A szombathelyi termálfürdőből ad el egy darabot a Vasivíz Zrt.

A vállalat nehéz helyzetben van, állami segítségben bíznak. Az eladás ellen petíció is indult.

Több mint egy hektárnyi részt akar eladni a szombathelyi termálfürdő területéből a Vasivíz Zrt. – írta a vaol.hu.

Az érintett ingatlan a termálfürdő mögött található, a Kenderesi utcáról megközelíthető, jelenleg sportpályák és az azokat kiszolgáló épületek vannak rajta.

Eladásra kínált terület a termálfürdő mellett
Forrás: googlemaps.com

A Vasivíz a lapnak azt írta, hogy a háború és az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került a vállalat, hitelt sem sikerült felvenniük a romló gazdasági körülmények és az ágazat helyzetének bizonytalansága miatt.

Rezsicsökkentés plusz energiaválság

A Vasivíz Zrt. több önkormányzat tulajdonában van, de az államnak is van benne tulajdonrésze, a legnagyobb tulajdonos Szombathely városa.

A Vasivíz Zrt. tulajdonosi szerkezete
A Vasivíz Zrt. 2021-es üzleti jelentése

Márciusban írtuk, Megint lecsapott a rezsicsökkentés átka, nagyon nehéz helyzetben van a Vasivíz Zrt. 2023. March 29. 19:19 hogy a Vasivíz üzleti terve a 2023-as évre 2,2 milliárd forintos hiánnyal számol, ami kimagaslóan sok. Az Opten céginformációs adatbázis szerint 2021-ben -141 millió, 2020-ban -324 millió, 2019-ben -384 millió volt az adózás előtti hiány.

Az üzleti terv szerint a 2,2 milliárdos hiány nagyrészt az energiaárak drasztikus növekedésének következménye, ami tovább súlyosbítja a rezsicsökkentés okozta helyzetet. A rezsicsökkentés következtében a közműszolgáltatók hatósági árat számolnak fel, a lakosság már tíz éve 30 fillért fizet a vezetékes víz literjéért, és ugyanennyit a szennyvízhálózat használatáért. Közben az előállítási költségek a korábbiak tízszeresére nőttek.

Kenderesi uti sportpályák
Az eladásra kijelölt terület - A képre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

A közműszolgáltatók azzal is küszködnek, hogy nincs pénz felújításra, fejlesztésre, az ivóvíz- és szennyvízhálózatok állapota leromlott, ami már az ellátás biztonságát fenyegeti. Erre jött még rá az energiaválság és a magas energiaárak okozta többletkiadás.

Azt nem tudni, hogy a termálfürdős ingatlant mennyiért akarja eladni a Vasivíz, az idei évre szóló üzleti tervben 203 millió forint egyéb bevétel szerepel. Ami azért elég kis tétel a kétmilliárdos hiányhoz képest.

Állami segítségben bíznak

Megkérdeztük a szombathelyi önkormányzatot, jóváhagyták-e a Vasivíz ingatlaneladását, és van-e tervük a vállalat nehéz helyzetének megoldására.

A válaszban hangsúlyozták, hogy a szóban forgó ingatlan kizárólagos tulajdonosa a Vasivíz Zrt., így

az ingatlan értékesítéséről, annak módjáról a vállalat fideszes többségű igazgatósága döntött.

A városi közgyűlés nem is szavazott a Vasivíz ingatlaneladásáról, de ellenszavazat nélkül elfogadta a társaság által összeállított, az igazgatóság és a felügyelőbizottság által előzetesen már támogatott intézkedési csomagot.

Ennek részeként jóváhagyták, hogy a vállalat hitelt vehessen fel, maximum 800 millió forint hitelösszegig, és azt is, hogy Szombathely vízközmű-használati díjából 800 millió forintot felhasználhasson, visszapótlási kötelezettséggel.

Az önkormányzat azt is írta, hogy előkészítés alatt állnak olyan kormányzati döntések, amelyek a most meghozott intézkedésekkel együtt biztosítják a Vasivíz Zrt. hosszútávú működését.

Nem adták oda az államnak

Szombathely közgyűlése egyébként tavaly szeptember elején utasította el, Szombathely nem adja az államnak a 21 milliárdos vízközművagyonát 2022. September 09. 13:17 hogy a Vasivíz Zrt.-t és vele együtt a vállalat teljes közmű- és ingatlanvagyonát átvegye az állam.

Az állam tavaly augusztus elején csendesen ugyan, de elég határozottan bejelentkezett a közösségi tulajdonban lévő vízközműcégekért. Az állam minimum 5 százalékos tulajdonrészt akar szerezni a cégekben, és azt ígérték, ha ezt megkapják, akkor tőkeemeléssel kisegítik a szolgáltatókat.

A tőkeemelés fejében azonban az állam különleges jogokat akar a közműcégekben, amivel csökkennének az önkormányzatok jogai.

Szombathely ezért utasította el, hogy átadja az államnak a Vasivízben lévő 52,9 százalékos tulajdonrészét, és azért, mert az állam vinné a város 21,5 milliárd forintra becsült vízközművagyonát is.

A termálfürdő területének eladása ellen egyébként petíció indult. Cikkünk megjelenéséig 171-en írták alá a petíciót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság