Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány módosítaná az iparűzési adót, az önkormányzatok járhatnak rosszul

Szombathelyt az iparűzési adó bevétele tartja mozgásban, ha ebből elvesznek, komoly bajba kerülhet a város.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Változhat az iparűzési adó alapja, amennyiben a kormány támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésén körvonalazódó javaslatait. Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a részleteket a délelőtti tájékoztatóján – írja a privatbankar.hu .

Három, húsbavágó módosítást terveznek

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A miniszter szerint az iparűzési adó átalakítására a gazdasági növekedés ösztönzése miatt van szükség. Mint fogalmazott, ez az adófajta megmaradt a kilencvenes évek keretei között. Több cég és szervezet jelezte az elmúlt években, hogy milyen hátrányai vannak az önkormányzati hatáskörben lévő adónak.

A tanács ülésén háromféle javaslat fogalmazódott meg. Az egyik az értékcsökkentés leírása az adóalapból, ami 850 ezer vállalkozást érintene. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságának szélesítését – a tervek szerint ötszörös mértékben – 1800 vállalkozás tudná most igénybe venni. Végül napirenden van a feltöltési kötelezettség decemberről májusra tolása, ami a társasági adó esetében már megvalósult.

A miniszter szerint ezekkel az intézkedésekkel javítani lehetne a cégek likviditását. Most az elemzések elvégzésén van a sor, így nem tudott válaszolni a kérdésünkre, hogyan kárpótolják az önkormányzatokat a kieső bevételért (ez azért fontos, mert az iparűzési adó a legnagyobb és kiszámítható bevételi forrás a településeken). A miniszter szerint az önkormányzatok véleményét is meg fogják kérdezni az adóváltozásról.

Szombathelyt a szakadék szélére sodorná, ha kevesebb bevétele lenne az iparűzési adóból.

Eddig a hír, mi tesszük hozzá, hogy az iparűzési adó tervezett módosítása Szombathely számára kimondottan káros lenne. A 2020-as év költségvetése még nincs készen, de tavaly az önkormányzatnak 9,2 milliárd forint bevétele volt az iparűzési adóból.

Szombathely nagyon rosszul járna a módosításokkal
Nagy Jácint

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a város működésére mindennel együtt 20 milliárd forint volt tavaly, akkor világossá válik, hogy az iparűzési adó a működési bevételek közel felét teszi ki.

Márpedig az első két módosítási terv csökkentené az iparűzési adó bevételét. Azt egyelőre nem tudjuk mennyivel, de az biztos, hogy komoly érvágás lenne.

A többi adónemnél már eltörölték a feltöltési kötelezettséget

A decemberi feltöltési kötelezettség megszüntetése az önkormányzatok év eleji működését veszélyeztetné. Az éves iparűzési adóra előlegként kifizetett összeget decemberben fel kell tölteniük a várható éves szintre a vállalkozásoknak. Az ekkor befizetett összeg segíti át az önkormányzatokat az átmeneti időszakon.

Az önkormányzatok éves költségvetése december 31-ig érvényes, a következő évit március közepéig kell összeállítani és megszavazni. Az átmeneti, mintegy két hónapban az iparűzési adó feltöltése volt a biztosíték az önkormányzatok működőképességére.

A többi vállalkozói adónál (társasági adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója, reklámadó, egyszerűsített vállalkozói adó) ezt a feltöltési kötelezettséget tavaly megszüntették, az iparűzési adónál éppen az önkormányzat működőképességének biztosítása érdekében hagyták meg.

Ha most az iparűzési adónál is eltörlik a feltöltési kötelezettséget, azzal az önkormányzatok év eleji működését sodorják veszélybe.

A hír szerint az önkormányzatok véleményét is kikérik, és esetleg szó lehet a kárpótlásukról is, de ez még nincs előkészítve. Mindenesetre ez a módosítás a vállalkozások, köztük a nagy összegű befizető multik helyzetét javítaná és az önkormányzatokét rontaná, utóbbit erőteljesen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés