Teljesíthetetlen feladatot kapnának a polgármesteri jogkörök átvételével a megyei védelmi bizottságok

Vas megyében 208 polgármester van, Szombathelyen naponta mintegy 50 ügyben kell dönteni.

"A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül."

Többek között ezt tartalmazza Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott törvénytervezete. A javaslat lényege, hogy minden, a polgármester által kezdeményezett döntés előtt ki kell kérni a megyei (Budapesten a fővárosi) Védelmi Bizottság jóváhagyását.

Erről szóló cikkünkben A polgármesterek döntési jogát is el akarja venni a kormány veszélyhelyzetben - Szombathely polgármestere reagált 2020. April 01. 10:17 Nemény András, Szombathely polgármestere is elmondja aggályait.

Az önkormányzati bizottságok ügyeiben is a Védelmi Bizottságnak kell döntenie

Viszont a törvényjavaslat teljesíthetetlen feladatot róna a Védelmi Bizottságokra. A veszélyhelyzet kihirdetésével a képviselő-testületek, közgyűlések döntési jogát a polgármester kapta meg, ami már így is elég sok feladat. Azt valószínűleg át sem gondolták, hogy az önkormányzati bizottságok helyett is a polgármester dönt most.

A bizottság önállóan döntöttek olyan ügyeiben, ami az önkormányzat számára nem, de az egyének számára fontos, utóbbiaknak akár létfontosságú is lehet. Elég csak a szociális segélyekre, a szociális bérlakások kiutalására gondolni, a sort folytathatnánk.

Most ezekben az ügyekben is a Védelmi Bizottságoknak kell dönteniük. Gondoljunk bele, hogy egy Szombathely méretű városban naponta akár 50 döntést is kell hoznia a polgármesternek, illetve a törvényjavaslat elfogadása után a megyei Védelmi Bizottságnak.

A javaslat szerint ugyanis a megyei illetve a fővárosi Védelmi Bizottságok kapnák a döntési jogot.

Vagyis, a Vas megyei Védelmi Bizottságnak csak Szombathely esetében legalább napi 50 döntést kellene hoznia. Ráadásul

Vas megyében 208 polgármester van.

A kisebb településeken valószínűleg nagyságrendekkel kevesebb, havi néhány döntés születik de ott vannak a városok ahol, ha nem is szombathelyi nagyságrendben, de naponta döntéseket kell hozni.

Laza becslés szerint így

a Vas megyei Védelmi Bizottság elé naponta akár 100-200 döntés is kerülhet, amiről véleményt kell formálniuk.

De a törvényjavaslat szerint nem is biztos, hogy kell. A javaslat semmit nem ír arról, hogy mi van akkor, ha a Védelmi Bizottságok leterheltség, időhiány vagy tanácstalanság miatt nem döntenek egy ügyben. Semmi kényszerítés, semmi szankció.

Márpedig, ha nem a megadott öt napon belül nincs döntés az adott ügyben, akkor annak jogvesztő hatása van. Ami azt jelenti, hogy ha a Védelmi Bizottság öt napon belül nem nyilvánít véleményt az adott ügyben, akkor azt a döntést nem szabad meghozni.

Jogosnak tűnik a feltételezés, hogy ezt a javaslatot nem gondolták át, vagy valamilyen, általunk még nem ismert szándék van mögötte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet