Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése

Szombathely így több százmilliót spórol, az állam ennyivel többet költ. Legalább ennyire lényeges, hogy az elképzelésekről Hende Csaba és Nemény András közös (!) sajtótájékoztatón számolt be.

Amikor a polgármesteri hivataltól tegnap megkaptuk a meghívót, sejtettük, hogy fontos dologról lesz szó ma délután a városházán.

Egyrészt mert „kontaktos” sajtóesemények mostanában nemigen vannak, másrészt a meghívóban az szerepelt, hogy Nemény András polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő ezt együtt tartja.

Ilyen még nem volt.

Mondjuk a két politikus elég messze ült le egymástól a nagyterem asztalánál, de ezt tudjuk be a járványveszélynek.

Fontos a távolságtartás
nyugat.hu

Nemény András a sajtótájékoztató elején rögtön – félig tréfásan, félig komolyan „sajtótörténeti”-nek titulálta az eseményt, hozzátéve, hogy reméli, majd több ilyen is lesz, közös ügyek mentén összedolgoznak majd Hende Csabával.

Zárójelben tesszük hozzá, hogy ez elvileg mindkettőjük érdeke: Szombathely fejlesztése nehezen képzelhető el kormányzati lobbi nélkül, másrészt Hende Csaba is tud profitálni abból, ha nem reked margón kívül, együtt a várossal.

Az első közös ügy: visszakerül az államhoz a Haladás-sportkomplexum üzemeltetése

Nemény András felidézte a szombathelyi költségvetés nehéz helyzetét és a Haladás-stadion körüli megoldatlan problémákat 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 , majd gyorsan a lényegre tért.

Az állam által kapott évi 300 millió forintból tavaly és idén még úgy ahogy fent lehetett tartani a pénznyelő létesítményt, de a jövő év már bizonytalan.

Érezhető örömmel szabadul meg a város a kormány ajándékától
Kiss Tamás

Az EMMI-vel most folynak az elmúlt évek elszámolásai, és ezeken a tárgyalásokon vetődött fel, hogy mi lenne, ha az állam átvenné a szombathelyi stadion üzemeltetését, miközben az ingatlanok megmaradnának a városnak.

Már el is készült az előterjesztés, amelyet a képviselők véleményezhetnek, majd elfogadása után a labda a minisztériumhoz kerül.

nyugat.hu

A dokumentum (amelyet itt lehet elolvasni) egyelőre nem túl sok konkrétumot tartalmaz, de a sorok között – és Hende Csaba jelenlétéből - azt lehet kiolvasni, hogy a legfontosabb kérdésekben valószínűleg már megegyezett a város és a kormány.

Ennek része az is, kissé leegyszerűsítve, hogy a város lemond a meglehetősen kudarcos előéletű 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-ről, az állam majd eldönti, milyen cégformában végzi a dolgát.

Hende Csaba beszédét a járványellenes küzdelem fontosságával kezdte, megemlítve, hogy milyen nagy szerepet játszik a megelőzésben a sport, a testmozgás, hogy aztán néhány mondat után megérkezzünk oda, hogy a pandémia rámutatott: az elmúlt 10 év erőltetett sportlétesítmény-fejlesztései indokoltak voltak, hiszen a Haladás-komplexumban is több mint ezer fiatal sportol.

nyugat.hu

A fideszes országgyűlési képviselő felelevenítette a létesítmény történetét, korábbi és jelenlegi tulajdonosi viszonyait.

Hangsúlyozta: ha a kormány átveszi az üzemeltetést, akkor Szombathely pénzügyileg nagyon kedvező helyzetbe kerül. Nemcsak az évi 300 milliót nyeri a bolton, de most nem is kell költenie az ingatlanokra, mint ahogy azt kellett korábban, miután a MÁV-tól 2011-ben átvették azokat. (Azt mondta, ez évi 100 millióba fájt azokban az években.)

Hende szerint a megállapodás jó a Haladásnak, jó a városnak és jó a sportolni vágyó fiataloknak.

Ez – tesszük hozzá – valóban így van, az elképzelés elméletileg valóban egy fokkal tisztább viszonyokat teremt, de a kisördög csak kimondatja velünk, hogyha nem sikerül okosabban üzemeltetni a komplexumot, ugyanúgy adóforintokat kell belepumpálni, mint eddig, csak egy másik zsebből.

Meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet