Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vége felé jár a nyomtatott sajtó kora – 30 ezer alatt a Vas Népe példányszáma

A legtöbb nagy nyomtatott név már csak árnyéka önmagának. Példákkal illusztráljuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Utoljára egy évvel ezelőtt foglalkoztunk Meredeken zuhan a Fidesz-közeli megyei napilapok olvasottsága 2019. May 09. 11:33 a magyarországi nyomtatott sajtó példányszámaival. Akkor főleg a megyei napilapok helyzetétől írtunk, megállapítva, hogy nem használt a példányszámoknak, hogy először Mészáros Lőrinchez, később a „pártállami” médiakonglomerátumhoz (KESMA) csapta őket a hatalom.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A közelmúltban kijöttek a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) idei első negyedéves adatai, és ennek kapcsán érdemes egy gyors pillantást vetni a nyomtatott sajtó egészére.

Nem nagy meglepetés, hogy a papíralapú újságok példányszámai tovább zsugorodtak, néhányuk meghökkentően kis példányszámot tudhat magáénak.

A MATESZ adatai alapján jelen pillanatban a Nők Lapja a legnépszerűbb hazai nyomtatott sajtótermék a piacon a maga 179 820 aktívan eladott példányával.

A második helyen a Kiskegyed található (160 364), amit a Színes RTV (137 478) és a Story (130 681) követ.

Minden bizonnyal a közösségi média térnyerése is hozzájárult ahhoz, hogy a bulvárlapok is megzuhantak: a Blikk már csak 66 440 példányban fogy, míg a Bors 40 747-ben. (A Blikkből az ezredfordulón még 200 ezer körüli darabot adtak el naponta.)

A kormányközeli Magyar Nemzet nemes egyszerűséggel nem akkreditáltatja magát, így nem tudjuk (csak sejtjük) az eladási számokat.

Tudjuk viszont a példányszámát a baloldali Népszavának: 18 714 példányban vásárolják, ami – finoman fogalmazva – nem túl acélos teljesítmény, ha népességarányosan nézzük, akkor Vas megyébe még 500 darab sem jut belőle. (Csak viszonyításként: a Népszabadságot a kilencvenes évek közepén, a MATESZ-mérés kezdetekor, még közel 300 ezres példányban adták el.)

A HVG jelenlegi példányszáma 27 605, ami szintén csak árnyéka az egykori százezernek.

A megyei napilapok – minden bizonnyal az idősebb, kisebb településeken élő, az internetet kevésbé használó olvasók miatt – eddig egy fokkal mintha jobban ellenálltak volna a sajtópiaci változásoknak, de az új számok meglehetősen borongósak.

A Kisalföld már alig van 40 ezer felett (40 175), a Délmagyar 22 164, a Fejér Megyei Hírlap 23 230, az Új Dunántúli Napló 14 744, a Heves Megyei Hírlap 6002, a Dunaújvárosi Hírlap 2786 példányban fogy.

Most először zuhant 30 ezer alá a nyomtatott Vas Népe is.

Az egykor szebb napokat látott megyei napilapunkból 28 168 darabot értékesítenek naponta, ami 2600-zal kevesebb, mint tavaly ilyenkor Meredeken zuhan a Fidesz-közeli megyei napilapok olvasottsága 2019. May 09. 11:33 (az ezredfordulón 60 ezer körül volt ez a szám).

Hogy az olvasóvesztésben mekkora a szerepe a politikának (a megyei KESMA-lapok afféle helyi kormányzati szócsövek lettek), a tartalmi és minőségi változásoknak, a digitális technológia térhódításának, az kinyomozhatatlan, de a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó életmódváltás feltételezhetően tovább szűkíti a nyomtatott sajtó példányszámait és általános mozgásterét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés