Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Török Gábor a választási törvény módosításáról: másfél évvel a választások előtt ez tagadhatatlanul hatalomtechnikai trükközés

A politikai elemző szerint, ha valamiért nem tudna közös jelölteket állítani az ellenzék, akkor már most biztosra vehetnénk a kormányoldal újabb kétharmados győzelmét.

"Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" - ezt a szabályt is tartalmazza a választási törvény módosítása, amit Varga Judit igazságügyi miniszter kedd éjszaka nyújtott be.

A benyújtás módja is érdekes, ugyanis az országgyűlés kedd délután fogadta el a rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbítását. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentéseinek Kijárási tilalom este 8-tól reggel ötig, bezárnak az éttermek - jelentette be Orbán Viktor 2020. November 09. 10:47 részletei pedig kedd este fél 11-kor, másfél órával a hatályba lépésük előtt jelentek meg a Magyar Közlönyben .

A törvénymódosítás gyakorlatilag ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását, ugyanis közös jelölt esetén közös lista is kellene, ráadásul a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék.

Megkerestük Török Gábor politikai elemzőt, aki válaszolt kérdéseinkre:

Valóban az lehet, a cél, hogy ellehetetlenítsék a közös jelöltek indulását?

Lehet, hogy ebben reménykedik a kormányoldal, de ez csak egy öngyilkos ellenzéki politika mellett következhetne be. Ez a mostani javaslat közös listaállításra kényszeríti rá az egyéni körzetekben egy jelöltet indítani szándékozó ellenzéki pártokat, ennyiben ez a módosítás másfél évvel a választás előtt tagadhatatlanul és vitathatatlanul egy színtiszta hatalomtechnikai trükközés.

Azért születik, hogy megvalósuljon az, amit a kormányoldal már korábban is vizionált: az ellenzék, ha az egyéni választókörzetekben mindenhol egy jelöltet akar állítani, csak egy közös listán indulhasson a választáson. Valójában tehát a kolbászt - amiről korábban már beszélt is - most maga Orbán Viktor tölti be.

Hogyan befolyásolhatja a módosítás az ellenzéki pártok együttműködését?

Bármennyire furcsa, de ha elfogadják a módosítást, egyszerűsödik az ellenzék helyzete: ha közös egyéni jelölteket akar, csak közös listában gondolkodhat, más megoldás nem nagyon marad. Ráadásul a különféle ellenzéki szavazók talán könnyebben el is fogadják a közös listát, hiszen még azt is mondhatja az ellenzék, hogy Orbán Viktor kényszeríti erre a megoldásra.

Jogos az a félelem, hogy ezzel a lépéssel a kormány olyan helyzetet akar teremteni, amiben senki más nem győzhet, csak a kormánypárt?

Az biztos, hogy a kormányoldal azért terjeszti be ezt a módosítást, mert azt reméli, hogy ettől kedvezőbb lesz a helyzete a választáson. Ez azonban egyáltalán nem biztos: a közös lista mellett és ellen eddig is szóltak már érvek, nem merném azt állítani, hogy az ellenzék számára a közös lista rosszabb, mint a több listás megoldás.

Egy verzió van csak, ami az ellenzéknek igazán rossz lenne: ha végül valamiért nem tudna közös jelölteket állítani. Abban az esetben már most biztosra vehetnénk a kormányoldal újabb kétharmados győzelmét.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra