Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véradás: végre valami, amiből Magyarország jól vizsgázik Európában

Nem adhatnak vért, akik elhasalnak a kapcsolódó orvosi vizsgálaton, néha furcsának tűnő okok miatt. Nincs szükség a vérünkre?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemrég egy ismerősömnek szüksége volt nullás, RH pozitív vérre a veseműtétjéhez. Szóltam neki, hogy szívesen segítek, úgyhogy elmentem a Keleti pályaudvartól nem messze található Péterfy Sándor utcai kórházba, hogy leadjam a megfelelő adagot. A véradás az egészséges szervezetre amúgy semmilyen veszélyt nem jelent, és a rendszer is azt dobta, hogy utoljára 1998-ban, negyedikes középiskolásként voltam vért adni, még Szombathelyen. Szóval adhattam vért - akkor még. Most azonban ennél tovább nem nagyon jutottam:

Nyugat.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Igen, ez a nápolyi és az ásványvíz, utóbbi kapcsán még azt is megérdeklődték, hogy buborékos legyen-e vagy anélküli. Itt egyelőre az alapadataimat vették fel, ami szükséges volt az irányított véradáshoz, majd végigikszelgettem egy kérdőívet - ezt itt -, amit mindenkinek ki kell töltenie, aki jelentkezik. Ezután a szomszéd szobában megbökték az ujjam hegyét, hogy gyorsteszten lássák, megfelelő-e a hemoglobin-szintem a véradáshoz. Az volt. A soron következő orvosi vizsgálaton azonban elvéreztem : kiderült ugyanis, hogy régimotoros asztmásként nem adhatok vért.

Ez eléggé nyugtalanító érzés tud lenni, amikor az ember ott áll a rendelő küszöbén, és tudja, vagy legalábbis gyakran hall arról, hogy alig van elég vér a kórházakban (főleg, ha a barátnője, aki rendszeres véradó, még külön telefont is kap, hogy ha tud, menjen el megint). Rá is kérdeztünk Braun Helgánál, az Országos Vérellátó Szolgálat kommunikációs vezetőjénél, hogy amúgy mi a helyzet vérkészlet-ügyben.

Erről maradtam le :( Fotó: Magyar Vöröskereszt
Önkéntes véradás - Magyar Vöröskereszt

250-270 ezer magyar ad vért rendszeresen

Ő azt mondta, azért nem tragikus a helyzet:

semmi gond a vérkészlettel, bár kétségtelenül nehezebben lehet megszólítani a lakosságot, és kevesebben is adnak vért. A telefonos behívások arra irányulnak, amikor egy bizonyos vércsoportból nagyobb igényt jeleznek a vérfelhasználó egészségügyi intézmények, ilyenkor célzottan olyan vércsoportú donorokat hívunk véradásra.

Kiderült, hogy évente átlagosan 400-450 ezer egység vérre van szükség az ország folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátásához, amit 250-270 ezer rendszeres véradó biztosít.

Sőt, bár Európában a Benelux államokban élők a legaktívabbak véradás terén, Magyarország a nemzetközi listán a felső középmezőnyben van a véradási hajlandóságot tekintve,

ami nem rossz helyezés.

Az Országos Felsőoktatási Véradóverseny az egyetemistákat célozta meg
Országos Felsőoktatási Véradóverseny

Visszakanyarodva az egyéni példámhoz: alapvetően mindenki adhat vért, aki nem kevesebb, mint 18 éves, és nem több 60-nál, illetve legalább 50 kilót nyom. És aki rendelkezik érvényes TAJ-kártyával, személyivel és lakcímkártyával.

Aki ezeknek megfelel, induljon el bátran véradásra. A véradásra jelentkezést követően egy kérdőív kitöltésével és egy általános orvosi kivizsgálást követően állapítja majd meg az orvos az alkalmasságot

- közölte velünk Braun Helga.

Melegek nem adhatnak vért: WTF?

Én viszont pont ezen az orvosi vizsgálaton hasaltam el. Ám nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy elutasítsanak: az ismerős, akinek ment volna pár deci a véremből, homoszexuális párkapcsolatban él, és elmesélte, hogy a tulajdon szerelme sem adhat neki. A férfiak közötti nemi kapcsolat ugyanis szintén kizáró ok. Érdekelt, hogy miért ez a diszkriminatív gyakorlat, hiszen a melegek között is élhet valaki egészséges, monogám párkapcsolatban, míg egy heteroszexuális is váltogathatja sűrűn a partnereit.

A gyakorlat nem diszkriminatív, a vérellátás nem a szexuális szokások természetrajza, hanem objektív kockázati adatok alapján dönt az alkalmasságról. Mivel a homoszexuálisok között sokszorosa a vérrel átvihető fertőzések gyakorisága a populáció többi részéhez viszonyítva, a betegek biztonsága érdekében a kizárás indokolt - és az egész világon ennek megfelelő gyakorlatot folytatnak a vérellátó szolgálatok. Természetesen a promiszkuitás is fokozott kockázatot jelent ebből a szempontból, így az ezt bevalló véradásra jelentkezőket szintén kizárjuk a véradásból

- kaptuk a választ.

Ami hiába emlékeztet minket egyes elmaradott országok gyakorlatára , ahol például nők nem vezethetnek autót, így az életveszélyes állapotban kínlódó férjüket sem fuvarozhatják kórházba, sajnos ez a helyzet, és egy korábbi Origós cikkből az is kiderül, hogy ezzel nem sokat lehet kezdeni. Ettől függetlenül: aki tud, és megfelel ezeknek a feltételeknek, menjen vért adni, mert sosem lehet tudni, hogy neki mikor lesz szüksége rá!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés