Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Figyelmeztetés balról: Ne csaljanak a kopogtatócédulákkal!

Horváth Attilától az MSZP városi elnökétől jött az intelem, aki úgy tudja: az utolsó pillanatokban, ma délután 4-ig egy olyan párt akarja leadni az ajánlókat, amelyik törvénysértő módon szerezte meg azokat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az MSZP feljelentést tesz, ha valakit csaláson kap

Rögtönzött sajtótájékoztatót tartott ma Horváth Attila, az MSZP városi elnöke. A sajtó hirtelen összehívásának a következő az oka: az elnök olyan információ birtokába jutott, ami szerint az egyik párt Szombathelyen visszaélt Romákat manipulálnak kopogtatócéduláért Szombathelyen? 2010. February 12. 10:14 a kopogtatócédulák gyűjtésével.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Egyébként ma van a cédulák leadásának határideje, amit a pártok délután 4 óráig tehetnek meg. Horváth Attila úgy tudja, a határidőig egy olyan – általa meg nem nevezett – párt készül leadni a szükséges számú cédulákat, amely eddig semmiféle aktivista tevékenységet nem végzett, és törvénysértő módon kapott segítséget a jelöltenkénti 750 szelvény összegyűjtéséhez.

Horváth Attila
Rába Adrienn

Annyit üzenek azoknak az embereknek, akik úgy érzik, ez az üzenet nekik szól: minden egyes kopogtatócédulát külön-külön vizsgál majd meg az MSZP szavazóköri delegáltja. Amennyiben bármilyen egyezés van, amit az aláírásoknál lehet egyértelműen látni, feljelentést teszünk a rendőrségnél.

– mondta a politikus.

Horváth Attila szerint az eset már nemcsak a választás rendjével kapcsolatos bűncselekmény, hanem komoly okirat hamisítás is, hiszen nem fénymásolt cédulákról van szó, hanem saját kezűleg írtakról.

Büntetőeljárás közokirat hamisításáért

Alapvetően kétfajta módon lehet befolyásolni a választói akaratot: ha az ajánló nem írja rá a cédulára a jelölt és a párt nevét, csak a saját személyi adatait. A másik, ha az ajánló hiánytalanul kitölti, leadja, és az adatait később átírják egy teljesen üres cédulára.

Erre példa: XY leadja egy pártra az ajánlószelvényét, amire a pártnak már nem lenne szüksége, mert összegyűjtötte a megfelelő számú cédulát. Ezután az adott párt átadja egy olyan pártnak a felesleget, amivel szimpatizál. Mellékel hozzá üres szelvényeket is, amelyekre valaki ráírja az állampolgár adatait, a saját szervezete nevét, és próbál egy hasonló aláírást is rákanyarítani, mint amilyen az eredeti szelvényen is van.

Nem akarjuk, hogy ilyen esetek előforduljanak Szombathelyen, de sajnos máshonnan is kaptunk híreket erről a módszerről. Kérem a pártokat, ezt ne csinálják meg, mert annyit fognak vele elérni, hogy büntetőeljárás indul ellenük.

– nyilatkozta az MSZP elnöke, aki hozzátette: a büntetőeljárás azok ellen is megindul, akik jóhiszeműen adták le az ajánlószelvényt.

Horváth Attila nem nevezte meg azt a pártot, amelyikkel kapcsolatban szerezte az információt, hogy csal a szelvényekkel. Azonban a sajtó részéről szóba került az LMP neve, amit a politikus nem cáfolt, de nem is állította, hogy róluk szólnának a hírek. A sajtótájékoztató után egyébként megtudtuk: az LMP nem állít jelöltet egyik szombathelyi választókerületben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Romákat manipulálnak kopogtatócéduláért Szombathelyen?

„Úgyis a Fidesz nyer, ha támogatjuk őket, lesz havi ötezer forint, ajándékok, iskolaszer támogatás. Ha nem állunk melléjük, lehúzhatjuk a rolót.” – hallatszik a birtokunkba került magnófelvételen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés