Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vas megyei hírességek, akik megmutatták a világnak, hogyan nyomják a profik (2. rész)

Szombathely nem egy hatalmas város, de azért rengeteg híresség megfordult nálunk. Van aki itt született, a városban járt suliba, vagy itt élt pár évig. Aztán elkerültek innen. Mi nem felejtettük el őket, reméljük, hogy ők sem minket. Mindenesetre iszonyatosan büszkék vagyunk rájuk!
vehir.hu

Hujber Feri

Szombathely olyan nőcsábászt is piacra dobott, mint „Bulvár Ferenc”, ugyanis a színész itt született. Az általános iskola elvégzése után szakmunkásképzőbe járt, ahol szakácsnak tanult és egy ideig a vendéglátóiparban dolgozott, majd jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ez után pedig a Vígszínházhoz szerződött, de jóval többen ismerhettük meg a Közel a szerelemhez Karcsijaként vagy a Barátok Közt Szokolay Albertjeként. Az nem vitás, hogy köztudatba a Valami Amerikával robbant be, de játszott még az S.O.S Szerelemben és dolgozott a Reggeli műsorvezetőjeként is. Emellett pedig ügyeletes botrányhősként is számíthattunk rá. Ferencünk keményen bemutatott az oktatási rendszernek és bebizonyította, hogy a színészethez sokkal inkább a tehetség kell, mint a diploma.

 

Henning János

Jónás Tamás

Őszinte, szenvedélyes és provokatív. Vas megye is kapott vele egy József Attilát, legalábbis legtöbben csak a magyar költő örököseként emlegetik. A roma származású költő hat éves korában költözött családjával Szombathelyre. Az általános suli elvégzése után pincér vagy tévészerelő szeretett volna lenni, de végül is gimnáziumba íratták. Később egy rövid időre a győri srác lett belőle, ugyanis a Széchenyi István Műszaki Főiskolán tanult. Jónás egyébként 16 éves kora óta publikál és műveit az összes hazai toplistás irodalmi lap lehozta már. Nem sokkal első két kötete megjelenése után Esterházy Péter ajánlására megkapta a Herder-ösztöndíjat, később a Artisjus- díjat, majd 2009-ben az egyik legnagyobb elismerést, az Aegon-díjat. Jelenleg Szépírók Társaságának a tagja.
 

Vágvölgyi Bálint

Bánhegyi Adrienn

Ő az, aki úgy mozog kötéllel, ahogy a legtöbben anélkül sem tudnának. Nem véletlen, hogy ő a híres szombathelyi kötélugró iskola egyik legismertebb sztárja. Adrienn egyébként Szombathelyen született és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának hallgatója volt. Az országimázs videók készítését akár nyugodtan rá is bízhatnánk, ugyanis két éve felkerül egy videó róla, amiben a főváros legszebb helyein pörgeti a kötelét. A videót azóta YouTube-on több, mint 4 millióan nézték meg. A többszörös világ-, és Európa-bajnok ugrókötelező igazi világjáró, ütős showt nyomott már például New Yorkban, Orlandóban, Floridában, legutóbb pedig a FC Barcelona családi napján Bánhegyi Adrienn, kötélugró hatalmas show-t nyomott Messiéknek 2015. November 07. 15:07 lépett fel Spanyolországban.
 

Lengyel Ferenc

A Jászai Mari-díjas színész Szombathelyen született és naná, hogy a Nagy Lajos Gimnáziumba járt! A színművészeti főiskola elvégzése után, a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozott. Ezt követően a Békés Megyei Jókai Színházhoz, majd a budapesti Radnóti Színházhoz került. 1992-ben szerződött a Katona József Színházhoz, aminek jelenleg is tagja. Lengyel sokoldalú művész, ugyanis rengeteg színházi adaptáció hozzá köthető, emellett pedig gyakorlott rendező is. A színpadon kívül láthattuk már például a Portugál Retekjeként vagy a Sorstalanság földrajztanáraként is. A parkoló című filmtervért - amit Miklauzic Bencével közösen írt - több díjat is besöpört: megkapta a legjobb kelet-közép-európai forgatókönyvnek járó Krzysztof Kieslowski-díjat, valamint különdíjat kapott a 64. Cannes-i Filmfesztiválon. A napokba került a mozikba az Egy szenilis néni memoárja című film, amiben főhős kicsapongó apját játsza.
 

Bonyhádi Zoltán

Márkus Tibor

A jazz nagykövete is szombathelyi gyerek volt, aki egyébként szintén a híres Nagy Lajososok névsorát gyarapítja. Sőt! Kivette a részét a szombathelyi egyetemi életből is, ugyanis a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola ének-zene tanszékén tanult. Márkus céljául tűzte ki a dzsesszkultúra terjesztését és ezt azóta sem adta fel. Az ország legkülönbözőbb pontjain vezetett már ismeretterjesztő előadás- és koncertsorozatot valamint kurzusokat. Nyolc éven át volt a Magyar Jazz Szövetség elnöke, 2003 óta pedig a szombathelyi Lamantin Improvizációs tábor művészeti vezetője. Ez sem kevés, de Márkus missziója nem merül ki ennyiben, merthogy folyamatosan publikál, komponál és koncertezik bandájával a EQUINOX-szal, akikkel idén dobták piacra új lemezüket, a Mysterious Tales-t. A jazz ikon feltehetett már jópár díjat otthon a polcra: az Erkel Ferencet, az Artisjust vagy a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

Sorozatunk első részéért kattintson ide Vas megyei hírességek, akik megmutatták a világnak, hogyan nyomják a profik (1. rész) 2015. November 06. 08:40 !

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra