Megmentették a villámcsapott mamutfenyőt Szombathelyen

Villám csapott a Saághy utcában álló 30 méteres mamutfenyőbe, lerobbantva a fa csúcsát és megrepesztve a törzsét. A tűzoltók az erdészettel karöltve a fa megmentésére siettek. Videónk végig bemutatja, mi történt.

Másodpercenként villámlott Szombathelyen a napokkal ezelőtti viharban. Sokan nézték az ablakokból a látványos égiháborút. Cikázó és felhőket megvilágító villámokat lehetett látni, de volt, aki néhány méterről látta a becsapó „mennykűt”. Videónkban (zárójelben az időkódokat közöljük) megszólal egy asszony, aki éppen az ablaknál állt, amikor hatalmas villanásokat látott és az úttesten végigfutó tekintélyes fénynyalábokat. (1:40-nél) Az óriási, robbanásszerű hanghatás is biztossá tette, a közelben csapott le a villám. A nyomokból az is hamar kiderült, hogy a kereszteződésnél álló 30 méteres mamutfenyő kapott újabb találatot. Az úttestet növényi törmelék borította. Az csak másnap reggel lett nyilvánvaló, hogy a nagy fa csúcsa komolyan megsérült és a kérget is végighasította a villám.

Videó a mamutfenyő megmentéséről

A Jereváni Rádió jelenti

Amikor a Szombathelyi Tűzoltóság magasbólmentője megjelent, az utcában rögtön elterjedt, hogy kivágják a mamutfenyőt. Több környékbeli búcsúképet készített a nagy fáról. (4:48) Az csak később derült ki, hogy szó sincs kivágásról. (Közben egy újságban az jelent meg, a tűzoltók „eltakarították” a villám által sújtott fát.) Aminek szemtanúi lehettünk az éppen a fa megmentése volt, amire hazánkban viszonylag ritkán láthatunk példát.

Mamutfenyő mentés villámcsapás után Szombathelyen
Mamutfenyő mentés villámcsapás után Szombathelyen
Tánczos Mihály

Megbilincselve

A magasbólmentő kosarából először 26 méterről érkezett a jelentés a látható károkról, az erdészet munkatársai ez alapján döntöttek a fa sorsáról. Nemsokára megérkeztek az elsősegélyhez szükséges felszerelések. Bilincs, csavar, faseb ellátására szolgáló készítmény és a szakemberek ellátták instrukciókkal a tűzoltókat (2:48). A gyerekek közben a magát megemelő tűzoltóautónak örültek, transzformerekkel hasonlították a Bronto-t. (0:12). Fent a magasban pörgött a szélmérő, de a szélsebesség nem érte el azt a határt, aminél már tilos használni a magasbólmentő kosarát. Így felbőgött a motorfűrész és a tűzoltók levágták a sérült törzsrészt és ágakat., közben folyamatosan jelentették a földön állóknak a látottakat (4:18). A sérült részek eltávolítása után bilincset kapott a törzs, amivel a továbbrepedését akadályozzák meg, illetve faseb-viasszal kenték be vastagon a sérüléseket. Ez megakadályozza a gombás fertőzést és lepergeti a vizet is.

Mamutfenyő mentés villámcsapás után Szombathelyen
Mamutfenyő mentés villámcsapás után Szombathelyen
Tánczos Mihály

Az arborétum-alapító apja ültette

Videónkban megszólal a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója is (5:38), akitől megtudtuk, hogy Saághy Mihály, a Kámoni Arborétumot alapító Saághy István édesapja ültette a mamutfenyőt kb. 80 évvel ezelőtt. A fához tavaly öntözőrendszert telepítettek, mivel a közelében leaszfaltozott út miatt kevesebb vízhez jutott és az útépítéskor az út felőli gyökérzete is megsérült. A fa már többször szenvedett villámcsapást, de a mostani tűnik a legsúlyosabbnak. A tűzoltók segítségének köszönhetően azonban valószínűleg még sokáig a környék dísze lehet a mamutfenyő.

Mamutfenyő mentés villámcsapás után Szombathelyen
Mamutfenyő mentés villámcsapás után Szombathelyen
Tánczos Mihály

6.42-től mi is a levegőbe emelkedtünk a kosárban és felülről is megszemléltük a mentőmunkálat eredményét. Kameránkkal egy dicséretet is elcsíptünk, amiben az erdészet munkatársa minősíti a látottakat (8:27), emellett azt is megmutatjuk, mit láthat egy mókus az immáron 24 méteresre visszavágott fa tetejéből.

Örvendetes, hogy a kárelhárítás szó ma már nem kizárólag a kivágást jelenti ilyen esetekben és reméljük, a bemutatott műveletekkel sikerül megmenteni a terebélyes fa életét. Biztosak vagyunk abban is, hogy lesznek olyanok, akik szerint ez felesleges időpocsékolás, mint a nagy vitát kiváltott állatmentés Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi víztározóból 2011. March 07. 15:28 a víztározóból. Fórumunkban pró és kontra elmondhatók a vélemények.

A legnagyobb testtömegű élőlények a Földön

Mamutfenyőnek több, korábban a mocsárciprusfélék családjába sorolt nemzetséget is neveznek. Valamennyi ilyen nemzetség monotipikus, azaz csak egy-egy ma is élő fajuk van. Az óriás mamutfenyők a Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények. A legöregebb, ismert példány 3200 éves, törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna. Mamutfenyő képekre rákeresve az Interneten valóban gigantikus példányokat találhatunk. Szombathelyen pl. a Kámoni Arborétumban lehet mamutfenyő csemetét vásárolni. A diófához hasonlóan erre is azt mondják: mamutfenyőt az unokájának ültet az ember.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Őzeket mentettek a tűzoltók a lukácsházi víztározóból

A kőszegi és a szombathelyi tűzoltók mentettek ki élve egy őzet a víztározóból, miután beszakadt alatta a jég. Társa is két percre volt a megmeneküléstől, amikor elmerült. Látványos képek a mentésről és az orvosi ellátásról.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló