Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Virágzik a védettségi igazolvány feketepiaca

Amióta a védettségi igazolványhoz van kötve, hogy elmehessünk egy színházba, moziba vagy éppen beülhessünk egy étterembe, egyre többen próbálnak illegálisan hozzájutni a védettséget igazoló kártyához.

Védettségi igazolványt Magyarországon az kaphat, aki átesett a koronavíruson és van még antitest a szervezetében, vagy kapott már legalább egy koronavírus elleni védőoltást. Mivel többen még nem szeretnék beoltatni magukat, így ők elesnek a kártyától és annak privilégiumaitól: nem látogathatják az edzőtermeket, mozikat, könyvtárakat, nem ülhetnek be egy étterembe.

Ebből kifolyólag talán nem is meglepő, hogy sokan illegálisan próbálnak a védettségi igazolványhoz hozzájutni. Az Euronews utánanézett, milyen módokon lehet hamis védettségi kártyát szerezni.  A feketepiacon megjelentek a közvetítők is, ők körülbelül 100-200 ezer forint magasságában tudnak védettségi kártyát szerezni az érdeklődőknek.

Vannak olyanok is, akik otthon, házilag próbálnak kártyákat gyártani, bár ehhez drága technikára van szükség. Amúgy sem éri meg, hisz az előlapon szerepel egy QR-kód is, amely az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér weboldalára mutat. Itt látható, hogy mikor teszteltek minket és adott esetben mikor szereztük meg a védettséget. Ebbe belenyúlni és ezt meghamisítani már túl macerás lenne.

A legegyszerűbb módszer az, ha valaki hamisít egy papíralapú antigén tesztet, amit később beküld a hatóságoknak, így könnyűszerrel megkaphatja 4 hónapra a védettségi igazolványát. Az Euronews olyan emberrel is beszélt, aki egy betegségen már átesett barátnőjét küldte el maga helyett a tesztelésre. Így a csalás már teljesen lekövethetetlenné vált.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Tovább az oldalra