Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése

Az üzleti terv szint modellváltásra van szükség.

Több hónapon át próbáltunk információhoz és adatokhoz jutni a Haladás-sportkomplexum, illetve köznyelvben Haladás-stadion működéséről. Ismert, hogy a létesítmény 15,2 milliárd forintba került, az üzemeltetése viszont a 2017. őszi átadástól Rend és fegyelem - na meg nyugat-európai futballkultúra 2017. November 09. 08:28 kezdve kérdéses.

Kiss Tamás

Miután az üzemeltetésére kiírt pályázat eredménytelen lett Továbbra sincs üzemeltetője a Haladás Sportkomplexumnak 2017. December 14. 10:20 , az eredetileg az építkezést irányító Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-re bízták az üzemeltetést Mégis az építtető cég üzemelteti tovább a Haladás-stadiont 2017. December 20. 14:10 . Hende Csaba országgyűlési képviselő akkor kijelentette, nem kerül többe az üzemeltetés, mint amennyit eddig is kaptak az egyesületek, de a számok már akkor is mást mutattak Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába 2018. January 25. 07:08 .

Két évre megoldódott a probléma

A cég közben szépen fogyasztotta az igazgatókat Zűrzavar a szombathelyi stadion üzemeltetésénél, lemondott az ügyvezető 2018. August 04. 07:46 , két éve például Gál Sándort, a szombathelyi Fidesz elnökségi tagját bízták meg Gál Sándor, a szombathelyi Fidesz elnökségi tagja lett a Haladás Sportkomplexum új igazgatója 2018. August 23. 10:31 a feladattal, akinek egyébként érettségi a legmagasabb iskolai végzettsége. Még ő bírta a legtovább, egészen tavalyig.

Aztán kiderült, hogy két évre, azaz 2019-re s 2020-ra megoldódott a probléma, ugyanis a kormány évente 300-300 millió forintot adott Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 az üzemeltetésre. Egyébként a komplexumot használó egyesületek fizetnek bérleti díjat, de azt az önkormányzat adja támogatásként.

Most viszont újra előtérbe került a sportkomplexum, két ügy miatt is, Az egyik, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt át kellet dolgozni az idei évre szóló üzleti tervet, a másik, hogy hirtelen távozott Távozik a Haladás-stadiont is üzemeltető cég igazgatója 2020. September 23. 10:55 a tavaly kinevezett igazgató, Jagodits Rómeó.

Kiss Tamás

A csütörtöki közgyűlésen A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni 2020. September 24. 08:38 ettől függetlenül megtárgyalták és elfogadták a módosított üzleti tervet, amit még a távozó igazgató állított össze. És meglehetősen reménytelen képet festett a cég jövőjéről.

Kiadások

Az adatok szerint tavaly 278 millióba került a sportkomplexum. Ebből

 • 214 236 000 forint az anyagi költség (energia, karbantartás, őrzés, takarítás, telefon, internet, posta, stb.)
 • 64 millió forint a személyi kifizetések
 • A cég 10 munkavállalóval számol: ügyvezető, gazdasági-pénzügyi ügyintéző, üzemeltetési vezető, sales event menedzser, marketing és sales menedzser,karbantartó, kertész, műszaki-üzemeltetési koordinátor, controller.

  Bevételek

  A cégnek több forrásból volt bevétele:

 • Hosszú távú bérlet: 237 millió
 • Eseti bérlet: 25,5 millió
 • Közvetített szolgáltatás: 113 millió
 • Egyéb bevételek: 611 millió

  Az egyéb bevételek sorban szereplő összeg a beruházás kapcsén kapott állami támogatás adott évi elhatárolásának feloldásából származik.

  Kiss Tamás

  Bevétel támogatásból

  A helyzetelemzés szerint

 • bár piaci bevételnek tűnnek a hosszú távú bérletek, de valójában ezt a pénzt a szombathelyi önkormányzat, illetve az állam adja támogatásként
 • a bérlőként megjelenő sportszervezetek nem érdekeltek az üzleti hasznosításban
 • nem hatékony a rezsigazdálkodás
 • kihasználatlan kapacitások vannak
 • Lélegeztetőgépen

 • Mindhárom szervezet (üzemeltető, Haladás Labdarúgó Kft., HVSE az Önkormányzat és az állami finanszírozás köldökzsinórján van.
 • Szombathely és az EMMI által a HVSE számára biztosított infrastruktúra működtetésére vonatkozó pénzügyi támogatása nélkül ellehetetlenülne a HVSE és az üzemeltető is.
 • A Labdarúgó Kft. jelenleg szintén működési és finanszírozási nehézségekkel küzd.
 • Az EMMI támogatása nélkül a HVSE is hasonló problémákkal szembesülne, amely a Komplexum üzemeltetését végleg ellehetetlenítené.
 • A jelentés megállapítja, hogy

  könnyen előállhat az a helyzet, hogy a város lenne kénytelen finanszírozni a teljes fenntartást.

  Modellváltás kell

  Az lenne a cél, hogy a város évi 50-100 milliós támogatást adjon összesen a három szervezetnek, ami még nem haladja meg pénzügyi lehetőségeit, ehhez olyan konstrukcióra van szükség, ami képes évi 150-200 milliós eredményt produkálni - írja az anyag.

  A csak címszavakban megjelenő tervben szerepel, hogy

 • Az üzemeltető végezze el mindhárom szervezet marketing tevékenységét, és üzleti kommunikációját.
 • A komplexum arculatát át kell alakítani aktív konferencia és üzleti központtá.
 • Közösségi teret kell létrehozni a komplexumban, diákprogramokkal, jótékonysági estekkel, kulturális rendezvényekkel.
 • Kiss Tamás

  Megoldandó hiányosságok

  Az anyag több, megoldandó hiányosságot is megfogalmaz:

 • A nap 24 órájából 14 órán keresztül állnak üresen a szakosztályok termei valós, vagy vélt sportszakmai okokra hivatkozással
 • A sportolói létszámok, a sportolás minősége és a tér- és rezsi használat semmilyen formában nincs kontrollálva.
 • A szakosztályok és a Labdarúgó Kft. nem érintettek és érdekeltek abban, hogy bármilyen áldozatot hozzanak hosszú távú fennmaradásuk érdekében, mert az általános hozzáállás szerint majd jön az önkormányzat vagy az állam és kifizeti a költségeket.
 • A komplexum még az amortizációt sem termeli ki üzleti alapon.
 • A komplexum fizikai kapacitásának 85 százaléka inaktív.
 • A komplexum tervezése során a hatékony és takarékos, üzleti hasznosítás nem volt prioritás, ezeket a tervezési hibákat utólag kell korrigálni, akár beruházások révén.
 • A cél az, hogy minél több szabad és üzletileg releváns terület szabaduljon fel, ami azt fogja eredményezni, hogy a jelenlegi piaci árakat figyelembe véve érdemi bevételnövelés generálható

  - szögezi le az anyag.

  Az üzleti tervet Jagodits Rómeó állította össze, aki utána közös megegyezéssel távozott a cégtől. A helyzet megoldása az új igazgatóra Megvan a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. új igazgatója 2020. September 24. 17:49 , Kovács Cecíliára vár.

  Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra