Vas megyében már véget is ért a lakásépítési láz?

Míg a főváros és Győr továbbra is pörög, néhány megyében kifulladni látszik a fellendülés. Pénteken jöttek ki a legújabb KSH-adatok.

Szombathely utcáin járva feltűnik, hogy a korábbi évekhez képest több építkezés zajlik.

Mindezt a számok is alátámasztják: míg a legrosszabb évben, 2013-ban Vas megyében mindössze 202 lakás épült, addig 2016-ban ez felugrott 313-ra, ami több mint 50 százalékos emelkedést jelent.

Ez kétségkívül jól hangzik a médiában, csak éppen nagyon relatív; és egyelőre nagyon messze van a boldogságtól. Sőt nemcsak a boldogságtól, hanem az egykori „békeévektől” is.

Vas megyében ugyanis 2004-ben még 1449 (!) lakás épült, amihez képest a mostani „nagy felfutás” is csak egyhelyben topogásnak tűnik.

Nehezen kiszámítható az építőipar alakulása: sem az eladónak, sem a vevőnek nem könnyű a helyzete.
Pixabay.com

Az amúgy sem napfényes helyzetet tovább árnyalja a KSH pénteken kiadott adatsora és elemzése . Az utóbbi „Növekvő építési kedv, másfélszer több új lakás” címet viseli.

Ez összességében igaz is, ám – ahogy lenni szokott – az ördög a részletekben bújik meg.

Ha a számok mögé nézünk, látjuk, hogy a magyar ingatlanpiacot a budapesti boom dominálja, a fővárosban tapasztalható építési kedv miatt néz ki jól az országos statisztika. Ha még közelebb hajolunk, azt is látjuk, hogy vannak olyan helyek – sajnos ilyen például Vas és Zala megye is-, ahol a megtorpanás egyértelmű jelei mutatkoznak.

Vas megyében például 2017 első három negyedévében a tavalyi 251-ről 232-re esett az épített lakások száma. Ez persze év végéig még javulhat egy kicsit, de vérmes reményekre már nem jogosít fel.

Már csak azért sem, mert a megyében a kiadott lakásépítési engedélyek száma is csökkent. Míg tavaly szeptember végéig 941 ilyent adtak ki Vasban, addig idén csak 851-t.

Mindez összevág azzal az összbenyomással, hogy az újonnan felépült szombathelyi lakások mintha a vártnál nehezebben találnának vevőre. Ennek részben a borsos árszínvonal lehet az oka, aminek hátterében viszont az elszabadult építési költségek, a nyugatra vándorlás miatt alaposan megdrágult munkaerő áll.

Az Ingatlannet.hu szakportál statisztikái szerint Vas megyében 2017. július 1-én az átlagos négyzetméterár 218 ezer forint környékén volt, míg Szombathelyen 273 ezer forint. Az utóbbi egy kis csökkenést jelent a tavaszi csúcshoz (283 ezer) képest.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság