Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kormány módosítaná az iparűzési adót, az önkormányzatok járhatnak rosszul

Szombathelyt az iparűzési adó bevétele tartja mozgásban, ha ebből elvesznek, komoly bajba kerülhet a város.

Változhat az iparűzési adó alapja, amennyiben a kormány támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésén körvonalazódó javaslatait. Varga Mihály pénzügyminiszter ismertette a részleteket a délelőtti tájékoztatóján – írja a privatbankar.hu .

Három, húsbavágó módosítást terveznek

A miniszter szerint az iparűzési adó átalakítására a gazdasági növekedés ösztönzése miatt van szükség. Mint fogalmazott, ez az adófajta megmaradt a kilencvenes évek keretei között. Több cég és szervezet jelezte az elmúlt években, hogy milyen hátrányai vannak az önkormányzati hatáskörben lévő adónak.

A tanács ülésén háromféle javaslat fogalmazódott meg. Az egyik az értékcsökkentés leírása az adóalapból, ami 850 ezer vállalkozást érintene. A kutatás-fejlesztési költségek levonhatóságának szélesítését – a tervek szerint ötszörös mértékben – 1800 vállalkozás tudná most igénybe venni. Végül napirenden van a feltöltési kötelezettség decemberről májusra tolása, ami a társasági adó esetében már megvalósult.

A miniszter szerint ezekkel az intézkedésekkel javítani lehetne a cégek likviditását. Most az elemzések elvégzésén van a sor, így nem tudott válaszolni a kérdésünkre, hogyan kárpótolják az önkormányzatokat a kieső bevételért (ez azért fontos, mert az iparűzési adó a legnagyobb és kiszámítható bevételi forrás a településeken). A miniszter szerint az önkormányzatok véleményét is meg fogják kérdezni az adóváltozásról.

Szombathelyt a szakadék szélére sodorná, ha kevesebb bevétele lenne az iparűzési adóból.

Eddig a hír, mi tesszük hozzá, hogy az iparűzési adó tervezett módosítása Szombathely számára kimondottan káros lenne. A 2020-as év költségvetése még nincs készen, de tavaly az önkormányzatnak 9,2 milliárd forint bevétele volt az iparűzési adóból.

Szombathely nagyon rosszul járna a módosításokkal
Nagy Jácint

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a város működésére mindennel együtt 20 milliárd forint volt tavaly, akkor világossá válik, hogy az iparűzési adó a működési bevételek közel felét teszi ki.

Márpedig az első két módosítási terv csökkentené az iparűzési adó bevételét. Azt egyelőre nem tudjuk mennyivel, de az biztos, hogy komoly érvágás lenne.

A többi adónemnél már eltörölték a feltöltési kötelezettséget

A decemberi feltöltési kötelezettség megszüntetése az önkormányzatok év eleji működését veszélyeztetné. Az éves iparűzési adóra előlegként kifizetett összeget decemberben fel kell tölteniük a várható éves szintre a vállalkozásoknak. Az ekkor befizetett összeg segíti át az önkormányzatokat az átmeneti időszakon.

Az önkormányzatok éves költségvetése december 31-ig érvényes, a következő évit március közepéig kell összeállítani és megszavazni. Az átmeneti, mintegy két hónapban az iparűzési adó feltöltése volt a biztosíték az önkormányzatok működőképességére.

A többi vállalkozói adónál (társasági adó, innovációs járulék, energiaellátók jövedelemadója, reklámadó, egyszerűsített vállalkozói adó) ezt a feltöltési kötelezettséget tavaly megszüntették, az iparűzési adónál éppen az önkormányzat működőképességének biztosítása érdekében hagyták meg.

Ha most az iparűzési adónál is eltörlik a feltöltési kötelezettséget, azzal az önkormányzatok év eleji működését sodorják veszélybe.

A hír szerint az önkormányzatok véleményét is kikérik, és esetleg szó lehet a kárpótlásukról is, de ez még nincs előkészítve. Mindenesetre ez a módosítás a vállalkozások, köztük a nagy összegű befizető multik helyzetét javítaná és az önkormányzatokét rontaná, utóbbit erőteljesen.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra