Van némi gebasz a szombathelyi jégcsarnok körül

Maradjunk annyiban, hogy messze van a sikertörténettől. És a befejezéstől. Csekély 400 millió forint hiányzik.

Bő egy évvel ezelőtt, téli hangulatban, szállingózó hóesésben jártuk be Bejártuk az épülő 2,5 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot és rákérdeztünk a dolgokra 2018. November 20. 15:01 az épülő, 2,6 milliárdos szombathelyi Jégcsarnokot.

Abban már akkor sem voltam biztos egészen, hogy a városnak erre lenne leginkább szüksége, különös tekintettel a Haladás-stadion körüli vesszőfutásra.

De a Szova vezetősége és a szakemberek a helyszínen elmagyarázták, hogy ez más téma, nemcsak a működtetés van átgondolva, de a műszaki paraméterek is rendben vannak. A pénz meg – ha szűkösen is -, de elég lesz.

Az épülő szombathelyi Jégcsarnok bezárása
2018 végén a Szova vezetősége még optimistán nyilatkozott az építkezésről -Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Aztán tavaly december végén jutott eszünkbe, hogy az ígéretek szerint most kellene megnyitni a létesítményt. De gyanúsan nagy volt a csend.

Az idei év első napjaiban levelet küldtünk a Szovának, amelyben a következők felől érdeklődtünk.

 • 1. Milyen a készültségi szintje az épületnek?
 • 2. Mikor lesz a létesítmény átadása?
 • 3. Mi okozta a csúszást?
 • 4. Sikerült-e tartani a költségeket, illetve azt az ígéretet, hogy nem kell városi pénz sem az építéshez, sem az üzemeltetéshez?
 • 5. Változott-e az alapkoncepció, mely szerint a sportolók mellett a város lakossága is használhatja majd a létesítményt 11 hónapig egy évben?
 • 6. Tudnánk-e esetleg egy illetékessel/szakemberrel beszélni?
 • 7. Van-e akadálya, hogy fotóssal megnézzük az épület jelenlegi állapotát?
 • Sokáig nem kaptunk választ, ami tovább erősítette a gyanút, hogy valami nincs rendjén, majd amikor ismét rákérdeztünk, azt a választ kaptuk, hogy később szeretnének nyilatkozni.

  Csend van a Jégcsarnok körül.
  Józing Antal

  Ekkor az önkormányzathoz fordultunk, ahonnan visszairányítottak bennünket a Szovához.

  Néhány nappal ezelőtt kimentünk a helyszínre, ahol azt láttuk, amit már korábban is tudtunk: a munkások elhagyták a helyszínt, és éppen nem történik semmi.

  A falak állnak, de régóta nem történi semmi.
  Józing Antal

  A szomszédos korcsolyapályát használók azt mondták, már régóta nem láttak semmilyen mozgást az épület körül.

  Végül tegnap ez a válasz érkezett a Szovától:

  A Szova válasza:

  Az első ütem kivitelezése lezárult, a közeljövőben pedig tovább folytatódnak a munkálatok. A beruházás eredményeképpen egy, a nemzetközi és a Magyar Jégkorong Szövetség előírásaink is megfelelő csarnok jön létre, amely lehetővé teszi akár nemzetközi jégkorongmérkőzések megtartását is a létesítményben. A fedett jégcsarnok az év 11 hónapjában tudja majd fogadni a sportolókat és a közönségkorcsolyázókat, ezáltal jelentősen növelheti a komplex létesítmény kihasználtságát. A projekt összköltsége a módosított pályázati költségvetés alapján bruttó 2,6 milliárd forint
  .

  A létesítmény építői a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub, a SZOVA Nonprofit Zrt., valamint Szombathely Megyei Jogú Városa. A szabadtéri jégpálya megmarad, mellette kap helyet az új épület, melynek nézőtere 450 fő befogadására lesz alkalmas és igény szerint tovább bővíthető.

  Az épület I. ütemezésének kivitelezése – szerkezetépítés, építészeti munkák – nettó 714 millió forint értékben 2018 decemberében befejeződött. Jelenleg folyik a következő ütem előkészítése, ami a létesítményhez tartozó út és parkoló kivitelezése, ezt pedig az épületgépészeti elemek kiépítése követi majd.

  Az elmúlt hónapokban – a kivitelezési költségek csökkentése érdekében – hő- és füstterjedési szimulációs tervet készíttettünk. A tervet az illetékes hatóság elfogadta, melynek eredményeként a kivitelezés során további 20-30 millió forint költségmegtakarítás érhető el.

  Már az építkezés megkezdésekor látható volt, hogy az építőiparban tapasztalható jelentős árszintnövekedés következtében a jégcsarnok teljeskörű megvalósításához a 2016/2017. évi sportfejlesztési programban megítélt támogatás nem nyújt elegendő fedezetet. A projekt összköltsége beruházási érték növelésére irányuló kérelmünket a Magyar Jégkorong Szövetség 2019 májusában jóváhagyta, a hiányzó források biztosítására pedig folyamatosan kerestük és keressük az együttműködést lehetséges támogatókkal.

  Megkérdeztük Nemény Andrást

  Igen ám, de ebből sokkal okosabbak nem lettünk (lásd a feltett kérdéseinket). Illetve azt lehet kiolvasni belőle, hogy tényleg elakadt a bicikli, és nagyjából a tavalyi bejárás környékén. Akkor azt mondták, kb. 60 százalékkal vannak meg.

  Hogy pontosan mekkora a baj, az egyelőre még mindig nem teljesen világos, de gyaníthatóan nem kicsi.

  De a kép közben valamivel tisztább lett.

  Nem titok, hogy hétfőn a szerkesztőségünkben járt a szombathelyi polgármester. A vele készült podcast-beszélgetés Podcast Nemény András polgármesterrel: "Nem szerelmesnek kell lenni egymásba" 2020. January 28. 19:00 nemsokára nyilvános lesz. Ebben kérdeztük a Jégcsarnok ügyéről is.

  Ebben Nemény András megerősítette, hogy az jégcsarnok a Szova projektje, majd hozzátette:

  Van egy 400 millió forintnyi hiány, ami a TAO-ból kell, hogy beérkezzen.

  Jelenleg a nagyobb cégekkel tárgyal a városvezetés, hogy jöjjön a forrás, és van remény, hogy a probléma megoldódik.

  A polgármester szerint az történt, hogy menet közben elszálltak az építőipari költségek, és a jégcsarnokot nem lehet csökkentett műszaki tartalommal megépíteni. A jó hír az, hogy nincs időkényszer, így az építkezés mindenképpen meg fog valósulni.

  Most már csak az a kérdés, hogy a korábbi sajtóbejáráson tudják-e az illetékesek, hogy a pénz végén járnak, és ezzel üzentek valakinek, vagy csak utána szembesültek azzal, hogy üres a kassza.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet