Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vas megye már készen áll a télre, elvileg minden flottul fog menni

Kíváncsiak voltunk idén is, hogy mennyire készült fel a megye a hóra, a csúszós utakra és úgy ámblokk a télre, így elmentünk a Közút Tátika utcai telephelyén tartott sajtótájékoztatóra.

Idén is megtartotta téli felkészülési koordinációs értekezletét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoportjába tartozó további szervek, amire hivatalos volt a sajtó is.

A konferenciát Seper András tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki elmondta, hogy még október 29-én megtartották szokásos évi gyűlésüket, amelyen napirendi pont volt a téli felkészüléssel kapcsolatos feladatok elvégzése is. Végigvették, hogy ezek közül miket pipálhatnak már ki és mi minden vár még rájuk.

Elmondta, hogy többször is gyakorlatoztak már a katasztrófavédők a rendőrökkel, felmérték, hogy naprakészek-e a télen használatos eszközök és járművek. Nem lehet ugyanis hanyagnak lenni, hiszen akár 1000-1500 bejelentést is kaphatnak egy-egy jelentősebb történés kapcsán.

Magyar Közút télindító sajtótájékoztató
Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Ellenőrizték például az előző évek kockázati helyszíneit, kényszervárakozó helyeket és azt a nagyjából 270 melegedőhelyet is, ahol összesen közel 20 ezer úton rekedt embert is el tudnak helyezni extrém helyzetekben.

Fontosnak tartották megemlíteni azt is, hogy mivel az önkormányzati választások nagy változásokat hoztak sok vasi településen, hiszen a 216 vasi polgármesterből 66 lecserélődött, ezért gondoskodniuk kell arról is, hogy az újonnan megválasztott polgármestereket is kellőképpen felkészítsék. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára elárulta, hogy erre decemberben kerül majd sor.

Mindezek mellett beszélt még a fő lakosságvédelmi és a lakosság tájékoztatásával kapcsolatos feladatokról, valamint arról is, hogy nagy figyelmet fordítanak a hivatalos honlapok folyamatos frissítésére is.

Mészáros D. Zsolt

Horváth László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója beszélt az előkészületekről, a védekezési típusokról, az utak tisztításának a sorrendjéről és a téli üzemeltetésről is, aminek része a 24 órás ügyelet.

Az utak tisztításának sorrendje a következő: először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Őrjáratos védekezés:
(Az I. II. III. osztályba sorolt utak (gyorsforgalmi utak, egy és kétszámjegyű utak főutak). Az az útszakasz, amelyen a védekezés a teljes hosszon, rendszeresen, vegyi- vagy érdesítő anyaggal történik, a síkosság függvényében.

Őrjáratos védekezés Vas megyében. Kattintson a képre a nagyításhoz!
Magyar Közút

Rajonos védekezés:
A IV. V. osztályba sorolt utak.Az olyan út, ahol a védekezés nem terjed ki a teljes hosszra és maga a védekezés szakaszosan történik (ívek, emelkedők).

Rajonos védekezés Vas megyében. Kattintson a képre a nagyításhoz!
Magyar Közút

Fehér utak:
Az olyan út, ahol – a vonalvezetés és forgalomnagyság, illetve hálózati szerep miatt – síkosság elleni védekezés nincs. A hó eltakarítása az őrjáratos és a rajonos útszakaszok után ütemezhető úgy, hogy biztosítsa az út személygépkocsival való járhatóságát.

Megtudtuk, hogy idén 54 kilométernyi hóvédművet, azaz hálót építenek ki a vasi közutak mentén. Az országban pedig sehol máshol nem lesz ilyen méretű hóvédmű. Fontosnak tartotta még kiemelni azt is, hogy Vas megyében körülbelül 100 géppel bele a téli időszakba, gépparkjuk Mercedesekből és Renault-okból áll.

Mészáros D. Zsolt

Az utak síkosságmentesítésére a bejelentéstől számítva fél- egy órájuk van, erre pedig már most felkészültek, ugyanis 11 ezer tonna sóval gazdálkodhatnak majd. De megnyugtatott mindenkit, hogyha ez nem lenne elég, még tudnak utánpótlásról gondoskodni.

A katasztrófavédelem és a Közút szakemberein kívül itt volt még többek között a rendőrség, a tűzoltóság, a Volánbusz Zrt., a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, a Nyugat-dunántúli és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, az E.ON, a GYSEV, a mentők és a Vöröskereszt is, ugyanis mindannyian tagjai a Vas Megyei Védelmi Bizottság Katasztrófavédelmi Munkacsoportnak.

Röviden ők is beszámoltak arról, hogy milyen módon készültek fel a télre és milyen feladatok várnak még rájuk. Ebből azt vesszük le, hogy nagyon is tudják, mi a feladatuk és szinte már teljesen készen állnak a téli időszakra.

Magyar Közút télindító sajtótájékoztató
Még több képért kattintson!
Mészáros D. Zsolt

Fontos, hogy mindenki felkészülten induljon útnak télen, az útviszonyok miatt hosszabb menetidővel kell számolni. Végül pedig valaki azt tanácsolta, hogy ha nem muszáj, akkor inkább ne induljon el senki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra