Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat

Egy közlemény szerint nincsenek meg a feltételek a szervezeti átalakításhoz.

"Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok" - így kezdődik a Közösen Szentgotthárdért Egyesület lapunkhoz eljutott közleménye.

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: szentgotthárd.hu

Vasárnap írtuk Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 , hogy egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma, és az egyik általános iskola is. Arról is beszámoltunk, hogy a városnak két általános iskolája van, az Arany János iskolában az alsó tagozatosok tanulnak, a Széchenyiben pedig a felsősök. Az egyházmegye tervei szerint mindkét iskolában az első osztálytól a nyolcadikig tanítanának, az egyházivá váló Széchenyi iskola a szintén egyházi Vörösmarty gimnázium alapképzője lenne.

Arany János Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: sztgarany.hu

Az egyesület most azt írja, a két iskolában nincsenek meg a feltételei a nyolcosztályos oktatásnak, és sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét.

A közleményt kiadó Közösen Szentgotthárdért Egyesület ősszel összellenzéki jelölteket indított a városban, habár a polgármester Huszár Gábor (Fidesz) maradt, a nyolc képviselői helyből négyet az egyesület nyert el.

Közlemény

Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok... A Közösen Szentgotthárdért Egyesület elsősorban az eljárást kritizálja.

Városunk oktatási intézményei állami fenntartásúak, irányításuk a Szombathelyi Tankerülethez tartozik. A város polgármestere, a tankerület vezetője és a megyéspüspök megállapodásáról furcsa módon értesültek tehát az igazgatók. A magyarlaki iskola egyházivá alakítását már nyár elején is rebesgették, de hogy nagy múltú gimnáziumunk és a "Széchenyi" is egyházivá válhat, igazi meglepetésként érte a pedagógusokat és a szülőket. A VMG városunk büszkeségére Szentgotthárd polgárainak anyagi befektetésével 1893-ban alakult meg mint Vas megye első állami gimnáziuma. Eddig tartott a dicsősége?

A két általános iskola ismét 1-8. évfolyamos lenne. Az Aranyban ennek pillanatnyilag nincsenek meg a feltételei. Ha valóban szeptembertől indulna az új rendszer, a nyár folyamán a tankerületnek létre kell hozni a fizika-kémia labort, az egyéb szaktantermeket, gondoskodnia kell az oktatáshoz szükséges anyagokról, eszközökről. S ha mindez sikerül is, hol fogják megtartani a kötelező heti 5 testnevelés órát a 16 osztálynak? A jelenlegi pici tornateremben?

Nem vitatjuk: az egyházi iskolák is lehetnek jók, sőt az állam több anyagi forrást juttat nekik, mint a saját fenntartásában lévőknek. Egyes, többnyire protestáns egyházi intézményekben a legmodernebb pedagógiát alkalmazzák. Ám sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét. A szentgotthárdiak számíthatnak ránk!

Közösen Szentgotthárdért Egyesület

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet