Összefonódott a Fidesz a Pannon Lapokkal és a Vas Népével

Pénzek mennek ide-oda, képviselőjelölt válogatja a cikkeket, a PLT kampánylapot ad ki, a Fidesz pozícióba helyezi a saját embereit a megyei lapoknál.

Nagyon sok minden történik mostanában a Pannon Lapok (PLT) által kiadott Vas Népe, a közpénzből működő Szombathelyi Médiacentrum és a Fidesz-rádióból átvett munkatársak körül. Kezdjük a legújabbal.

Nyílt kampány a PLT logója alatt

A napokban landolt a szombathelyi postaládákban a Helyi Polgár című kampánykiadvány. (34000 példányban ingyenesen kerül a postaládákba.) Nem is titkolják, hogy kampánylap, tartalma ennek megfelelő. A címlapon a megyés püspök és Puskás polgármester lerakja az új egyházi iskola alapköveit, két oldalon közlik a Fidesz önkormányzati jelöltjeinek fotóit stb-stb. Az oldalak tetején pedig ott látható a Csak a Fidesz! szlogen.

A Szombathelyi Médiaközpont cikkei és képei a Vas Népében
Médiacentrumos aláírású cikk a Vas Népében
Vágvölgyi Bálint

Az impresszumból megtudhatjuk: a lapot a PLT adja ki - ott szerepel a két ügyvezető, Szabó Miklós és Kázmér Judit neve is, a szerkesztőség a PLT-hez tartozó Maraton Lapcsoport Kft-ben van. Tehát a PLT nyíltan beszállt a kampányba a Fidesz oldalán. Lehet azt mondani: ez csak üzlet - de van tovább is.

Nem is olyan régen írtunk Ráteszi a kezét a Fidesz a Vas Népére? 2014. August 28. 07:47 arról, hogy az önkormányzati tulajdonú, közpénzek felhasználásával működő Szombathelyi Médiacentrum újabb, összesen mintegy 40 millió forint értékű szerződést kötött a Vas Népével. ( Volt már ilyen 8 millióért hirdeti a Vas Népében az önkormányzat a saját médiáját 2014. March 25. 17:03 , kisebb összegre példa az országgyűlési választások előtt.) Ennek lényege, hogy péntekenként egy egész oldalon kvázi-hirdetésként a Médiacentrum cikkeit közlik - ezek pedig nem mások, mint választási propagandaanyagok.

A Fidesz képviselőjelöltje adja a témajavaslatokat

Most pedig állítólag létrejött egy újabb együttműködés. Úgy tudjuk, a Vas Népe havi 400 ezer forintot fizet a Médiacentrumnak. Nem másért, mint cikkekért. (A Médiacentrum működteti a városi tévét, adja ki a Szombathelyi7 című, nyíltan kormánypárti hetilapot, és gondozza az ezekhez tartozó online oldalakat is.)

Helyi polgár
A Helyi Polgár impresszuma
-

Információink szerint hétfőnként egyeztet Mehlhoffer Tamás, a Vas Népe digitális főszerkesztője és Koczka Tibor, a Médiacentrum igazgatója arról, milyen cikkeket adnak le. Vagyis hogy mit vállalnak át a Vas Népe munkatársaitól a Médiacentrum dolgozói. Így tulajdonképpen Koczka Tibor lett a Vas Népe egyik szerkesztője - pedig ő most már hivatalosan is a Fidesz szombathelyi képviselőjelöltje. Sőt, a párt kompenzációs listájának első helyén áll - ami minden emberi számítás szerint akkor is mandátumot hoz neki, ha az egyéni választókerületben elvérezne.

(Koczka egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy megválasztása esetén lemond-e az igazgatói posztról. Ha megteszi, akkor információink szerint Horváth Zoltán, a Médiacentrum munkatársa, Hende Csaba helyi ügyeinek sajtósa veszi át a helyét.)

Persze ez utóbbi szerződést is lehet indokolni költséghatékonysággal- Hiszen a havi 400 ezerből talán egy újságíró járulékokkal együtt számított bére is kijöhet. És így lehet az, hogy – újabb információ, de korábban is írtunk róla - leépítéseket lehet végezni a Vas Népénél.

Összefonódás, egymásnak számlázás

Leegyszerűsítve és összefoglalva a fentieket lássuk akkor a lényeget. A Vas Népe cikkeinek jó része a Szombathelyi Médiacentrumtól származik. Attól a Médiacentrumtól, aminek Koczka Tibor, a Fidesz képviselőjelöltje az igazgatója - és ahol nem is titkolják politikai elkötelezettségüket. (Valljuk be, az eredetileg függetlennek létrehozott és városi pénzből működtette városi médiumok szinte mindenhol a hatalmon lévők által kisajátított, propagandamédiává váltak.) Mindezt gazdasági okokkal indokolják.

Helyi polgár
Térkép, jelöltek, kampány
-

De! A közpénzből működő Médiacentrum évi 40 milliót fizet a Vas Népének a heti egy oldalnyi hirdetésért. A Vas Népe pedig havi 400 ezret a hétfőnként leegyeztetett cikkekért - ami egy évben tizenkétszer 400 ezer, vagyis évi 4,8 millió. Ezt keresztbeszámlázásnak is hívhatnánk, ám a közpénzekből működő Médiacentrum így is közel tízszer akkora összeget fizet a Vas Népének, mint viszont.

Mindennek a következményeként a Vas Népe cikkeinek jó része a Médiacentrumtól származik - és ez lehetővé teszi, hogy a régi újságírók egy részét elbocsássák. ( Mint történt ez a múlt héten a Veszprémi Naplónál A Veszprémi Naplónál kirúgták a törzsgárdát. Ez vár a Vas Népére? 2014. September 04. 17:01 .) Helyükre egyrészt a fideszes tulajdonú Frisss Rádióból és a városháza sajtóirodájából érkező, irányítható kollégákat vettek fel. Másrészt a létszámcsökkentést a tulajdonosok felé lehet költséghatékonyságnak is elkönyvelni, ami minden profitérdekelt cégtulajdonos álma.

Ide tartozik, hogy a Médiacentrum által kiadott Szombathelyi7 című hetilapot a PLT veszprémi nyomdája nyomja, a PLT terjesztői hálózata terjeszti, és szeptember 1-től a PLT átvette alap reklámszervezését is.

Hirtelen főnökök lettek

Információink szerint kialakították a Vas Népe új szerkezeti felépítését Ráteszi a kezét a Fidesz a Vas Népére? 2014. August 28. 07:47 , ezt is már előre jelezték. A lényeg, hogy Halmágyi Miklós főszerkesztő már nem is szerepel a szerkesztőségi struktúrában. A teljes szervezet Mehlhoffer Tamás digitális főszerkesztő kezében van.

Helyi polgár
A Fidesz kampányfotóján Koczka Tibor közvetlenül Puskás Tivadar mellett áll
-

Burkon László, korábbi felelős szerkesztő print menedzser lett, ő csak a nyomtatott lappal foglalkozik, és csupán a tördelőszerkesztő és az ügyeletes digitális szerkesztő tartozik alá. Az összes többi területet Farkas Eszter kapta meg, aki a Frisss Rádióból érkezett néhány hónapja, korábban négyórásként dolgozott a városháza sajtóirodáján.

Hozzá tartoznak a hírszerkesztők, köztük az a Varga Nóra, aki a városháza sajtóirodájából a Médiacentrumhoz ment, majd pár napja a Vas Népéhez. A két hírszerkesztő a közvetlen főnöke a főállású riportereknek és a külsősöknek. De Farkas Eszterhez tartoznak a fotósok, a sport, a digitális és vizuális szerkesztő és a bloggerek is.

Jönnek a szakképzetlen, olcsó tudósítók

Vagyis, megint egyszerűsítünk, gyakorlatilag a közelmúltban a kormánypárti médiából érkező Farkas Eszter és Varga Nóra határozza meg a lap tartalmát, irányítja a belsős és külsős munkatársakat. Köztük olyanokat, akik évtizedek óta a lapnál dolgoznak és ismertek a szakmában.

A Szombathelyi Médiaközpont cikkei és képei a Vas Népében
Ezt is a Médiacentrum írta a Vas Népébe
Vágvölgyi Bálint

De van tovább is. Jelenleg zajlik az ún. civil (társadalmi) tudósítói hálózat kiépítése. Ide újságírói végzettségű embereket várnak, akik a szűkebb környezetük eseményeiről tudósítanak. Őket pedig nagyon olcsó pénzért meg lehet szerezni. Ha a hálózat kiépül, még kevesebb főállású munkatársra lesz szükség.

Megnyered vagy megveszed

Tehát a jelek szerint a Vas Népe éppen vált. A régi embereket eltávolítja vagy háttérbe szorítja, a Fidesz számára politikailag megbízható vezetőket nevez ki, bevonja a helyi kormánypárti sajtót a cikkek írásába. Biztos megéri mindez mindkét félnek. (Arról nem is beszélve, hogy az állam az egyik legnagyobb reklámelosztó. Nagyon jól jár az a médium, ahová a kormány elhelyezi a hirdetéseit.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A Veszprémi Naplónál kirúgták a törzsgárdát. Ez vár a Vas Népére?

Valószínűleg megkezdődött az új emberek pozícióba emelése. A Vas Népénél is ettől tartanak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet