Abbáziába nem, de Kínába elutazott a Vas megyei vezetés

Senki sem képviselte Vas megyét Abbáziában (Opatija), ahol Markusovszky Lajos emléktábláját avatták fel. Pedig a megye és a kórház is megkapta a meghívót. Megnéztük, hogy az idén hol járt hivatalos úton a megye vezetése.

Kína tengerparti városában, Sanghajban működik a világ eddig egyetlen helyiérdekű mágnesvasútja, amely a Pudong nemzetközi repülőteret köti össze az üzleti negyeddel. A vonat a 30 km-es távot hét és fél perc alatt teszi meg, csúcssebessége 430 kilométer per óra. És, hogy ez miért is érdekes? Azért, mert a rossznyelvek szerint Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke azért utazott Kínába, hogy kipróbálja, milyen érzés ekkora sebességgel suhanni néhány centiméternyire a sín felett.

Mágnesvasút Sanghajban

A reptér létesítése volt a cél…

Persze, a rossznyelveknek nem hiszünk, a megyei közgyűlés elnöke azért repült kétszer is Sanghajba, hogy a Vát és Porpác mellé tervezett kereskedelmi repülőtérről tárgyaljon a lehetséges befektetővel. Először április 16. és 25. között, másodszor augusztus 16. és 19. között tartózkodott a kínai Nagy Fal túlsó oldalán.

Kár, hogy – egyelőre – nem sikerült aláírni a szerződést, pedig a tervező cég augusztus 15-i sajtóbeszélgetésén Kis titkolózás, nagy beruházás – Közel van a váti reptér építése 2008. August 15. 16:33 konkrétumként tálalták a megállapodás megkötését. Barta Balázs, a cég munkatársa meg is ígérte, hogy amint hazaérkeznek Kínából, tájékoztatják a sajtót, ami azóta sem történt meg.

Horvátországba senki sem akart elutazni

De ez a dolgozat nem a reptérről akar szólni, hanem arról, hogy szeptember végén sajnálatos esemény történt a horvátországi Abbáziában (Opatija). A tengerparti város önkormányzata emléktáblát avatott Markusovszky Lajos, a szombathelyi kórház névadójának emlékére. A Csorbán született orvos, akadémikus ugyanis Abbáziában hunyt el 1893-ban.

Abbáziába nem utaztak el

A táblaavatásra megérkezett a meghívó a kórházba, a megyeházára és a szombathelyi városi önkormányzathoz is. Információink szerint Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök egyéb elfoglaltságai miatt Marton Ferenc alelnököt kérte meg, hogy vegyen részt az ünnepségen, az alelnök azonban nem utazott el. Pedig a Markusovszky kórház működtetője, tulajdonosa a megye.

Lakner László, a kórház főigazgatója tervezte az utazást, amit meg is szerveztek, a főigazgató azonban az utolsó pillanatban betegségre hivatkozva lemondta az utat. Helyettest pedig nem jelölt ki, így történhetett meg, hogy Vas megyét és a Markusovszky kórházat a szombathelyi Éhen Gyula Kör elnöke képviselte a táblaavatón, és ő olvasta fel Ipkovich György polgármester köszöntő levelét is. Az eseményt egyébként komoly sajtóérdeklődés kísérte, a horvát közszolgálati médiumok mindegyike, és az országos lapok is beszámoltak róla. Nem elhallgatva, hogy a meghívottak nem jelentek meg…

Megnézték a zászlót…

A történeten felbuzdulva kértük a megyeházát, juttassa el nekünk a megyei vezetés hivatalos külföldi útjainak listáját. Két e-mailbe és két hét várakozásba került, de hozzájutottunk a listához, ezen szembesültünk a közgyűlés elnökének két kínai útjával. De nézzük, október végéig hol járt az idén a közgyűlés elnöke és két alelnöke.

Kovács Ferenc március 13-án Bécsben vett részt a az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett nagyköveti fogadáson.

Trento látképe

Marton Ferenc alelnök március 26-27-én az olaszországi Trento kórházát látogatta meg, ahol a PET/CT berendezést nézte meg működés közben. Ennek az útnak egyébként volt kézzelfogható eredménye, hiszen a megyei közgyűlés júliusban döntött arról, hogy a szombathelyi kórháznak is vásárolnak egy ilyen diagnosztikai készüléket.

Áprilisban következett az első kínai út, majd júniusban az ausztriai Felsőőrött (Obervart) adott át elismerő oklevelet Marton Ferenc alelnök a 40 éves Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnek. Június 24. és 26. között Kovács Ferenc vett részt a visegrádi országok régiónak találkozóján, Lengyelországban. Aztán július 26-27-én a németországi Nürnbergben Marton Ferenc alelnök vezetésével ötfős delegáció tekintette meg a 19. századból származó Vasvármegye zászlót.

Kapcsolatápolás egy héten át

Augusztus 16-19., második kínai út, a hónap 26-án Majtényi László alelnök utazott a kelet-csehországi Zlínbe, a Borostyánkő-út projektben való részvétel előkészítéséért, a megállapodást két hét múlva, október 8-9.-én Kovács Ferenc írta alá, szintén Zlínben.

Sanghaj a tévétoronyból

Marton Ferenc október 14-15-én Olaszország felé vette az irányt, Alleghebe és Veneto városában képviselte a megyei közgyűlést az Alpok-Adria Sport projektcsoport őszi ülésén. Alig két nap múlva aztán, Kovács Ferenc elnökkel, és a közgyűlés több tagjával közösen a romániai Hunyad megyébe látogattak, ahol október 17. és 24. között a kulturális és idegenforgalmi kapcsolatokat ápolták.

Szóval, eddig ennyit utaztak külföldre a megyei közgyűlés vezetői az idén - és se Dominika, se New York nem szerepelz a listán. Iformációink szerint egyébként Kovács Ferenc ezekben a napokban az Indiai-óceán egyik szigetén tartózkodik, igaz, nem a megyei közgyűlésben betöltött tisztsége miatt, hanem országgyűlési képviselőként, azaz a költségeket ezúttal nem a megyei büdzsé, hanem az állami kassza állja.

Mi pedig néhány napon belül megnézzük azt is, hogy a szombathelyi önkormányzat vezetői merre barangoltak az idén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kis titkolózás, nagy beruházás – Közel van a váti reptér építése

Ha minden jól megy, 2012-ben megnyit a Vas megyei kereskedelmi repülőtér. Ennél sokkal többet nem sikerült megtudnunk a Sia-Port Kft. sajtóegyeztetésén.

Repülőteret vagy ipari parkot Szombathelynek?- A politikusok kivárnak, a szakma nem szól közbe

Irreális álmot kergetünk, vagy valóban lesz repülőtér Szombathelyen? És ha igen, hol legyen ipar telepítve? Legyen-e gátja az ipartelepítésnek a légi közlekedés fejlesztése? Húzós kérdések, megpróbáltunk utánajárni a részleteknek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet