Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi lett a 90-es évek vasi képviselőivel? (1. rész)

Emlékeznek még Rácskay Jenőre vagy Mészáros Bélára, esetleg Gömbös Ferencre? No de Für Lajosra biztosan...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megmutatjuk, kik azok, akiknek bizalmat szavaztunk az elmúlt 24 évben, és azt is, mi lett belőlük. Kezdjük.

1990-1994: sok-sok SZDSZ-es

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

1990-ben egyértelműen az SZDSZ dominált Vas megyében. Az öt választókerületből négyben szabaddemokrata képviselőt választottak, az 1. választókerületben Hankó Faragó Miklóst, a 2-esben Rácskay Jenőt, a 3-asban Horváth Vilmost, az 5-ösben Mészáros Bélát. A 4-esben az egyedüli MDF-est, Gömbös Ferencet. Megyei listán Monostori Endre (SZDSZ) és Für Lajos (MDF) jutott be.

Gömbös Ferenc
Nyugat.hu

A jánosházi Gömbös Ferenc egy ciklust töltött az országgyűlésben. Civilben fogorvos volt, 1989-ben ő alapította meg az MDF jánosházi szervezetét. 1994-ben ismét indult a választásokon, de nem szerzett mandátumot, 1998-ban a jobboldali pártok támogatásával Jánosháza polgármesterévé választották. 2003-ban autóbalesetben hunyt el.

Für Lajos
Nyugat.hu

Für Lajos egy ciklus erejéig volt vasi képviselő. Alapítója volt az MDF-nek, 1990-ben Vas megye 5. választókerületében indult, de csak megyei listáról szerzett mandátumot. 1990-től 1994-ig honvédelmi miniszter volt, 1996-ban a pártszakadás miatt kilépett az MDF-ből, független képviselő volt 1998-ig. 2007-ben részt vett a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda alapításában, 2013-ban hunyt el.

1994-1998: a ciklus végén elmentek...

1994-ben az SZDSZ megismételte négy évvel korábbi sikerét, jelöltjeik megint elvittek az öt választókerületből négyet. A 4-esben Gömbös Ferenc helyett Szabó Lajost (MSZP) választották meg, a megyei listáról ismét Monostori Endre jutott be, és az MSZP színeiben induló Kósa Ferenc.

Szemben: Mészáros Béla, Monostori Endre, Rácskay Jenő
Nyugat.hu

Az SZDSZ-es képviselők többsége a ciklus végén búcsúzott a politikától. Rácskay Jenő 1998-tól négy éven át az akkor még önálló szombathelyi Művelődési és Sportház igazgatója lett, közben a szombathelyi főiskolán oktatott EU- és NATO-ismereteket, utóbbit tíz éven át. 2002-ben (Wágner András, volt szombathelyi polgármesterrel együtt) minisztériumi munkát kapott, a gazdasági és közlekedési minisztériumban dolgozott, kabinetfőnök is volt.

2007-ben néhány hónapig a magánszférában tevékenykedett, majd a MOKÉP és a Pannónia Film vezérigazgatója, illetve igazgatója lett, 2010-től ismét a magánszférában dolgozik, uniós pályázatokkal, azok közvetlen hozzáférésével foglalkozik.

Horváth Vilmos a médiában dolgozik, mint hirdetési szakember, egy ideig volt a Nyugat.hu hirdetési vezetője is. A sportban is tevékenykedik, nagy olimpia imádó, jelenleg a Dobó SE elnöke.

Mészáros Béla eredeti szakmájában, erdészként helyezkedett el, sokáig a Magyar Közút erdészeti munkáinak, az utak menti erdős és bokros területek kezelésének volt a felelőse, két éve ment nyugdíjba.

Monostori Endre már második országgyűlési ciklusa alatt újraélesztette korábbi ügyvédi praxisát, 1998-tól ügyvédként dolgozik, ma már nyugdíj mellett.

Kósa Ferenc egy ciklus erejéig volt vasi képviselő. Az ismert filmrendező már politikai szerepvállalása előtt több művészeti elismerést kapott, 1989-től 2000-ig folyamatosan az MSZP elnökségi tagja volt, 2012-ben Príma Primissima díjat kapott.

1998 – 2002: és jöttek a jobbosok...

2002-ben teljes sorcsere volt a vasi országgyűlési képviselőknél. Négy választókerületet fideszes nyert, az 1-est Gyimesi József, a 2-est Sági József, a 3-ast Básthy Tamást, a 4-est Kovács Ferenc, az 5-öst Németh Zsolt. Megyei listán bejutott még a Fidesztől Bebes István és Györkös Péter, az MSZP-s Pusztay Gyula és a kisgazda Danka Lajos.

Danka Lajos
Rába Adrienn

Országos listáról mandátumot szerzett még az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós és az MSZP-s Simon József. A ciklus végén nem volt nagy lemorzsolódás, az egyéni képviselők mindegyike folytatta később, a megyei lista két, az országos lista egy képviselője búcsúzott.

Györkös Péterről annyit sikerült kideríteni, hogy állatorvos volt, később önkormányzati képviselőnek választották Nagysimonyiban.

Danka Lajos az FKgP listájáról kapott egy ciklusra országgyűlési mandátumot, a ciklus végén frakcióvezető-helyettes is volt. Néhány évig a MÁV-Start Zrt. szombathelyi területi igazgatója volt, áprilisban a MIÉP és az FKgP közös jelöltjeként indult a 2-es választókerületben.

Simon József
Nyugat.hu

Simon József (MSZP) egy cikluson át volt országgyűlési képviselő, közben Szili Katalin házelnök helyettes kabinetfőnökeként is dolgozott. Később Szili Katalinnal együtt kilépett a pártból, és új pártot alapítottak. 2010-ben még Szociális Unió Konzervatív, de baloldali, ki az? 2010. December 16. 16:51 , 2014-ben Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) néven indultak Szili újra próbálkozik 2014. February 10. 20:34 , Simon József 2010-ben országgyűlési képviselőjelölt volt. Facebook-profilja szerint szellemi szabadfoglalkozású.

(Folytatjuk)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés