Várszegi Asztrik távozik a pannonhalmi apátság éléről

A főapát ezt a Szent Márton napi ünnepségen jelentette be péntek este.

A Szent Márton-napokkal 17 év telt el, az én főapáti szolgálatomban pedig immár lassan 27 év telik be. A bencés hagyomány bölcsessége azt diktálta szívemnek és ez van házi törvényeinkben is, hogy az idősebb adja át helyét a fiatalabbnak. Ezt teszem magam is jó szívvel és csak úgy köszönök el, hogy nem főapátként, de jóbarátként megmaradok kedves mindannyiuk számára a továbbiakban is - mondta a Kisalföld tudósítása szerint a tegnapi ünnepségen Várszegi Asztrik főapát.

Várszegi Asztrik
Forrás: Körkép.sk

A lap információi szerint 2018. január 6-án döntenek az új pannonhalmi főapát személyéről.

Várszegi Asztrik

Várszegi Imre 1946. január 26-án született Sopronban, szülei egyedüli gyermekeként. Középiskolai tanulmányait a soproni Állami Berzsenyi Dániel Gimnáziumban végezte. Érettségi után 1964-ben belépett Pannonhalmán a Szent Benedek Rendbe. Itt vette fel az Asztrik szerzetesi nevet, és itt tanult teológiát a Főapátság Szent Gellért Hittudományi Főiskoláján.

1976-ban Budapesten az ELTE BTK-n szerzett történelem-német szakos tanári diplomát, a rend pannonhalmi gimnáziumában tanított egészen 1988-ig. II. János Pál pápa 1988. december 23-án culusi címzetes püspökké és esztergomi segédpüspökké nevezte ki. 1989. február 11-én szentelték püspökké.

1991. január 5-én pannonhalmi főapáttá választották, székét 1991. augusztus 6-án foglalta el. Főapáti tisztségében 2000-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2014-ben erősítették meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet