Török Gábor a választási törvény módosításáról: másfél évvel a választások előtt ez tagadhatatlanul hatalomtechnikai trükközés

A politikai elemző szerint, ha valamiért nem tudna közös jelölteket állítani az ellenzék, akkor már most biztosra vehetnénk a kormányoldal újabb kétharmados győzelmét.

"Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" - ezt a szabályt is tartalmazza a választási törvény módosítása, amit Varga Judit igazságügyi miniszter kedd éjszaka nyújtott be.

A benyújtás módja is érdekes, ugyanis az országgyűlés kedd délután fogadta el a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentéseinek Kijárási tilalom este 8-tól reggel ötig, bezárnak az éttermek - jelentette be Orbán Viktor 2020. November 09. 10:47 részletei pedig kedd este fél 11-kor, másfél órával a hatályba lépésük előtt jelentek meg a Magyar Közlönyben .

A törvénymódosítás gyakorlatilag ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását, ugyanis közös jelölt esetén közös lista is kellene, ráadásul a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék.

Megkerestük Török Gábor politikai elemzőt, aki válaszolt kérdéseinkre:

Valóban az lehet, a cél, hogy ellehetetlenítsék a közös jelöltek indulását?

Lehet, hogy ebben reménykedik a kormányoldal, de ez csak egy öngyilkos ellenzéki politika mellett következhetne be. Ez a mostani javaslat közös listaállításra kényszeríti rá az egyéni körzetekben egy jelöltet indítani szándékozó ellenzéki pártokat, ennyiben ez a módosítás másfél évvel a választás előtt tagadhatatlanul és vitathatatlanul egy színtiszta hatalomtechnikai trükközés.

Azért születik, hogy megvalósuljon az, amit a kormányoldal már korábban is vizionált: az ellenzék, ha az egyéni választókörzetekben mindenhol egy jelöltet akar állítani, csak egy közös listán indulhasson a választáson. Valójában tehát a kolbászt - amiről korábban már beszélt is - most maga Orbán Viktor tölti be.

Hogyan befolyásolhatja a módosítás az ellenzéki pártok együttműködését?

Bármennyire furcsa, de ha elfogadják a módosítást, egyszerűsödik az ellenzék helyzete: ha közös egyéni jelölteket akar, csak közös listában gondolkodhat, más megoldás nem nagyon marad. Ráadásul a különféle ellenzéki szavazók talán könnyebben el is fogadják a közös listát, hiszen még azt is mondhatja az ellenzék, hogy Orbán Viktor kényszeríti erre a megoldásra.

Jogos az a félelem, hogy ezzel a lépéssel a kormány olyan helyzetet akar teremteni, amiben senki más nem győzhet, csak a kormánypárt?

Az biztos, hogy a kormányoldal azért terjeszti be ezt a módosítást, mert azt reméli, hogy ettől kedvezőbb lesz a helyzete a választáson. Ez azonban egyáltalán nem biztos: a közös lista mellett és ellen eddig is szóltak már érvek, nem merném azt állítani, hogy az ellenzék számára a közös lista rosszabb, mint a több listás megoldás.

Egy verzió van csak, ami az ellenzéknek igazán rossz lenne: ha végül valamiért nem tudna közös jelölteket állítani. Abban az esetben már most biztosra vehetnénk a kormányoldal újabb kétharmados győzelmét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet