Vágó István is túladagolta magát homeopátiás bogyókkal

Nincs benne semmi! - ezzel a szlogennel tiltakozott a Szkeptikus Társaság Budapesten a hatástalannak tartott homeopátiás gyógymód ellen, csatlakozva ezzel a világméretű kampányhoz.

A világ huszonöt országában egyidőben, plusz az Európai Parlament előtt február 5-én délelőtt 10 óra 23 perckor úgy tiltakoztak az alternatív gyógymód ellenzői, hogy bevettek egy teljes fiolányi magas potenciájú homeopátiás gyógyszert. Bár a helyes elnevezés talán inkább a cukorgolyó volna, hiszen ahogy a tiltakozók is fogalmaznak: ezekben a szerekben nincsen hatóanyag. Magyarországon a Szkeptikus Társaság lett a leghangosabb szócsöve a homeopátia ellenzésének, a szombati demonstrációt is ők szervezték az Országos Gyógyszerészeti Intézet elé, ahol megjelent a szervezet egyik legismertebb tagja, Vágó István médiaszemélyiség is.

háromra lenyelték mindet
Unger András

Jó, ha tudjuk: nincsen benne semmi

A Szkeptikus Társaság elnöke, Hraskó Gábor a helyszínen elmondta: természetesen a választás joga, hogy mivel próbálja gyógyítani magát, mindenkit megillet, a probléma azonban ott van, ha az emberek hamis információk alapján hozzák meg döntésüket. Nem tiltani akarnak, hanem felnyitni a szemeket.

Az embereknek tudniuk kell, hogy nincsen semmi anyag ebben a szerben, tudniuk kell, hogy nincsenek hatásossági vizsgálatok. Ha ezek után venni akarnak, vegyenek, de szerintünk ezt élelmiszerként vagy étrendkiegészítőként kellene forgalmazni

- mondta Hraskó, aki egyben biológus is, majd mutatott néhány érdekes homeopátiás szert, például az oxigénium nevűt, vagy azt, ami a berlini falból is tartalmaz részecskéket, és állítólag a bezártság-érzést kúrálja.

Hraskó Gábor vicces hatóanyagú szereket mutat
Unger András

A tudományos módszer hívei szerint a homeopátia legfeljebb placebóként tud hatni - ahogy egy fórumon olvasható is a találó megjegyzés, hogy nincsen benne más, csak cukor, víz és hit. A feltételezés ellen a homeopaták rendszerint azzal védekeznek, hogy ha így lenne, akkor kifejlett gondolkodással nem rendelkező gyerekeknél sem hatna.

Kérdésünkre, hogy is van ez, Hraskó elmondta:

a placebó áttételesen is hathat. Például ha egy anyuka olyan homeopátiás szert ad a gyerekének, hogy attól jobban aludjon, akkor ezzel saját magát megnyugtatja, ezt a gyerek azonnal érezni fogja. Ha viszont tényleg tudni akarjuk, hogy a művelet számított-e vagy a homeopátiás szer, akkor kontrollált vizsgálatot kell elvégezni: anyukák egy részének adni ezt a szert, a másik részének sima cukorgolyócskát, és akkor minden valószínűség szerint az derülne ki, hogy mindkét csoportra hatott valamennyire.

Vágó István is demonstrált
Unger András

A homeopátiás szerek körüli zavaros helyzetet az okozza egyébként, hogy az EU ugyan vaskézzel védi a fogyasztókat, de közben azt is kimondják, hogy meg kell valósítani a homeopátia támogatását - és míg a gyógyszerek hitelesítése nagyon komolyan folyik, addig a homeopátia elég, ha kimondja magáról, hogy nem káros. És ezt a szabályozást mi is átvettük az Európai Uniótól.

Beszivárgott az áltudomány a rendelőkbe

Ami bonyolítja a helyzetet Magyarországon, az az, hogy míg Nagy-Britanniában például nem követelik meg, hogy orvosi előképzettségű legyen a homeopata, addig itthon igen. Ettől Hraskó Gábor szerint azt remélték, hogy a homeopátiát is gyakorló köpenyesek legalább a súlyos, kritikus esetekben orvosi segítséget adjanak.

Ez valószínűleg így is van, másrészről viszont ott a hihetetlenül romboló hatása, hogy olyan orvosok, akik a SOTÉn tanultak, áltudományos dolgokat kezdenek el művelni.

Végezetül egy magyar fordítással is rendelkező videóval zárjuk a cikket, ami ugyan nem kapcsolódik szorosan a szombati tiltakozáshoz, de sokat elárul arról, hogyan tekint egy homeopata a saját "szakterületére."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód