Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Továbbra is függőben az uszoda 200 milliós hiánya, ami lehet, hogy már nem is lesz annyi

Nemény András polgármester a veszélyhelyzet utánra halasztotta a döntést.

Nem foglalt állást Nemény András polgármester a szombathelyi uszoda és termálfürdő 200 milliós veszteségpótlásáról - derül ki a hivatalos városi oldalra feltett dokumentumból.

Többször írtuk már, hogy a veszélyhelyzet miatt nem működik a közgyűlés, a döntéseket a polgármesternek kell meghoznia. Nemény Andrásnak most a Vasivíz Zrt. üzleti tevékenységről és beszámolójáról kellett döntenie. Ezeket a polgármester tudomásul vette, a cég üzleti beszámolóját el is fogadta.

Mészáros Zsolt

A 200 milliós hiányról viszont azért nem foglalt állást, mert a közgyűlés nem tárgyalta meg a Vasivíz 2020-as üzleti tervét, ebben szerepelt a 200 milliós veszteségpótlási igény. Mint az anyag írja, a társaság vezetésével abban állapodtak meg, hogy a Vasivíz a veszélyhelyzet elmúltával átdolgozza az üzleti tervet és jóváhagyásra benyújtja az önkormányzatnak.

A halasztásnak egyébként racionális okai is vannak, lehet, hogy a veszélyhelyzet végére ez a hiány már nem is lesz 200 millió forint, de erről később.

Előzmények

A szombathelyi uszoda mindig veszteségesen működött, mint ahogyan az önkormányzati uszodák mindenütt. Korábban viszont úgynevezett keresztfinanszírozással oldották ezt meg. Ennek lényege, hogy az uszodát üzemeltető Vasivíz Szombathelyen némileg magasabb lakossági árakat határozott meg az ivóvíz- és a szennyvízcsatorna szolgáltatásért. A plusz bevételből pedig kifizették az uszoda veszteségét.

A Fidesz-kormány aztán a rezsicsökkentés jegyében megtiltotta a keresztfinanszírozást, így az önkormányzatnak kell kipótolnia az uszoda bevételeit. Ami amúgy ugyanúgy a szombathelyiek pénzéből történik, az erre a célra fordított pénzt másra is használhatná az önkormányzat.

A tavalyi évre 100 millió forint veszteségpótlást fogadott el a szombathelyi közgyűlés, viszont az azóta a cégtől távozott vezérigazgató tavaly azt kérte 100 millió helyett 234 millió forintot kér jövőre a Vasivíz a szombathelyi uszoda veszteségének pótlására 2019. December 14. 10:59 , hogy 2020-ra az önkormányzat ezt a 100 milliót emelje fel 234 millióra. Az indoklás szerint erre az új medence miatt van szükség.

A korábbi vezérigazgató kalkulációja szerint 2020-ban

 • Az új medence és az uszoda összes együttes költsége 363 millió forint
 • összes bevétele (működési támogatás nélkül) 129 millió forint
 • a veszteség 234 millió forint
 • Ez azért is érdekes, mert az uszoda felújítása és bővítése előtt a kormánypárti politikusok azt hangoztatták, hogy a fejlesztéseknek és az az energiatakarékos megoldásoknak köszönhetően olcsóbb lesz az uszoda fenntartása.

  A járvány keresztülhúzta a számításokat

  Nem lett olcsóbb az uszoda fenntartésa, de az idei évi működést keresztülhúzta a koronavírus járvány. Az uszoda március 15-én bezárt, azóta is zárva van, a jelen állás szerint júniusban nyithatnak a szabadtéri medencék, a fedett uszoda akkor sem.

  Ha egy évre 363 millió forint összköltséget számolunk, akkor könnyű kiszámolni, hogy egy hét működése 7 millió forintba kerül. Vagyis,

  azzal, hogy zárva van az uszoda, hetente mintegy 7 millió forintot takarítanak meg.

  Március közepétől június elejéig pedig mintegy 40-42 milliót, és még nem tudni, mikor is indulhat be teljesen az uszoda.

  Ezért is tűnik logikusnak, hogy a hiányról a veszélyhelyzet megszüntetése után tárgyaljanak, mert

  könnyen lehet, hogy az előre tervezett 200 milliós hiány jóval kevesebb lesz.

  Ráadásul úgy tűnik, csak az idei évet kell megoldani valahogyan. Információink szerint van olyan elképzelés, hogy az uszoda működtetését a SZOVA átveszi a Vasivíz-től.

  A SZOVA pedig városüzemeltető és vagyongazdálkodó cégként könnyebben megoldhatja az uszoda hiányának problémáját.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra