Meredeken zuhan a Fidesz-közeli megyei napilapok olvasottsága

A Vas Népe egy év alatt elvesztette olvasói közel 10 százalékát. A Kisalföld is beszakadt rendesen.

Természetesen tudjuk, hogy a nyomtatott sajtó példányszámcsökkenése mögött nemcsak a politika, hanem az átrendeződő olvasási szokások és a digitális kultúra térhódítása is áll, de ettől függetlenül a számok még számok maradnak.

Ezek viszont azt mondják, egyre kevesebben olvassák a megyei napilapokat, ráadásul az olvasóvesztés felgyorsulni látszik.

Hogy helyi példával kezdjük: a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) friss adataiból kiderül, hogy míg egy évvel ezelőtt 33 772 példányszámba értékesítették a Vas Népét, addig 2019 első negyedévében ez már csak 30 777 volt. Ez közel 10 százalékos zuhanást jelent.

(Könnyen elképzelhető, hogy a Vas Népe példányszámának a csökkenése miatt döntött úgy a Fidesz, hogy Szombathelyen az önkormányzati választások előtt egy minden háztartásba eljuttatott heti kampányújság Szombathelyi Hírlap: itt a legújabb politika kampányújság, de olvassa ezeket még valaki? 2019. March 26. 15:07 is kell.)

Hasonló a trend a szomszédban is: a Zalai Hírlap eladási száma 31 049-ről 28 728-ra csökkent.

A bajok láthatóan elérték a Kisalföldet is. A szebb napokat is látott Győr-Moson-Sopron megyei napilapból – amely Andy Vajna-korszakában is megtudta őrizni viszonylagos függetlenségét – tavaly ilyenkor még 50 322 példányban fogyott, ma már csak 45 085 darab kel el naponta.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Tessék kapaszkodni: ezek a médiák tartoznak az új Fidesz-holdingba 2018. November 30. 18:48 , az utóbbi években Magyarországon egészen elképesztő pártállami einstand zajlott a médiában, amelynek végeredményeként egy gigantikus, Fidesz-közeli médiaholding jött létre Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány néven, ahova annak és rendje és módja szerint bekerültek a megyei napilapok is.

Ami a másik oldalt illeti, az egyetlen ellenzéki napilap, a Népszava egyelőre tartja magát: 21 ezret adnak el belőle, valamivel többet, mint tavaly. Igaz, országos mércével mérve ez is igen halvány adat. A konkurencia számai viszont megállapíthatatlanok, mivel a Magyar Idők-jogutód Magyar Nemzetnek még nincs egy teljes negyedéve, Magyar Idők néven nem auditáltatták az olvasottságukat, ahogy a Magyar Hírlap sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet