Vivi és Viki helyett Lara és Mira - Hogyan változtak a névadási trendek az elmúlt húsz évben?

Van egy olyan fiú és egy lány név, ami húsz éve bent van a top3-ban.

Az elmúlt években született kisgyermekek neveit hallva azt gondolhatnánk, hogy 180 fokos fordulatot vett a névadás, és ma már csak a modern, korábban szinte soha nem hallott nevek a divatosak.

Azonban most a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) híradásából kiderül, hogy ugyan nagy mértékben kicserélődtek a népszerű nevek, de a top3 legnépszerűbb nevei között a Bence és az Anna ugyanúgy ott van, mint 20 éve. is. Sőt, míg 2000-ben a Bence csak a harmadik volt, addig 2020-ban már az első helyet foglalta el.

Egyre több kisfiút hívnak Zéténynek és Nimródnak
pixabay

2020-ra a Zoé lett a harmadik legnépszerűbb lány név, pedig ez a név húsz évvel ezelőtt még a top25-be sem fért be. A fiúknál a Dominiknak nőtt meg igencsak a sikere, 2020-ban már bekerült a top3-ba.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Mészáros D. Zsolt

Úgy tűnik, ma már szinte senki sem akarja Viktóriának vagy Viviennek nevezni a gyermekét. 2000-ben a képzeletbeli dobogó első két fokán álló nevek annyit vesztettek a népszerűségükből, hogy húsz év múlva már a top25-be sem fértek bele. A fiúknál a Máté és a Zoltán jutott hasonló sorsa, 2020-ban már ők sem fértek be a legnépszerűbb nevek közé.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Mészáros D. Zsolt

Ahogy már korábban is utaltunk rá, a lányok és fiúk esetében is azt mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb nevek több mint fele teljesen kicserélődött húsz év alatt. Ugyanis 2020-ra a top25-be 15-16 olyan név került, ami húsz évvel ezelőtt fel sem került a listára sem a fiúk, sem a lányok esetében.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Mészáros D. Zsolt
A 2020-as toplistában találunk olyan klasszikusokat is, amiket most újra felkaptak a szülők, mint például a Lucát, a Sárát, a Marcellt és a Leventét, de abszolút moderneket is, mint például a Mirát, a Larát, a Noelt, a Zétényt vagy a Benettet.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Mészáros D. Zsolt

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód