Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vasi fesztiválkörkép: van, aki még reménykedik, de a többség már elengedte az idei nyarat is

Megkérdeztük több nagyobb nyári vasi rendezvény szervezőjét is a tervekről és hogy milyen kilátásaik vannak.

Volt már szó sok mindenről az elmúlt időszakban az újranyitással kapcsolatban. Mi lesz a vendéglátósokkal és a rendezvényekkel? Hogyan, miként kellene lazítani a járványügyi szabályokon és korlátozásokon? Mire jogosít fel az oltásigazolvány? Mi lesz a nyárral? Mi lesz a fesztiválszezonnal? Sok más egyéb mellett ezek is a főbb kérdések közé tartoznak.

Válasz azonban még egyik felsorolt kérdésre sincs és bár lehet, hogy sokan csak forgatják a szemüket néhányat olvasva, hozzá kell tenni, hogy sokak megélhetése függ például a fesztiváloktól. Az emberek mellett pedig sok városnak is árthat, ha idén is el kell engedni a fesztiválszezont.

A sok kérdőjel ellenére már javában tervezik 2021 nyarára a körmendi Alterába Fesztivált A körmendi Alterába Fesztivál már bejelentette a fellépőket February 17. 15:46 és a Sitkei Rockfesztivállal kapcsolatban is hasonló híreket hallottunk. Ennek apropóján pedig úgy döntöttünk, futunk néhány kört és megkérdezzük több nagyobb nyári vasi rendezvény szervezőjét is a terveikről és arról, hogy milyen kilátásaik vannak.

Alterába Fesztivál

Kezdjük a sort a legbátrabb és a legoptimistább csapattal. Az Alterába szervezője, Hegedüs László azt mondja, hisz abban, hogy az emberek szépen sorban elkezdik beoltatni magukat és eljön az a szint, amikor a kormány azt mondja, hogy „igen, most már lehet nyitni és rendezvényeket tartani”.

Most viszont még nem tartunk ott, így csak a bizakodás és a tervek maradnak, mást egyelőre nem tudnak csinálni, hiszen nem látják előre, hogy hogyan alakul a helyzet.

„Nem tudunk mást tenni, várnunk kell. Akármennyire is fáj, egyet kell hogy értsek. Hiába szeretnénk dolgozni és éljük fel éppen a tartalékainkat, az emberélet mindennél többet ér. Én átestem októberben ezen a betegségen és a mai napig küzdök az utóhatásával, úgyhogy senkinek sem kívánom ezt” – árulta el.

Ha viszont mégsem jön össze a fesztivál, azt mondja, nem halasztgatják és variálnak az időponttal, hanem inkább megpróbálják egy újabb évvel eltoltni a programot. Ha erre kerül majd sor, azzal számolnak, hogy sokkal több ember váltja majd vissza a bérletet és bár ez nem lenne éppen kedvező számukra, természetesen mindenkinek visszafizetik a belépők árát.

„Az előzőnél szerencsénk volt, nem sokan váltották vissza a bérleteket, talán a 11 százalékot sem érte el. Mindenki bízott abban, hogy idén meg tudjuk tartani a fesztivált. És mi is ebben reménykedünk” – mondja, majd hozzáteszi, hogy még az esetleges járványügyi előírásokkal is megpróbálják majd tartani a lépést.

Ha például létszámkorlátozást vezetnek be és tegyük fel 1000 főt fogadhatnak a fesztiválok, az Alterábát akkor is meg tudják majd tartani. Ebben az esetben annyi lesz a változás, hogy a bérleteket vissza kell venniük és napijegyeket kell kikalkulálniuk, még akkor is, ha ez az egész nem éppen lesz nyereséges.

„Ahogy a legtöbb rendezvény, úgy mi is elvesztettük a támogatóink nagy részét, így pedig rendkívül nehéz lesz újraindulni. A belépők árát nem akarjuk növelni, mert annak nem látjuk sok értelmét” – mondta.

30Y-koncert az Alterába Fesztiválon.
Nagy Zoli

Sitkei Rockfesztivál

Kovács Ferenctől, a fesztivál szervezőjétől megtudtuk, hogy ők már készülnek a nyárra. Augusztus 28-ával kalkulálnak, de hogy tényleg meg tudják-e valósítani a tervüket, azt még természetesen ők sem tudják biztosan.

Az idei egyébként már a 35. fesztivál lenne és ugyanazzal a műsorporgrammal készülnek, ami tavaly lett volna. Szerencsére jóban vannak a zenekarokkal és a menedzserekkel is, óriási múlt van mögöttük, ez pedig szerinte már önmagában elég garancia arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek majd.

Mint mondja, az esetleges óvintézkedések kapcsán sok mindent lehet hallani, de egyelőre kivárnak. Van ugyanis egy határ, amin túl nem szabad belemenniük abba, hogy ilyen-olyan szabályokat vezessenek be. Nem növelhetik ugyanis annyival a már amúgy is nagy kiadásaikat, hogy mínuszban jöjjenek ki.

Kovács elmondta, bízik abban, hogy augusztusra már lesz olyan szintű átoltottság, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen óvintézkedéseket bevezetniük, hiszen nagyon nehéz lenne kordában tartani a zenekarok rajongóit.

„Én abban bízok, hogy túlleszünk ezen a csúnya víruson. Számunkra azért is nehéz most ez a helyzet, mert tiszteletbeli elnökünk, Balázs Fecó is elment a koronavírus-járvánnyal. De csak azért is folytatjuk” – mondta Kovács Ferenc.

33. Sitkei Rockfesztivál
Mészáros D. Zsolt

Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál

Tóth Tamás, a fesztivál szervezője elmondta, hogy mivel a tavalyi rendezvény nem valósult meg, a program tulajdonképpen készen van, minden attól függ, hogy pár héten belül hogyan döntenek a feloldásról. De azt mondja, mivel nem tudják mi lesz, nem akarnak beleesni ugyanabba a hibába, amibe tavaly is. Vagyis hogy terveznek és végül mégis le kell mondaniuk az egészet, ugyanis nagyon kellemetlen tud lenni ez a folyamat.

„Úgy látom, hogy a fesztiválszervező kollégák is inkább kivárnak. Én viszont már nem látok esélyt arra, hogy a régi formában megtartsuk az idei évben. Sok ötletünk van, készülnek tervek szerényebb változatról, egy két és fél napos rendezvényről, amit ősszel tartanánk meg, ráadásul nem is a fürdő területén, hanem a városban. Volt időnk finomítgatni a terveket, ötleteket ez alatt a majdnem két év alatt” – mesélte Tóth.

Mindezt egy pályázat keretében próbálják majd megvalósítani, ha pedig pozitívan bírálják el, akkor azt mondja, biztosan meg fogják tartani ősszel a pótrendezvényt. De elárulta azt is, hogy elég rosszul alakultak a bevételeik, ezért nem mernek nagy lépéseket tenni, hiszen egy elég sokrétű rendezvényről van szó – gyerekprogramokkal, egésznapos játszóházzal, főzőshow-val, borversennyel, koncertekkel, egészségfelmérésekkel és könyvbemutatóval is készültek.

„Nagyon sok a kérdőjel. Nem vagyok benne biztos, hogy a javunkra döntenek a korlátozásokról és azt sem tudjuk még, hogy mi lesz ezzel az igazolvánnyal. Biztos vagyok benne, hogy csak azok mehetnek majd tömegrendezvényekre, akiknek van ilyen igazolványa. A rendezvény fő támogatója a város, a kiadások bő 60 százaléka a városi költségvetésből van és ahogy mindenhol, most nálunk is megszorítások vannak” – zárta mondandóját.

Ilyen óriási tömeg szokott lenni a büki Gyógy-Bor Napokon.

Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál

Óriási a bizonytalanság, idén májusban is biztosan elmarad a nagy pünkösdi buli – tudtuk meg a fesztivál szervezőjétől. Azt mondja, jelenleg egy „B” verzión gondolkoznak, ami annyit jelent, hogy szeptemberben tartanának egy jóval kisebb, úgymond helyettesítőrendezvényt, de persze még ez sem biztos.

Vannak kezdetleges tervek, kerestek már meg fellépőket és tárgyalások is folynak, de hangsúlyozza, hogy még semmi sem biztos. Mint mondja, sok minden fog múlni azon is, hogy ha lehet rendezvényeket tartani, lesznek-e kötelező járványügyi előírások.

Például ha lesz a tavalyihoz hasonló létszámkorlátozás, akkor nekik nem éri meg. A sokat hallott távolságtartás pedig lehetetlen egy ilyen kaliberű rendezvénynél. Ha mégis lesz ilyen, akkor inkább teljesen elengednek mindent és várnak még egy évet.

Negatív hatásokról egyelőre nem tudnak, még nem érzekeltek semmit ebből a két kimaradt évből, egyelőre türelmesen várnak.

Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál
Mészáros D. Zsolt

Savaria Történelmi Karnevál

És végül, de nem utolsó sorban jöjjön Szombathely legnagyobb rendezvénye, mellyel kapcsolatban jelenleg nem túl sok jót kecsegtet az önkormányzat. Ahogy azt már korábban megírtuk, Március végén dőlhet el az idei Savaria Karnevál sorsa March 01. 11:22 lapunk megkeresésére Grünwald Stefánia elárulta, nem mondtak le teljesen a karneválról.

Vannak ugyanis tervek arra az esetre, ha kap Szombathely támogatást a kormánytól és a járványügyi intézkedések is engedik a nagyrendezvények szervezését. Egyelőre azonban türelmesen várnak, csak később születik döntés a karnevál sorsáról.

Felvonulás a Savaria Karneválon.
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra