Ne akarják egyformára gyalulni a gyermekeinket, mert akkor nem lesznek hősök, akik megmentenek bennünket

Vágvölgyi András podcast 3

/

letöltés 60.94MB
Sorozatunkban Vágvölgyi András mozgókép pedagógussal elemezzük a filmek hőseit. Most arról beszélgettünk, hogy milyen kalandoknak kell megtörténnie a hősökkel?

Közben megtudtuk:

 • Ismétlődő cselekménymodellek és hasonló vándorló témák vannak az emberiség történetében – kultúráktól, vallástól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül.
 • Hogyan változnak át ezek az alaptörténetek és katasztrófák és a mai korban játszódó filmek történeteivé?
 • Amikor a világban beállt egyensúly valami miatt megbillen, megjelenik a hős.
 • A hős nem tud beilleszkedni az átlagemberek világába - és nem is szeretne beilleszkedni. Mert a legtöbb jó mozifilm karakter tudja, hogy nem is olyan jó hely a világ.
 • A kalandfilm hősök egyáltalán nem makulátlan előéletűek és nem biztos, hogy a legjobb albérleti lakótársak lennének. A hősök sokszor mogorvák, maguknak valók. Tehát ezúttal hívjuk fel a magyar közoktatásban dolgozók, valamit a magyar közoktatást meghatározó szakemberek figyelmét, hogy ne akarják egyformára gyalulni a gyermekeinket, mert akkor nem lesznek hősök, akik megmentenek bennünket.
 • Filmek, amelyek többek között szóba kerülnek: Alfred Hitchcock-Madarak, Mel Gibson: A rettenthetetlen, Walter Hill: Gengszterek sofőrje, Michael Mann: Az utolsó mohikán
 • Sorozatunk előző részei:
  Milyennek kell lennie egy hősnek, hogy megmentse önmagát és a világot? Milyennek kell lennie egy hősnek, hogy megmentse önmagát és a világot? 2023. September 22. 18:55
  A hősszerep világunkban és ennek tükröződése a filmekben A hősszerep világunkban és ennek tükröződése a filmekben 2023. August 09. 19:06

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast