a szemeket.

Az embereknek tudniuk kell, hogy nincsen semmi anyag ebben a szerben, tudniuk kell, hogy nincsenek hatásossági vizsgálatok. Ha ezek után venni akarnak, vegyenek, de szerintünk ezt élelmiszerként vagy étrendkiegészítőként kellene forgalmazni

- mondta Hraskó, aki egyben biológus is, majd mutatott néhány érdekes homeopátiás szert, például az oxigénium nevűt, vagy azt, ami a berlini falból is tartalmaz részecskéket, és állítólag a bezártság-érzést kúrálja.

Hraskó Gábor vicces hatóanyagú szereket mutat
Unger András

A tudományos módszer hívei szerint a homeopátia legfeljebb placebóként tud hatni - ahogy egy fórumon olvasható is a találó megjegyzés, hogy nincsen benne más, csak cukor, víz és hit. A feltételezés ellen a homeopaták rendszerint azzal védekeznek, hogy ha így lenne, akkor kifejlett gondolkodással nem rendelkező gyerekeknél sem hatna.

Kérdésünkre, hogy is van ez, Hraskó elmondta:

a placebó áttételesen is hathat. Például ha egy anyuka olyan homeopátiás szert ad a gyerekének, hogy attól jobban aludjon, akkor ezzel saját magát megnyugtatja, ezt a gyerek azonnal érezni fogja. Ha viszont tényleg tudni akarjuk, hogy a művelet számított-e vagy a homeopátiás szer, akkor kontrollált vizsgálatot kell elvégezni: anyukák egy részének adni ezt a szert, a másik részének sima cukorgolyócskát, és akkor minden valószínűség szerint az derülne ki, hogy mindkét csoportra hatott valamennyire.

Vágó István is demonstrált
Unger András

A homeopátiás szerek körüli zavaros helyzetet az okozza egyébként, hogy az EU ugyan vaskézzel védi a fogyasztókat, de közben azt is kimondják, hogy meg kell valósítani a homeopátia támogatását - és míg a gyógyszerek hitelesítése nagyon komolyan folyik, addig a homeopátia elég, ha kimondja magáról, hogy nem káros. És ezt a szabályozást mi is átvettük az Európai Uniótól.

Beszivárgott az áltudomány a rendelőkbe

Ami bonyolítja a helyzetet Magyarországon, az az, hogy míg Nagy-Britanniában például nem követelik meg, hogy orvosi előképzettségű legyen a homeopata, addig itthon igen. Ettől Hraskó Gábor szerint azt remélték, hogy a homeopátiát is gyakorló köpenyesek legalább a súlyos, kritikus esetekben orvosi segítséget adjanak.

Ez valószínűleg így is van, másrészről viszont ott a hihetetlenül romboló hatása, hogy olyan orvosok, akik a SOTÉn tanultak, áltudományos dolgokat kezdenek el művelni.

Végezetül egy magyar fordítással is rendelkező videóval zárjuk a cikket, ami ugyan nem kapcsolódik szorosan a szombati tiltakozáshoz, de sokat elárul arról, hogyan tekint egy homeopata a saját "szakterületére."

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra