Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csak óvatosan: Vas megyében is megjelentek az utakon a mezőgazdasági gépek

Az autósok türelmetlenek, a gépek sofőrjei pedig nem mindig veszik észre magukat.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Javában elindultak a mezőgazdasági munkák. A munkaterületre kivonuló, gyakran nagyméretű és lassú eszközök veszélyforrásnak számítanak a közúti közlekedésben – hívja fel a figyelmet az ORFK balesetmegelőzési bizottsága.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Március elsején már meg is történt az első figyelemfelhívó baleset, amelyben kisteherautó és traktor ütközött Nagyvenyim közelében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint a kisteherautóban hárman ültek, és a sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Két társa könnyebb sérüléseket szerzett, a traktor vezetője nem sérült meg. A baleset körülményeivel kapcsolatban tart a vizsgálat, de a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyilatkozata szerint a mezőgazdasági vontató szabályosan közlekedett.

Ismerős helyzet

A rendőrség által említett veszélyforrás Vas megyében sem ismeretlen.

Aki sokat autózik bizonyos főutakon – ilyen tipikusan a 86-os Szombathelytől délre fekvő szakasza a megyeszékhely és Nemesbőd között –, annak nem ismeretlen az a forgalmi helyzet, hogy a mezőgazdasági gép 30-40 kilométeres sebességgel mozog, mögötte kamionok és személyautók torlódnak fel.

A türelmetlenek egy részének csak az ütőerek dagadnak a nyakán, mások viszont értelmetlen és kockázatos előzésekbe kezdenek.

Traktor és személyautó belesete Vas megyében (archív fotó)
Tánczos Mihály

A mezőgazdasági gépek vezetői láthatóan két csoportra oszthatók: van, aki érzékeli a problémát, és időnként az út szélére húzódik és sportszerűen elengedi a kocsisort, mások viszont mintha élveznék a helyzetet, kilométerek hosszan büszkén feszítenek a vezetőülésben, mögöttük az összetorlódott, olykor több kilométeres sor.

Mit kell tudni a mezőgazdasági járművekről?

A lassú járművek 25 km/h, a mezőgazdasági vontatók 40 km/h sebességgel közlekedhetnek. A KRESZ szerint minden olyan útra behajthatnak, ahol tábla a haladást nem tiltja; de ha a jármű más irányból nem tud eljutni az úticéljához, akkor a számára tiltott utat is használhatja – emlékeztet az ORFK.

Mivel a forgalmat figyelmeztető kísérőjármű csak akkor kell, hogy felvezesse a mezőgazdasági járművet, ha több mint 4,5 méter széles, így az autóvezetőknek fel kell készülniük rá, hogy váratlanul is felbukkanhatnak az utakon. A kíséretre nem kötelezett járművek java is túlméretes, és sebességük alacsony (ez gyakran okoz torlódást, próbára téve az autósok türelmét), gyakran húznak vontatmányt, így hosszúak is lehetnek. Villogó, sárga fénnyel kell ellátni az olyan járműveket, amelyek szélesebbek 3 méternél.

Ugyan a mezőgazdasági gépeket megfelelően ki kell világítani, illetve le kell takarítani róluk a rátapadt sarat, hiszen ez szennyezi a közutat és balesethez vezethet, ez nem mindig történik meg, így az észlelésük nehezebb. A pótkocsi rakományát le kell takarni, majd pedig rögzíteni, illetve megjelölni, ha a járművön túlnyúlik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés