Van egy trükk, amivel több százan bújnak ki a közlekedési bírságok alól

Rendszer épült már a csalásra, mellyel sokan megússzák a komoly közlekedési bírságokat.

A rendőrség több száz olyan céget és magánszemélyt azonosított, akik rendszeresen változtatják az autóik bejegyzett üzembentartóit, ezzel elkerülve a közlekedési bírságok megfizetését – hívta fel a figyelmet a Traffix nevű közlekedési blog, egy belső rendőrségi információra hivatkozva.

Azt a lehetőséget használják ki, hogy az objektív felelősség elve alapján kiszabott bírság megfizetésére 30 napja van az érintettnek, aki az adott összeget azonban nem fizeti be, hanem közvetítők segítségével átírják az autót egy olyan cég nevére, ami például egy hajléktalan nevén van, akit nem tud utolérni a hatóság - írja a Telex.

A csalásra már egy rendszer épült, melynek működését az is segíti, hogy a gépjárművek átírását illetékmentesen tudják megtenni az olyan vállalkozások, amelyek autókereskedelemből élnek. Ezek a vállalkozások mindössze pár ezer forintot kérnek az átírásért.

A bírsághalmozó cégek és magánszemélyek az általuk üzemeltetett jármű, illetve járműflotta üzembentartói jogát átlagosan 2-3 havonta változtatják, amikor pedig egy cég már túl sok tartozást halmozott fel, akkor bedöntik.

Pedig a megoldás nem lenne bonyolult, a lap által megkérdezett szakjogász szerint csak meg kellene változtatni az autók átírására vonatkozó jogszabályt, és az illetékmentes átírás előfeltételei közt szerepeltetni azt, hogy ne vonatkozzon közigazgatási eljárás, illetve rendezetlen közigazgatási bírság az autóra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet