278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése

Az üzleti terv szint modellváltásra van szükség.

Több hónapon át próbáltunk információhoz és adatokhoz jutni a Haladás-sportkomplexum, illetve köznyelvben Haladás-stadion működéséről. Ismert, hogy a létesítmény 15,2 milliárd forintba került, az üzemeltetése viszont a 2017. őszi átadástól Rend és fegyelem - na meg nyugat-európai futballkultúra 2017. November 09. 08:28 kezdve kérdéses.

Kiss Tamás

Miután az üzemeltetésére kiírt pályázat eredménytelen lett Továbbra sincs üzemeltetője a Haladás Sportkomplexumnak 2017. December 14. 10:20 , az eredetileg az építkezést irányító Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-re bízták az üzemeltetést Mégis az építtető cég üzemelteti tovább a Haladás-stadiont 2017. December 20. 14:10 . Hende Csaba országgyűlési képviselő akkor kijelentette, nem kerül többe az üzemeltetés, mint amennyit eddig is kaptak az egyesületek, de a számok már akkor is mást mutattak Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába 2018. January 25. 07:08 .

Két évre megoldódott a probléma

A cég közben szépen fogyasztotta az igazgatókat Zűrzavar a szombathelyi stadion üzemeltetésénél, lemondott az ügyvezető 2018. August 04. 07:46 , két éve például Gál Sándort, a szombathelyi Fidesz elnökségi tagját bízták meg Gál Sándor, a szombathelyi Fidesz elnökségi tagja lett a Haladás Sportkomplexum új igazgatója 2018. August 23. 10:31 a feladattal, akinek egyébként érettségi a legmagasabb iskolai végzettsége. Még ő bírta a legtovább, egészen tavalyig.

Aztán kiderült, hogy két évre, azaz 2019-re s 2020-ra megoldódott a probléma, ugyanis a kormány évente 300-300 millió forintot adott Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 az üzemeltetésre. Egyébként a komplexumot használó egyesületek fizetnek bérleti díjat, de azt az önkormányzat adja támogatásként.

Most viszont újra előtérbe került a sportkomplexum, két ügy miatt is, Az egyik, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés miatt át kellet dolgozni az idei évre szóló üzleti tervet, a másik, hogy hirtelen távozott Távozik a Haladás-stadiont is üzemeltető cég igazgatója 2020. September 23. 10:55 a tavaly kinevezett igazgató, Jagodits Rómeó.

Kiss Tamás

A csütörtöki közgyűlésen A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni 2020. September 24. 08:38 ettől függetlenül megtárgyalták és elfogadták a módosított üzleti tervet, amit még a távozó igazgató állított össze. És meglehetősen reménytelen képet festett a cég jövőjéről.

Kiadások

Az adatok szerint tavaly 278 millióba került a sportkomplexum. Ebből

 • 214 236 000 forint az anyagi költség (energia, karbantartás, őrzés, takarítás, telefon, internet, posta, stb.)
 • 64 millió forint a személyi kifizetések
 • A cég 10 munkavállalóval számol: ügyvezető, gazdasági-pénzügyi ügyintéző, üzemeltetési vezető, sales event menedzser, marketing és sales menedzser,karbantartó, kertész, műszaki-üzemeltetési koordinátor, controller.

  Bevételek

  A cégnek több forrásból volt bevétele:

 • Hosszú távú bérlet: 237 millió
 • Eseti bérlet: 25,5 millió
 • Közvetített szolgáltatás: 113 millió
 • Egyéb bevételek: 611 millió

  Az egyéb bevételek sorban szereplő összeg a beruházás kapcsén kapott állami támogatás adott évi elhatárolásának feloldásából származik.

  Kiss Tamás

  Bevétel támogatásból

  A helyzetelemzés szerint

 • bár piaci bevételnek tűnnek a hosszú távú bérletek, de valójában ezt a pénzt a szombathelyi önkormányzat, illetve az állam adja támogatásként
 • a bérlőként megjelenő sportszervezetek nem érdekeltek az üzleti hasznosításban
 • nem hatékony a rezsigazdálkodás
 • kihasználatlan kapacitások vannak
 • Lélegeztetőgépen

 • Mindhárom szervezet (üzemeltető, Haladás Labdarúgó Kft., HVSE az Önkormányzat és az állami finanszírozás köldökzsinórján van.
 • Szombathely és az EMMI által a HVSE számára biztosított infrastruktúra működtetésére vonatkozó pénzügyi támogatása nélkül ellehetetlenülne a HVSE és az üzemeltető is.
 • A Labdarúgó Kft. jelenleg szintén működési és finanszírozási nehézségekkel küzd.
 • Az EMMI támogatása nélkül a HVSE is hasonló problémákkal szembesülne, amely a Komplexum üzemeltetését végleg ellehetetlenítené.
 • A jelentés megállapítja, hogy

  könnyen előállhat az a helyzet, hogy a város lenne kénytelen finanszírozni a teljes fenntartást.

  Modellváltás kell

  Az lenne a cél, hogy a város évi 50-100 milliós támogatást adjon összesen a három szervezetnek, ami még nem haladja meg pénzügyi lehetőségeit, ehhez olyan konstrukcióra van szükség, ami képes évi 150-200 milliós eredményt produkálni - írja az anyag.

  A csak címszavakban megjelenő tervben szerepel, hogy

 • Az üzemeltető végezze el mindhárom szervezet marketing tevékenységét, és üzleti kommunikációját.
 • A komplexum arculatát át kell alakítani aktív konferencia és üzleti központtá.
 • Közösségi teret kell létrehozni a komplexumban, diákprogramokkal, jótékonysági estekkel, kulturális rendezvényekkel.
 • Kiss Tamás

  Megoldandó hiányosságok

  Az anyag több, megoldandó hiányosságot is megfogalmaz:

 • A nap 24 órájából 14 órán keresztül állnak üresen a szakosztályok termei valós, vagy vélt sportszakmai okokra hivatkozással
 • A sportolói létszámok, a sportolás minősége és a tér- és rezsi használat semmilyen formában nincs kontrollálva.
 • A szakosztályok és a Labdarúgó Kft. nem érintettek és érdekeltek abban, hogy bármilyen áldozatot hozzanak hosszú távú fennmaradásuk érdekében, mert az általános hozzáállás szerint majd jön az önkormányzat vagy az állam és kifizeti a költségeket.
 • A komplexum még az amortizációt sem termeli ki üzleti alapon.
 • A komplexum fizikai kapacitásának 85 százaléka inaktív.
 • A komplexum tervezése során a hatékony és takarékos, üzleti hasznosítás nem volt prioritás, ezeket a tervezési hibákat utólag kell korrigálni, akár beruházások révén.
 • A cél az, hogy minél több szabad és üzletileg releváns terület szabaduljon fel, ami azt fogja eredményezni, hogy a jelenlegi piaci árakat figyelembe véve érdemi bevételnövelés generálható

  - szögezi le az anyag.

  Az üzleti tervet Jagodits Rómeó állította össze, aki utána közös megegyezéssel távozott a cégtől. A helyzet megoldása az új igazgatóra Megvan a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. új igazgatója 2020. September 24. 17:49 , Kovács Cecíliára vár.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet