Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas üvegfal és égikert is lehet a felújított szombathelyi Vásárcsarnokon

Koncepciók már vannak, konkrét tervek még nincsenek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közel egy évvel ezelőtt foglalkoztunk Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 a szombathelyi vásárcsarnok felújításával, amire több, mint 2 milliárd forintot tud elkölteni a város. A tervek szerint egy modern, európai, küllemében és funkciójában is minden igényt kielégítő épület születne. Az első egyeztetés a múlt héten történt meg az ott árusító kereskedőkkel, akik nem voltak elragadtatva a csarnok, mondjuk így, piszkozattervétől.

Több elképzelésen is változtatnak

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A szombathelyi vásárcsarnok 1971-ben épült. Azóta pár kisebb munkát kivéve egyéb beruházás nem volt az épületen. Most a pályázati pénzek felhasználásával szeretnének a városvezetők ezen változtatni. 250-300 kereskedő árusít állandó jelleggel a piacon. Ezek egy része az épület oldalaiban kialakított üzletekbe rendezkedtek be, mások pedig a csarnok közepén elhelyezett asztalokra pakolnak ki, bár itt is többségében olyanok árulnak, akiknek évtizedek óta fix helye van. Közel hét évvel ezelőtt tettünk egy videosétát a környéken, hogy bemutassuk a szombathelyi piac hangulatot.

Nem támogatott video formátum
Video: Szombathelyi Piac 2010

Most gyökeresen változna meg a csarnok. A tervek között ugyanis az szerepel, hogy az északi oldalon hatalmas üvegfallal engednének még több természetes fényt be a piacra. A Szent Márton utca felőli oldalról költöznie kellene az üzleteknek, amik így csak a déli oldalon sorakozhatnának. A megnövekedett üzletszám viszont azt hozná, hogy a mostani átlag háromméteres frontok, egy méterre szűkülnének és hátrafelé nyúlnának el a helyiségek.

Ez volt az egyik leginkább kényes pont az egyeztetésen. A kereskedők véleménye után aztán a tervezők arra jutottak, hogy az északi oldal nem lesz egybefüggő üvegfal, hanem üzletekkel megszakítják majd azt, így ott is marad hely a boltosoknak.

Nem számoltak a raktárakkal

Azt is meg kell majd vizsgálni a következő tervnél, hogy mi lesz a raktárakkal. A mostani első rajznál ugyanis nem számoltak azzal a 30 raktárral, ami a hátsó csarnok falában van kialakítva. Erre is felhívták az árusok a tervező figyelmét.

Kissé szokatlan volt az is, hogy az új csarnok tetején zöld terület lenne kialakítva. A modern építészetben bőven van már példa hasonló megoldásra, a piac kereskedői azonban rácsodálkoztak a megoldásra.

Egyes vélemények szerint már maga az épület is kicsi egy Szombathely nagyságú város piacának, sokan továbbra is a Gazdaáruház épületének megvásárlásával és annak a csarnokhoz csatolásával oldanák meg a szűk helyek problémáit. Ám ebben a beruházásban a pályázati lehetőség ingatlanvásárlásra nem biztosít forrást, csupán a felújításra.

Zöld tetőt kaphat a felújított csarnok, mi valahogy így képzeltük el
Nyugat.hu

Szanálják a lengyel piacot

A vásárcsarnok felújításának egy másik hozadéka a csarnok körüli forgalom átszervezése. Akár csak a város többi pontján, itt is kezdi kinőni az autópopuláció a parkolót. Ezért szanálják a lengyel piacot, hogy ezzel is parkolókat szabadítsanak fel.

Az áruk mozgatásának megkönnyebbítése miatt is hozzá kell majd nyúlni a mostani parkolórendszerhez. Szakemberekkel már vizsgáltatják, hogy egyes utak egyirányúsításának feloldásával illetve egyirányú úttá való átminősítésével, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a közlekedést.

Ezek tehát a tervek és az első skiccek. A tervezők és a város vezetői meghallgatták a piacot naponta használó és ismerő kereskedőket, hiszen náluk jobban senki sem tudja, hogy hogyan lehet egy nem csak küllemében szép, de valóban praktikus piac létrehozása.

Bár próbáltuk megszerezni a koncepciós vázlatot, Illés Károly, a fejlesztésért felelős alpolgármester, azt mondta, az annyira kezdetleges, hogy még ők sem kaptak belőle. Az egyeztetések és a tervek fejlesztése tehát folytatódik. Az ütemterv szerint a nyár elején, akár már május végén megszülethet a végleges tervrajz és látványterv. Ezt követően pedig több ütemben (előbb az első csarnok, majd a hátsó kerülne sorra) megtörténne a piac átépítése is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés