Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

100 millió helyett 234 millió forintot kér jövőre a Vasivíz a szombathelyi uszoda veszteségének pótlására

A városvezetés azonban nem találja indokoltnak az emelést, a Vasivíz új vezérigazgatójától várják a megoldást.

A szombathelyi uszoda mindig veszteségesen működött, mint ahogyan az önkormányzati uszodák mindenütt. Korábban viszont úgynevezett keresztfinanszírozással oldották ezt meg. Ennek lényege, hogy az uszodát üzemeltető Vasivíz Szombathelyen némileg magasabb lakossági árakat határozott meg az ivóvíz- és a szennyvízcsatorna szolgáltatásért. A plusz bevételből pedig kifizették az uszoda veszteségét.

Az uszoda is a "rezsicsökkentés" áldozata

A Fidesz-kormány aztán a rezsicsökkentés jegyében megtiltotta a keresztfinanszírozást, így az önkormányzatnak kell kipótolnia az uszoda bevételeit. Ami amúgy ugyanúgy a szombathelyiek pénzéből történik, az erre a célra fordított pénzt másra is használhatná az önkormányzat.

Mészáros Zsolt

A városi közgyűlés tavaly októberben fogadta el az uszoda támogatására vonatkozó szerződést, amiben leszögezték, hogy az idei évben 100 millió forintot fordítanak az uszoda veszteségpótlására.

A Vasivíz által készített tervezet viszont azt kéri, hogy az önkormányzat ezt a 100 milliót emelje fel 234 millióra. A leköszönő vezérigazgató által megküldött kalkuláció szerint sz uszoda

 • összes költsége 293 millió forint
 • a bevétele (működési támogatás nélkül) 96 millió forint
 • kalkulált vesztesége 197 millió forint
 • Az új medence összes költsége a kalkuláció szerint 70 millió forint
 • az összes bevétele (működési támogatás nélkül) 33 millió forint
 • a vesztesége 37 millió forint
 • Az új medence és az Uszoda összes együttes költsége 363 millió forint
 • összes bevétele (működési támogatás nélkül) 129 millió forint
 • a veszteség 234 millió forint
 • Ez azért is érdekes, mert az uszoda felújítás és bővítése előtt a kormánypárti politikusok azt hangoztatták, hogy a fejlesztéseknek és az az energiatakarékos megoldásoknak köszönhetően olcsóbb lesz az uszoda fenntartása.

  90 millióról indult, 235 millióra nőtt a hiány

  Ehhez képest tavaly eredetileg 90 milliós veszteségpótlást terveztek, aztán kiderült, hogy ez 10 millióval kevesebb A tervezettnél tízmillióval drágább lesz a szombathelyi uszoda üzemeltetése 2018. March 28. 12:48 , mint a szükséges összeg. Talán az sem véletlen, hogy pont ekkora összeggel emelték meg A Vasivíz szerint nem húsz, hanem tízmillióval kell többet fizetniük az úszóknak az uszoda használatáért 2018. June 04. 11:19 a Vízmű SC úszóinak hozzájárulását az uszoda használatáért. Ez a vita azóta lezárult, a Vízmű SC beolvadt a Sortiskolába Beolvad az úszó utánpótlást nevelő Vízmű SC a szombathelyi Sportiskolába 2018. September 17. 15:03 .

  Tavaly év végén 212 milliós veszteséget jeleztek előre 212 milliós veszteséget termel a felújított és kibővített szombathelyi uszoda egy évben 2018. October 21. 17:17 az idei évre, most viszont már 234 millióról írt a Vasivíz leköszönő vezérigazgatója.

  A jövő csütörtöki közgyűlésre készült anyag azt is tartalmazza, hogy a városvezetés nem tartja indokoltnak a támogatás emelését. A közgyűlésnek javasolják, hogy a hamarosan megválasztandó vezérigazgató, miután megvizsgálta a cég pénzügy helyzetét, 2020. március 31-ig tegye meg javaslatait az uszoda és a termálfürdő működtetéséhez szükséges optimális önkormányzati támogatásra és készítse el a jövő évi működtetési és beruházási tervét.

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra