Folytatódik a szombathelyi volt Centrum Áruház épületének felújítása

A homlokzattal a nyáron végeztek, most a földszinti kirakatokon dolgoznak.

Még a múlt héten állványozták fel ismét a Fő tér egyik ikonikus épületét, a volt Centrum Áruházat. Az épület homlokzatának felújításával augusztusban már végeztek Újjászületett a Centrum áruház homlokzata 2019. August 12. 18:30 , májusban kezdték a munkát A homlokzata újul meg a szombathelyi Fő tér impozáns épületének, az egykori Centrum áruháznak 2019. May 30. 07:17 , júliusban építési fólia mögé bújt Fólia mögé rejtőzött a volt szombathelyi Centrum áruház 2019. July 10. 13:36 az épület.

Felállványozták a volt Centrum áruház épületét
Szilágyi József (telefonos fotó)

A homlokzat több tízmillióba kerülő felújítását a tulajdonosok fizették a társasház felújítási alapjából, és a további költségeket is vállalták. Az épület ugyanis társasházként működik, több tulajdonosa van, a társasház kezelője a SZOVA.

Felállványozták a volt Centrum áruház épületét
Szilágyi József (telefonos fotó)

Meg is kerestük a céget még a múlt héten, hogy milyen további munkákat végeznek az épületen, most kiderült, hogy a társasház közgyűlésének jóváhagyása nélkül nem adhatnak ki információkat. Mindenesetre úgy látszik, hogy a földszinten lévő gyógyszertári rész kirakatait cserélik.

Felállványozták a volt Centrum áruház épületét
Szilágyi József (telefonos fotó)

Eredetileg takarékbanknak épült

Az épület történetét 2013-ban már bemutattuk Szombathely régen és ma - A Fő téri Centrum Áruház 2013. February 03. 19:15 olvasóinknak. Takarékbanknak épült eredetileg, a tervezésére pályázatot írtak ki, végül a Mocsányi Károly budapesti és Stadler Dezső győri építészek alkotta páros szecessziós stílusú elgondolását választották ki. (Említésre méltó, hogy az olimpiai bajnok úszóként is ismert Hajós Alfréd és Villányi János építész duója a második helyen végzett). Az építkezés 1912-re fejeződött be, az 1867-ben alapított pénztár banki működése az utolsó békeévben kezdődött el benne.

Az épület egy régi képeslapon

Kivitelezése majdnem egymillió koronába került. A bankhelyiség üveg alatt, az udvarban működött. A bank páncélszobája méteres vastagságú acél-beton falakkal a föld alá épült, az ide vezető vasajtó 40 métermázsa súlyú volt.

Az épület a második világháború után végleg elveszítette egykori alapfunkcióját. Emeletein lakásokat alakítottak ki, hatalmas belmagasságú földszintjén pedig az idők folyamán különféle kereskedelmi egységek működtek. A Rákosi-korszakban itt kapott helyet az Állami Áruház, amely később vette fel azt a Centrum elnevezést, amin az egész épületet a mai napig a legtöbb szombathelyi emlegeti.

Egyes források szerint az 1960-as években felvetődött impozáns tornyának és tetőzetének visszabontása és a tér többi részéhez történő

egységesítése

- de szerencsére ez a romboló és őrült elképzelés nem valósult meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely