Idén ismét Verzió Filmfesztivál Szombathelyen – Mutatjuk a programot!

Ezúttal a Savaria Mozi kamaratermében várnak minden dokumentumfilm-rajongót.

A november 9-21. között zajló VERZIÓ Emberi Jogi Filmfesztivál keretében ismét megrendezik a Vidéki Verziók szekciót. A Szabad Terek hálózat 5 várossal csatlakozik az eseményhez: Kecskeméten, Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Szombathelyen is lesznek vetítések, és más izgalmas kapcsolódó programok.

A filmfesztivál idei tematikája a VALÓSÁG RÉTEGEI. Szombathelyen most második alkalommal találkozhattok helyben vetített, verziós filmekkel, ezúttal az AGORA Savaria mozi kamara termében. A kedvezményes jegyár 500 Ft.

AGORA Savaria

November 10. (szerda) 18:00 SZÁZONTÚLIAK /100UP/

92 min, 2020 – norvég, angol, dán, spanyol nyelven – magyar felirattal

A Százontúliak az élni akarást veszi górcső alá egy színpompás össszeállításban. Százéves embereket ábrázol a világ különböző pontjairól, akik az idő megállíthatatlan múlása ellenére ragaszkodnak az életükhez, új, örömteli célokat tűznek ki maguk elé, és nem hajlandóak beletörődni abba, hogy hanyatló testük elárulta őket. Betegségeket küzdöttek le, társakat, sőt többen már gyermekeket is vesztettek el. Ezek az állandóan tevékeny, örökké kíváncsi és mindenben kreatív százévesek minden egyes új napnak lenyűgöző életörömmel állnak neki.

November 11. (csütörtök) 18:00 DÍVÁK

79 min, 2021 – magyar

Szani, Tina és Emese: vagy ahogy magukat hívják, a Dívák. Három húszéves lány, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni. A felszínes külső mögött azonban mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek és megkezdjék felnőtt életüket. Ebbe a helyzetbe csöppen bele Máté, a fiatal rendező, aki az érettségiig követi őket kamerájával, hogy kiderítse, mi rejlik a tökéletes smink mögött – és közben a lányok hatására ráébred, ideje felnőnie.

November 12. (péntek) 18:00 KERTRENDEZÉS /Taming the Garden/

87 min, 2021 – örményül – magyar felirattal

Egy tizenöt-emeletnyi magas fa lebeg egy uszályon a Fekete-tengeren, hogy több kilométerrel arrébb egy magánbirtok kertjébe kerüljön. Minden elszállított százéves fával csak tovább nő a feszültség a munkások és a falubeliek között. Míg egyesek pénzügyi lehetőséget, például új utak épülését vagy tekintélyes nyereséget látnak mindebben, addig mások a közösség kollektív emlékezetének szerves részét képező fák elvesztését siratják. A Kertrendezés az ember és természet közti versengés ódája. Történet egy befolyásos ember különösen romboló hobbijáról, illetve a mai grúz társadalom szükségleteiről és értékrendjéről.

November 12. (péntek) 20:00 NÉGY ÉVSZAK EGY NAP ALATT /Four Seasons in a Day/

75 min, 2021 – angol, ír nyelven – magyar felirattal

A carlingfordi komp Észak-Írország és Írország között szállítja az utasokat minden nap, miközben a közbeszédet a Brexitről szóló vita uralja. Menni vagy maradni, mindkét lehetőség hasonlóan bizonytalan jövőt vetít előre. A hullámzó tengeren való átkelés megannyi gondolatot és asszociációt idéz fel, miközben a tényleges határvonal valahol a komp alatt, a tenger mélyén húzódik. A film kaleidoszkópszerű elbeszélése arra épül, ahogy az emberek élete és gondolatai viszonyul ehhez a képzeletbeli határhoz. Vajon a vízalatti határvonal mennyire válik majd láthatóvá?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Programajánló