Vodka, fagyott ciciből - Rogán Antal is imádta a budapesti Jégbárt

Minden jégből van a Váci utcai helyen: a szobrok, a kanapé, de még a poharak is, amiből hörpölhetjük a lélekmelegítőt.

Mindenki hallott már a jégszobrokról, a december eljövetelével szinte már előre tudhatjuk, hogy az esti híradók valamelyike úgyis ellövi ezt a mindig hálás témát, egy ajándékvásárlásos-forgatagos és egy karácsonyi izzós hír között. Talán nem véletlen, hogy élelmes budapesti vállalkozók rá is buktak a témára, és ha már lúd, legyen kövér-alapon egy kisebbfajta sarkköri élményt raktak össze a Váci utca végén. Külhonban ennek nagy keletje van, Milánótól Dubajon át Stockholmig vannak jégbárok, de állítólag egyik sem mérhető a magyar változathoz.

Jégbár Budapesten
Lánchíd jégből, és még a címer is rajta
Unger András

A helyre belépve kapunk egy poncsót, ami eleinte komolytalannak tűnik, mert esetlenül nagyra nőnek általa az ember méretei, de aztán rögtön megértjük, miért van erre szükség: mínusz hét fok tombol odabenn. Kell ez a hideg, hiszen minden jégből van: nem csak a szobrok - amik között ott találjuk a Lánchíd pillérjének, és az előtte fekvő oroszlánnak pontos mását is, utóbbi három-négy nap alatt készült el -, de a kanapé, a fal, az italpult, sőt, még a poharak is, amikbe az alkoholos melegítő italokat mérik a betérőknek. És egy letaglózó adat: ha mindent összeszámolunk, akkor 11 tonnára rúg az itt felhasznált jég súlya.

Felespohártól fázik a kéz

Valamennyi M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrász keze műve, még az említett pohárkészlet is, pedig elsőre azt gondolná az ember, hogy csak beelöntötték a vizet egy formába, lehűtötték, és puff, kész. Nem várat magára sokáig a szakmai magyarázat: a minket körbekalauzoló Bognár Szabolcs szerint azért ilyen patinásan átlátszók a jégfaragványok, mert egy különleges eljárás miatt nem marad oxigén a tömbökben.

Jégbár Budapesten
Még több kép egy kattintás után!
Unger András

Nézegetünk körbe a jeges tárgyak között - amiket bizonyos időközönként cserélni kell, mert hát a jég is párolog -, az italpultnál megakad a szemünk egy női alakon. Idegenvezetőnk csak cicis lányként emlegeti, mert felül töltik bele a koktélt, és a mellein át érkezik a pohárba.

Mondhatjuk, hogy már nem szűz a hölgy

- halljuk.

A benti élmények után az előtérbe visszakozva olyan benyomásunk támad, hogy a trópusokra érkeztünk, akkora a differencia a hőmérsékletek között. Persze igazán izgalmas majd az aszfaltolvasztó kánikulában lesz a Jégbár, amiről még a kerület feje, Rogán Antal is elismerően nyilatkozott, sőt, gyereke még egy jégből készült kacsát is hazavihetett - igaz, hosszú élete nem volt az állatnak, miután a csemete egy alkalommal magával vitte a kádba.

Jégbár Budapesten
A cicis lány - nem ezt vitte el Rogán gyermeke
Unger András

Kifelé menet még megmutatják nekünk az ajtó mellett a Star Wars rajongók által világszerte jól ismert, "szénbe fagyasztott" Han Solo alakot, amire már vágnánk is rá, hogy milyen szép replika, de megelőznek: nem az, ez tényleg a filmből való, eredetiségét állítólag a Lucasfilm által kiállított tanúsítvány igazolja. Mire kilépünk a Jégbárból a szinte tavaszias decemberbe azzal a gondolattal, hogy ez zsigeri élmény volt, már tudjuk is, mi az egyetlen komoly probléma vele: hogy nem nekünk jutott az eszünkbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód