Romákat manipulálnak kopogtatócéduláért Szombathelyen?

„Úgyis a Fidesz nyer, ha támogatjuk őket, lesz havi ötezer forint, ajándékok, iskolaszer támogatás. Ha nem állunk melléjük, lehúzhatjuk a rolót.” – hallatszik a birtokunkba került magnófelvételen.

A kopogtatócédulák gyűjtése mindig is botrányok közepette zajlott Szombathelyen. Éppen néhány napja foglaltuk össze az elmúlt évek mizériát Hogyan éltek vissza a kopogtatócédulákkal? 2010. February 09. 08:00 , most pedig két magnófelvétel került a birtokunkba, amelyen szombathelyi romák beszélgetnek.

Ha a Fidesz lesz, minden lesz...

Az első, vágatlan felvételen egy érdeklődő, fiatalabb romának magyarázza idősebb, Gábornak szólított társa, hogy a Fidesz számára kell gyűjteni a kopogtatócédulákat.

Hiszen úgyis úgyis a Fidesz nyer, ha támogatjuk őket, lesz havi ötezer forint, ajándékok, iskolaszer támogatás. Ha nem állunk melléjük, lehúzhatjuk a rolót.

Mindent elvesznek tőlük.

Gábor szerint a várost már a Fidesz vezeti, így itt már nyertek is, el kell dönteni, melyik oldalra álljanak. A Fidesz egyébként kopogtatócédulánként 200 forintot fizet, amit nem készpénzben, hanem kajajegyben, vásárlási utalványban kapnak meg, mert így nem törvénytelen. ( Megjegyzésünk: dehogynem.)

Gábor megerősíti, erre a célra van egy bizonyos összeg, ő írja fel a neveket, hogy ki segített. Egyébként a Fidesznek megvan már a kellő számú kopogtatócédula, de össze kell gyűjteni, amennyit lehet.

Halkan az is hallható, hogy Gábornak bizottsági tagságot ígértek be a szervezőmunka fejében.

A beszélgetés során fény derül az egyik szereplő pontos személyére is. Mikor megcsörren a telefon, Gábor felveszi és hallaható: Cseti Gabit keresik. (01.55 perc az első felvételen.) Úgy tudjuk, hogy ez a név az idősebb roma Hauser Filipet, a Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét fedi, akinek eredeti neve Horváth Gábor, a roma neve pedig Cseti Gábor.

Használati utasítás

A második felvételt megvágtuk, a 12 perces anyagból csak valamivel több, mint három perc foglalkozik a témával. Ez a fiatalabb roma újabb látogatásakor készült, ahol Gábor oktatja őt arra, hogyan is kell kitölteni a cédulákat. Közben azonban megszólal a telefonja, arról beszél, hogy találkoznia kell a hívóval,

arról a dologról kell beszélniük, amiről hármasban beszéltünk, a Marton Zsolt, te meg én

. (Marton Zsolt a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője.) Aztán még megígéri a fiatalabb látogatónak, ha sok cédulát hoz, akár emelhetik is a darabonkénti 200 forintos árat.

A hangfelvételek két dolog miatt érdekesek igazán. Először is, a kopogtatócédulákért és azok gyűjtésért semmiféle ellenszolgáltatatás nem kérhető és nem ajánlható fel. A másik, hogy nem nehéz észrevenni az aggodalmat az idősebb roma hangjában, aki komolyan úgy gondolja, ha nem a Fideszt támogatják, minden eddigi, a romáknak juttatott támogatás meg fog szűnni.

Olvasóink mindkét felvételt meghallgathatják, ha rákattintanak az oldalsávban a Letöltések menüpontnál található 1. magnófelvétel, illetve 2. magnófelvétel linkre.

A Fidesz közleménye

A Fidesz már tegnap jelezte, hogy illetéktelen személyek fideszes aktivistának adták ki magukat, így gyűjtöttek ajánlószelvényeket Szombathelyen, hátrányos helyzetű emberek által lakott területeken.

Újra felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez bűncselekmény, a választópolgárokat pedig arra kérjük, hogy ha a Fidesz nevében megbízólevél és igazolvány nélkül ajánlószelvényt gyűjtő emberekkel találkoznak, azonnal értesítsék a helyi Fidesz-irodát vagy a rendőrséget. Oroszvári Pétert pedig mindenekelőtt arra kérjük, törölje az Orbán Viktor halálát kívánó hozzászólását az internetről.

Fidesz Szombathelyi Szervezete

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hogyan éltek vissza a kopogtatócédulákkal?

Már kopogtathatnak jelölőcédulánkért a jelöltek megbízottjai. Csak remélhetjük, idén a speciális festékkel felturbózott cédula hamisíthatatlanabb lesz, mint anno Szombathelyen...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2010