Véletlenül megtalálták a gyógyírt a lyukas fogakra

Egy kísérleti Alzheimer-gyógyszerben van a válasz.

Végre valóra válhat a rossz fogakkal küzdők és fogorvostól rettegők álma. A londoni King's College kutatócsoport ugyanis az Alzheimer gyógymódjainak kutatása során teljesen véletlenül rábukkant egy gyógyszerre, ami képes visszanöveszteni a zománc és a fogbél között található dentint.

A tanulmányt a Scientific Reporton tették közzé nemrég. Ebben leírják, hogy a Tideglusib nevezetű kísérleti neurológiai gyógyszer képes regenerálni erősen sérült, szuvasodott, lyukas fogakat is. Méghozzá azért, mert felveszi a harcot a fogakban található tau proteinnel, ami nagyban gátolja a dentin növekedését. Mivel a dentin eddig nem tudott kellőképpen növekedni, a fog nem tudott teljesen meggyógyulni, romlott maradt, hiába turkáltak a fogorvosok lelkesen szánkban.

Azt még nem tudni, hogy mikor kaparinthatják meg a hétköznapi emberek a csodaszert, ugyanis jelenleg még folyamatosan tesztelik. Eddig viszont csak pozitív eredményt tudhatnak maguk mögött a kutatók: tesztalanyok lyukas fogai ugyanis idővel mind gyógyulni kezdtek. A tanulmány szerzője, Paul Sharpe egyébként bizakodik, hogy nem csak a foggyógyításra tudják majd felhasználni a gyógyszert, de egyelőre mindenképp ez az elsődleges céljuk.

Illusztráció
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód