Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombaton rajtol a 37. Vasi Vasember Triatlon, közben Tepsi fesztivál is lesz

Az idén a biztonság a fő szempont, ezért is lesznek az útlezárások.

Szerdán már írtunk A modern élet sportja – Szombathelyen már 1984 óta versenyeznek a vasemberek July 07. 18:01 az idei Vasi Vasember triatlonversenyről, felidéztük hosszú történetét is. Hiszen az első verseny 1984-ben volt, az idén már a 37-dik lesz.

Vasi Vasember sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

A fő szempont a biztonság

Csütörtök délelőtt a verseny helyszínének közelében, a Deck bisztróban tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, ahol jelen volt László Győző sportért (is) felelős alpolgármester is, aki szerint Szombathely unikális, büszkeségre okot adó versenyéről van szó. Ő is kiemelte a biztonságot, ezért is lesznek az útlezárások, és türelmet kért a lakosságtól.

Vasi Vasember sajtótájékoztató
Balról: Hertelendy Zsolt szervező, László Győző alpolgármester, Kapolcsi Imre és Garami Árpád
Mészáros D. Zsolt

A biztonságot a szervezők is hangsúlyozták azzal, hogy ez az idei verseny szlogenje. Ezért a verseny idejére lezárják az érintett utcákat, de az uszoda előtt már péntek este kezdődik a lezárás, ott alakítanak ki depót a versenyzőknek.

Embert próbáló kihívás

A Vasi Vasember három versenyszámból áll, a versenyzőknek 1500 métert kell úszniuk, aztán 40 kilométert kerékpározni, végül 10 kilométert kell futniuk. Külön indulnak a férfi, a férfi szenior és a női versenyzők.

Vasi Vasember sajtótájékoztató
Mészáros D. Zsolt

A verseny 11 órakor kezdődik a férfi mezőnnyel, 15 perc múlva indulnak a szeniorok, majd újabb 15 perc múlva a női versenyzők. Több mint 400 egyéni induló, és 23 váltó nevezett be.

Az úszás a Csónakázótóban lesz, a 40 kilométeres kerékpáros távot Szombathelyről indulva a környező településeken keresztül, és a starthoz visszaérkezve kell teljesíteni. Útvonal: Szombathely, Bartók B. krt. – Brenner T. krt. – Külső Nárai u. – Nárai – Pornóapáti – Horvátlövő – Vaskeresztes – Felsőcsatár – Narda – Torony – Sé – Szombathely, Dolgozók útja – Kenderesi u. – Bartók B. krt.

A futás a Csónakázótó körül lesz, közben a versenyzők átfutnak a múzeumfalun is.

Türelmet kérnek a lakosságtól

A szervezők megemlítették, hogy nagyon sok helyről kaptak segítséget, nagyon sok önkéntes is dolgozik a lebonyolításon, rendőrök lesznek az útlezárásoknál, az áteresztő pontoknál, a versenyzők biztonságára mindhárom versenyszámban felkészült emberek vigyáznak.

Vasi Vasember sajtótájékoztató
Garami Árpád első rajtszáma 1984-ből
Mészáros D. Zsolt

A verseny névadó szponzora az idén 30 éves Galambos Trans, így az idei hivatalos név: Vasi Vasember Galambos Trans Triatlonverseny.

Hertelendy Zsolt szervező megjegyezte, szeretnék hivatalos pontszerző versennyé minősíttetni a Vasi Vasembert, ennek alapfeltétele a biztonság, ezért is lesznek az útlezárások. A verseny egyébként pénzdíjas, összesen 360 ezer forintot osztanak ki.

Hertelendy a lakóktól türelmet kért, azt, hogy vigyázzanak a versenyzőkre, a közönségtől pedig azt, hogy szurkolásukkal támogassák a versenyzőket.

A két legenda

A sajtótájékoztatón jelen volt a Vasi Vasember két legendája, Kapolcsi Imre és Garami Árpád. Ők indultak az első versenyen, 1984-ben, és azóta egy versenyt sem hagytak ki, az idén is a versenyzők között lesznek.

Vasi Vasember sajtótájékoztató
Emlékidézés
Mészáros D. Zsolt

Viszont mindkettőjük felkészülését némileg akadályozta a járvány. Kapolcsi Imre tavaly átesett a fertőzésen, a betegség utóhatásait a mai napig érzi, de bizakodó. Garami Árpád pedig mentősként dolgozik, az elmúlt másfél évben ott kellett helytállnia, de örült annak, hogy sikerült olyan időpontot találni, amikor meg lehet rendezni a versenyt.

Közben a múzeumfaluban elrajtol a Tepsi fesztivál

Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese jelentette be, hogy ugyanezen a napon a múzeumfaluban lesz a Tepsi fesztivál, amit az idén első alkalommal rendeznek meg, de szeretnék rendszeressé tenni.

Vasi Vasember sajtótájékoztató
Középen Czenki Zsuzsanna
Mészáros D. Zsolt

A fesztivál az ősi és az egészségtudatos táplálkozásban egyre nagyobb teret hódító kásafélékre épül az idén, de lesznek vegán és nyersétel különlegességek, tanácsadások is. De tartanak gyermekprogramokat és koncerteket is, 17 órától fellép Herczku Ágnes és a Banda, az Elefánt zenekar és Szabó Balázs Bandája.

Mivel a Vasi Vasember versenyzői is átfutnak a múzeumfalun, arra as időre nem szerveztek más programokat, a vendégeket arra kérik, hozzanak magukkal plédet, heveredjenek le a fűre, és sziesztázzanak.

A fesztivál csak védettségi igazolással és személyazonosságot igazoló irattal látogatható.

A Zepsi fesztivál részletes programja itt érhető el .Forgalomkorlátozás lesz a Vasi Vasember verseny miatt

A Vasi Vasember triatlonverseny miatt 2021. július 9-én és 10-én forgalomkorlátozásra kell számítani a megyeszékhelyen és a környező településeken.

Lezárják:

2021. július 9-én 22 órától július 10-én 18 óráig a Bartók Béla krt. Kenderesi és Árpád utcák közötti szakasza.

2021. július 10-én 11 órától 13 óráig a Bartók Béla krt. Jókai Mór utca – Nárai út – Nárai külső út (Király Sportcentrumig vezető szakasza). A Nárai felől érkezők a Temesvár utcán át tudnak bejutni Szombathelyre.

Ezen a szakaszon a forgalmi rend - július 10-én 11 és 13 óra között - a Kétrózsaközben megváltozik: a verseny ideje alatt a Kétrózsa közben kétirányban lehet közlekedni.

A Jégpince és a Gagarin utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

Az Erdei Iskola Batsányi Lajos utcák között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

2021. július 10-én 12:00 órától 14:30-ig a Dolgozók útja, Liget utca – Kenderesi út.

A 8901-es számú út felől érkező gépjárműveket a séi körforgalomnál a 89-es számú főútra terelik.

A 89-es számú főút felől érkező gépjárművek elől a séi átkötő út a verseny ideje alatt lezárásra kerül.

A Muskátli út – Ernuszt Kelemen utak (körfogalom)között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

A Dugovits Titusz út – Faludi F. utak között rendőri irányítással átengedő pont lesz az autós forgalom részére.

2021. július 10-én 12 órától 15:30-ig az Árpád út – Liget út – Kenderesi út szakaszt.

A lezárással érintett területeken a lezárás idején az autóbuszok nem közlekednek.

A Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a Rendőrség járművei számára engedélyezett a közlekedés.


A buszjáratok is módosulnak

Volánbusz
Volánbusz
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport

Tovább az oldalra