Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

50 évre tervezik a sámándobos pavilon szombathelyi tartózkodását

A város 20 ezer négyzetméternyi területet ad át a huszárlaktanya területén.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Alig írtuk meg, hogy a tervezők is elhatárolódtak Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja 2015. April 09. 10:52 a milánói világkiállítás magyar pavilonjától a sok módosítás miatt, itt az újabb hír. A szombathelyi önkormányzattól, sokszor leírtuk már, hogy a pavilont a világkiállítás zárása után Szombathelyre szállítják, és itt állítják fel. Hogy a város

új jelképe legyen

, ahogyan Hende Csaba mondta Ezzel a giccsfajzattal égeti az állam Magyarországot a 2015-ös világkiállításon 2014. May 23. 15:30 tavaly.

20 ezer négyzetmétert ad át a város az állami cégnek

A szombathelyi közgyűlés jövő heti ülésén, és persze, előtte a bizottságokban tárgyalnak majd erről, de néhány információ kiderül az előterjesztésből is.

A 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonja
Galériánk a pavilon látványtervéről
expo2015.org

A sok kritikát kapott, és sámándobnak csúfolt pavilont 2016 első felében hozzák Szombathelyre. Ezt egy állami cég, a Carpathia Nemzeti Kreatív Gazdaságfejlesztő és Innovációs Kft. intézi, összesen 720 millió forintból, amit az állam finanszíroz majd. Az önkormányzatnak az ingatlant kell adnia hozzá, mégpedig a volt huszárlaktanya területén.

Eredetileg 6000 négyzetéterről volt szó, de közben újabb elemekkel bővült a terv. A pavilon mellett felállítják a Milánóban is felépülő Életkertet, ennek később a programokban lesz szerepe. Ugyanis kiemelt feladatnak tekintik az

Egészséges és Gyógyító Magyarország

programot, ami egy online és interaktív, egészségügyi és táplálkozásügyi információs szolgáltató rendszert jelent. Ezt később a Carpathia Kft. működteti majd. Ez a két elem 10 500 négyzetmétert foglal majd el.

Lesz mit átadni 2016. augusztus 20-án

A cég használni akar egy volt legénységi épületet is, az ott már meglévő parkolóval együtt, ez összesen 8 800 négyzetméter. Az épületben a pavilon és a központ elektromos rendszere és a hőközpontja lesz majd. Az előterjesztés szerint ezt a két területet a város ingyenes használatba és vagyonkezelésbe adja a cégnek, mégpedig 50 évre.

A pavilon elhelyezésnek helyszínrajza - alul, jobbra a Neumann iskola
Forrás: szombathely.hu

Van egy harmadik elem is, a volt laktanya Neumann iskola felőli részén egy utat és egy parkolót építenek ki 3 300 négyzetméteren. A parkoló és az út - a megépítés után - közterületként visszakerül a városhoz.

És még egy lényeges dolog. Az anyag szerint a munkákkal 2016. augusztus 20-ig készülnek el, ami jó alkalom lesz az ünnepélyes átadásra és szalagvágásra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Már a tervezőknek sem tetszik a világkiállítás sámándobos magyar pavilonja

Hende Csaba szerint ez a pavilon lesz Szombathely új jelképe.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés