Vodka, fagyott ciciből - Rogán Antal is imádta a budapesti Jégbárt

Minden jégből van a Váci utcai helyen: a szobrok, a kanapé, de még a poharak is, amiből hörpölhetjük a lélekmelegítőt.

Mindenki hallott már a jégszobrokról, a december eljövetelével szinte már előre tudhatjuk, hogy az esti híradók valamelyike úgyis ellövi ezt a mindig hálás témát, egy ajándékvásárlásos-forgatagos és egy karácsonyi izzós hír között. Talán nem véletlen, hogy élelmes budapesti vállalkozók rá is buktak a témára, és ha már lúd, legyen kövér-alapon egy kisebbfajta sarkköri élményt raktak össze a Váci utca végén. Külhonban ennek nagy keletje van, Milánótól Dubajon át Stockholmig vannak jégbárok, de állítólag egyik sem mérhető a magyar változathoz.

Jégbár Budapesten
Lánchíd jégből, és még a címer is rajta
Unger András

A helyre belépve kapunk egy poncsót, ami eleinte komolytalannak tűnik, mert esetlenül nagyra nőnek általa az ember méretei, de aztán rögtön megértjük, miért van erre szükség: mínusz hét fok tombol odabenn. Kell ez a hideg, hiszen minden jégből van: nem csak a szobrok - amik között ott találjuk a Lánchíd pillérjének, és az előtte fekvő oroszlánnak pontos mását is, utóbbi három-négy nap alatt készült el -, de a kanapé, a fal, az italpult, sőt, még a poharak is, amikbe az alkoholos melegítő italokat mérik a betérőknek. És egy letaglózó adat: ha mindent összeszámolunk, akkor 11 tonnára rúg az itt felhasznált jég súlya.

Felespohártól fázik a kéz

Valamennyi M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrász keze műve, még az említett pohárkészlet is, pedig elsőre azt gondolná az ember, hogy csak beelöntötték a vizet egy formába, lehűtötték, és puff, kész. Nem várat magára sokáig a szakmai magyarázat: a minket körbekalauzoló Bognár Szabolcs szerint azért ilyen patinásan átlátszók a jégfaragványok, mert egy különleges eljárás miatt nem marad oxigén a tömbökben.

Jégbár Budapesten
Még több kép egy kattintás után!
Unger András

Nézegetünk körbe a jeges tárgyak között - amiket bizonyos időközönként cserélni kell, mert hát a jég is párolog -, az italpultnál megakad a szemünk egy női alakon. Idegenvezetőnk csak cicis lányként emlegeti, mert felül töltik bele a koktélt, és a mellein át érkezik a pohárba.

Mondhatjuk, hogy már nem szűz a hölgy

- halljuk.

A benti élmények után az előtérbe visszakozva olyan benyomásunk támad, hogy a trópusokra érkeztünk, akkora a differencia a hőmérsékletek között. Persze igazán izgalmas majd az aszfaltolvasztó kánikulában lesz a Jégbár, amiről még a kerület feje, Rogán Antal is elismerően nyilatkozott, sőt, gyereke még egy jégből készült kacsát is hazavihetett - igaz, hosszú élete nem volt az állatnak, miután a csemete egy alkalommal magával vitte a kádba.

Jégbár Budapesten
A cicis lány - nem ezt vitte el Rogán gyermeke
Unger András

Kifelé menet még megmutatják nekünk az ajtó mellett a Star Wars rajongók által világszerte jól ismert, "szénbe fagyasztott" Han Solo alakot, amire már vágnánk is rá, hogy milyen szép replika, de megelőznek: nem az, ez tényleg a filmből való, eredetiségét állítólag a Lucasfilm által kiállított tanúsítvány igazolja. Mire kilépünk a Jégbárból a szinte tavaszias decemberbe azzal a gondolattal, hogy ez zsigeri élmény volt, már tudjuk is, mi az egyetlen komoly probléma vele: hogy nem nekünk jutott az eszünkbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód