Nem kell senkinek a volt szombathelyi SZTK épülete

Bármit tennének vele, rengeteg pénzbe kerülne, ezért marad úgy, ahogy van.

Állami tulajdonban van a szombathelyi Március 15. téren álló, egykor SZTK-ként szolgáló épületegyüttes. Megbízható információink szerint volt némi puhatolózás az ügyben, hogy a városi önkormányzat átvenné esetleg az államtól, de ez sikertelen volt.

Ami nem is csoda, hiszen az épület olyan rossz állapotban van, hogy gyakorlatilag semmire sem használható. Felújítása is milliárdokba kerülne, kialakítása miatt a célját is nehéz lenne meghatározni.

Kovács Dávid

Évtizedekig szakorvosi rendelők működtek az 1965-ben épített monstrumban. Igazából nem is újították fel soha, az akkori technikával felhúzott épület gyorsan romlásnak indult. Egészen 2012-ig a megyei önkormányzaté volt, ahol még 2007-ben döntöttek arról, hogy a szakrendeléseket a Markusovszky kórházba költöztetik át.

2008-ban zárt pályázatot hirdettek az ingatlan megvásárlására, amit Szombathely meg is nyert nettó 275 millió forintos ajánlattal, azonban a szerződéskötés elmaradt. A városnak az új színház miatt lett volna szüksége a területre, ám a színházvitában a volt HEMO épülete győzött.

Kovács Dávid

A megye 2009 novemberében dobta újra piacra az épületet, akkor 350 millió forintért kínálták, de nem volt jelentkező. Közben a kórházakat államosították, az SZTK-épület is állami tulajdon lett, de a Markusovszky Kórházat jelölték ki vagyonkezelőnek.

A Markusovszky Kórház szakrendelései 2016-ben aztán a vérellátó épületében találtak új otthonra. Néhány háziorvosi és fogorvosi rendelő maradt a földszinten, idén aztán ők is átköltöztek a kórházzal szemben felépített új alapellátó központba. Na, kb. így kell kinéznie egy egészségügyi intézménynek 2021-ben 2021. February 01. 15:44

Józing Antal

Közben a kórháztól teljesen az államhoz került az épület, így már a kórháznak sincs hozzá semmi köze.

A jövő heti közgyűlésre készült anyagban szerepel, hogy a tulajdoni lapról vezessék ki a még 1997-ben részleges felújításra adott támogatás összegét. A város akkor 12 millió forintot költött azoknak a rendelőknek a felújítására, amelyeket a háziorvosok és a fogorvosok használtak.

Ha a közgyűlés hozzájárul, hogy az összeget kivezessék a tulajdoni lapról, már a szombathelyi önkormányzat sem lesz semmi köze a volt SZTK-épületéhez.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet