Éld a saját életed! - Laraah, a legcsinibbre tetovált lány

Olvasóink nemrég megszavazták, a legmutatósabb tetoválást Birinyi Laura, azaz Laraah viseli. Megvan a győztes: kiderült, kié a legcsinibb női tetoválás! 2013. September 03. 14:51 A húszéves nyertes péntek délelőtt járt a nyugat.hu szerkesztőségében, ahol egy 25 ezer forintot érő utalvánnyal jutalmaztuk meg, amelyet a Leguán Tattoo Tetoválószalonban (Szombathely, Fő tér 17.) válthat be. A szombathelyi születésű leány Tatabányán él, adminisztrátorként dolgozik: szeret mindent, ami egy kicsit extrém, és elüt az átlagtól.

Legszebb női tetoválás játék nyertese: Birinyi Laura, azaz Laraah
Legszebb női tetoválás játék nyertese: Birinyi Laura, azaz Laraah
Bonyhádi Zoltán

Mióta szeretsz elütni másoktól, különcnek lenni?

Nem mondanám magam különcnek, de átlagosnak sem. A kettő között lavírozok. Nem mások, hanem magam miatt csinálom, azt hiszem, rosszul lettem beprogramozva Már nagyon fiatalon észrevettem magamon, hogy nem azt szeretem, amit a nagy átlag. Általános iskola 6-7 osztályban, amikor még nem volt annyira menő a szemfesték, én már kipróbáltam. Öltözködésben is próbáltam mindig valami mást, valami újat és egyedit belevinni a szürke hétköznapokba. Ezért is imádok turkálókba járni, már-már szenvedély lett ez nálam. Ha megálmodok valami ruhát, addig járom a turkálókat, amíg valami hasonlót nem találok. Sokszor aztán otthon még igazítok rajtuk.

Varrógéped is van?

Anyukámnak igen, vagy ő segít, vagy a barátnői. Ékszereket is készítek, és felvarrókat a kabátokra, mintákat is szeretek varrni.

Mi a legextrémebb cucc, amit a legjobban imádtál magadon?

Nem ruha, de egy piercing volt, a mellkasomban, ez egy nagy szerelem volt.

Lara barátjával, Hrasztics Alexxel érkezett
Lara barátjával, Hrasztics Alexxel érkezett
Bonyhádi Zoltán

Pont egy piercing? Miért?

Én nem úgy tekintek ezekre a dolgokra, mint tárgyakra, hanem elvonatkozatok tőlük. Kellemes dolognak, már-már barátoknak tekintem magamon őket, és ez a piercing volt a kedvencem.

Miért csak volt? Kivetetted?

Igen, mert kifordult, elkezdett lejönni körülötte a bőr.

Mikor készült az első tetoválásod?

15-16 éves lehettem, amikor a csuklómra varrattam egy végtelen jelet. Sokáig nem is tudtak róla a szüleim, sunyi módon mindig karkötővel, nagyobb hajgumikkal takargattam.

Mit szóltak aztán?

Később került a nyakra egy horgony, amit egy ideig szintén nem vettek észre. A többi tetoválásom aztán már az ő beleegyezésükkel készült. Sőt, ami itt a felkaromon van, annak a megtervezésében anyukám is segédkezett. Mindenki azt hiszi rólam, hogy lezser vagyok és köpök a világra. Valami persze ebből is van bennem, de a neveltetésem csöppet sem ilyen. A szüleim is roppant konzervatívak, annak ellenére, hogy így nézek ki. Először persze nem engedték, de aztán látták rajtam, hogy így jól érzem magam, így tudok kiteljesedni, és elfogadták. Például édesapám már közölte, hogy ha kifizetem neki a teljes felkarját, ő is megcsináltatja:)

Csinos fültágító
Csinos fültágító
Bonyhádi Zoltán

A horgonyon és a végtelen-jelen kívül még mi minden van rád varrva?

Madárkák a mellkasomra, egy furcsa muffin, rózsák között tőr, kígyó és fegyver, a combomon hátul kék masnik, elöl egy térdelő nő akinek cápa feje van, a másik lábamon egy őz, nagy szárnyakkal.

Mi alapján választasz mintát? Netről bogarászol?

Is-is. Vannak olyan oldalak, amiket nagyon szeretek, de van úgy, hogy reggel egy újabb ötlettel a fejemben ébredek, és valami nagyon hasonlót keresgélek aztán a neten. Nem másolok le egyetlen mintát sem, hanem több rajzból kombinálom össze.

Számítanak a szimbólumok? Sokan csak egy divatos feliratot keresnek, de fogalmuk sincs arról, hogy mi a mögöttes jelentése.

Ezek a madarak például az elmúlás szimbólumai, azért lettek feketék, és azért olyan a szárnyuk állása mintha elrepülnének, és azért kerültek a mellkasomra, mert itt belül a szívem lakik. Ezek a tetoválások konkrét emlékeket is őriznek, vagy éppen csak jelölnek valamit, amihez én épp ragaszkodom. Annak idején az első tetoválásom, a végtelenség szimbóluma sem véletlenül került fel rám. Nem is szeretném semmivel sem eltakarni. Azért került a csuklómra, mert a kezemmel végzek el minden munkát, és azért végtelen, mert a gondolataink áramlása is végtelen és feltartóztathatatlan, jönnek-mennek bennünk. Hasonlóan elvont jelentése van minden egyes tetoválásomnak.

 Éld a saját életed! - üzeni a tetoválás
Éld a saját életed! - üzeni a tetoválás
Bonyhádi Zoltán

A kardnak és a rózsáknak a felkarodon?

A jelentése: maga a döntéshozatal. Bele is van írva: Éld a saját életed! A szimbólumok a két végleletet jelenítik meg: rózsás jövőt is kívánhatunk magunknak, de a fegyvert is választjuk, harcolhatunk valami ellen, vagy véget vethetünk valaminek. Ezt konkrétan egy rossz emlék miatt tetováltattam magamra.

Barátaid is tetováltatnak?

A közelebbi barátaim közül, akikből nincsen túl sok, csak egy nem visel tetoválást, a többiek igen. A tatabányai ismerőseim és barátaim közül is sokaknak van tetoválása. Amelyik lányt először megismertem tatabányán, ő is tetőtől-talpig tele van varrva. Ő szerepel egyébként az egyik képen, Bianka…

A munkahelyeden mit szólnak hozzá?

Nagyon féltem, mi lesz. 2009-től diákmunkán dolgoztam, akkor még nem volt annyi tetoválásom, ami látszott. Később dolgoztam pultosként, féltem akkor is, hogy mi lesz, de a főnökömet nem zavarta, és a vendégek is pozitívan álltak hozzám. A mostani munkahelyemen sem azt nézik, hogy mi van rajtam, csak azt, hogy mit tudok.

Az utcán sem szólnak be, hogy milyen fura a hajad és mi ez a sok tetkó?

Megesett már, hogy Szörnyellának hívtak. Néha persze zavar, de sokszor csak nevetek rajta. Többen persze azzal jönnek, mi lesz majd, ha megöregszem, hogy fogok akkor kinézni. Az egyik kedves munkatársam mondta azt, amikor a lánya szeretett volna tetováltatni: nézd meg a lepkédet hetven évesen milyen denevér lesz! Úgy vagyok én ezzel: így érzem jól magam! Ha idősebb leszek, akkor is sokat fogok edzeni, hogy szép feszes maradjon a bőröm!

Attól nem félsz, hogy állandóan karban kell majd tartanod ezeket a tetkókat, különben kifakulnak és elszíneződnek?

Nekem eddig semmi gondom nem volt ezzel. Az biztos, a testápoló például remekül feldobja a színezésüket. Vannak persze olyan területek, amik sokkal jobban fakulnak: például a láb- vagy a kézfejen, a nyakon. Az én bőröm viszont remekül megtartja a színeket: úgy látszik, én tényleg erre születtem:)

Mennyire fájdalmas maga a tetoválás?

Mindenkinek más a tűrőképessége, nekem egyedül az alkarom fájt nagyon, a többi esetben kellemes bizsergést éreztem, néha darázscsípést. A felkarom megrajzolása hat és fél órába tellett, az ötödik után azért zsibbadtam már rendesen.

A fültágítót látom rajtad, mid van még?

Régen piercingjeim is voltak, jóval több, mint most, például a nyelvem alatt, a fogam között és az oldalamban, de kicsit visszafinomodtam. Piercingek terén nem akarok már többet, talán egyet még a szám fölé. A tetoválás más, az öltöztet, az szeretnék még többet.

Meddig, hol a határ?

Végtelenségig… kivétel az arcom, különben mindenhová szeretnék tetoválásokat.

Eltervezted már, hogy mire költöd majd a nyugat.hu ajándékutalványát?

A lábfejemet szeretném tetováltatni. Az egyikre egy nagyon régi szabóbábut szeretnék varratni, a másikra egy homokórát.

Gondolom nem véletlenül…

Homokórát, mert ahogy peregnek a homokszemek, úgy múlnak el az életünk percei. Mindannyian elképzelünk egy ideát magunkról, milyennek szeretnénk, hogy mások lássanak bennünket, amiről majd azt gondolják, hogy hű ez igen! Mindenki egy próbababa akar lenni, egy kis bábu, tökéletesre szabva, hogy aztán az egész életünk értelme az legyen, hogy mások számára minél inkább megfeleljünk.

Birinyi Laura (Laraah): "célom az önkép megvalósítása a tetoválások és életstílus által, ami számomra megtestesíti az igazi nőt"
Birinyi Laura (Laraah): "célom az önkép megvalósítása a tetoválások és életstílus által, ami számomra megtestesíti az igazi nőt"
Michalek Zsolt

A fotót, amivel pályáztál, nem bíztad a véletlenre. Modellkedsz is?

Kacérkodtam vele, de miután azt mondták, hogy fogynom kéne, lemondtam róla, nem szeretném az életem éhezéssel tölteni. A fotós egy barátom volt, Michalek Zsolt, akinek nagyon sok jó ötlete van. A képeket magunknak csináltunk, hogy legyen rólunk is pár szép emlék.

Vágyad, a tetováláson túl?

Imádok énekelni, és egy hardcore bandában szeretnék játszani. Most azt tervezzük a barátommal, aki gyerekkora óta gitározik, hogy kettes felállásban, egyelőre a barátaiknak, elkezdünk zenélni. Ő gitározik, én ráénekelek… Emellett minden ami művészet, azt szeretem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód