A szentgotthárdi iskolaigazgatók a templombajáróktól tudták meg, hogy az egyház át akarja venni az iskoláikat

Egy közlemény szerint nincsenek meg a feltételek a szervezeti átalakításhoz.

"Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok" - így kezdődik a Közösen Szentgotthárdért Egyesület lapunkhoz eljutott közleménye.

Széchenyi István Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: szentgotthárd.hu

Vasárnap írtuk Egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma 2019. December 08. 14:46 , hogy egyházi kézbe kerülhet Vas megye első állami gimnáziuma, és az egyik általános iskola is. Arról is beszámoltunk, hogy a városnak két általános iskolája van, az Arany János iskolában az alsó tagozatosok tanulnak, a Széchenyiben pedig a felsősök. Az egyházmegye tervei szerint mindkét iskolában az első osztálytól a nyolcadikig tanítanának, az egyházivá váló Széchenyi iskola a szintén egyházi Vörösmarty gimnázium alapképzője lenne.

Arany János Általános Iskola Szentgotthárd
Forrás: sztgarany.hu

Az egyesület most azt írja, a két iskolában nincsenek meg a feltételei a nyolcosztályos oktatásnak, és sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét.

A közleményt kiadó Közösen Szentgotthárdért Egyesület ősszel összellenzéki jelölteket indított a városban, habár a polgármester Huszár Gábor (Fidesz) maradt, a nyolc képviselői helyből négyet az egyesület nyert el.

Közlemény

Iskoláink átalakításáról az intézmények igazgatói mintegy két hete szereztek tudomást templomba járó kollégától, illetve nagymamától azzal a megjegyzéssel, hogy ez még titok... A Közösen Szentgotthárdért Egyesület elsősorban az eljárást kritizálja.

Városunk oktatási intézményei állami fenntartásúak, irányításuk a Szombathelyi Tankerülethez tartozik. A város polgármestere, a tankerület vezetője és a megyéspüspök megállapodásáról furcsa módon értesültek tehát az igazgatók. A magyarlaki iskola egyházivá alakítását már nyár elején is rebesgették, de hogy nagy múltú gimnáziumunk és a "Széchenyi" is egyházivá válhat, igazi meglepetésként érte a pedagógusokat és a szülőket. A VMG városunk büszkeségére Szentgotthárd polgárainak anyagi befektetésével 1893-ban alakult meg mint Vas megye első állami gimnáziuma. Eddig tartott a dicsősége?

A két általános iskola ismét 1-8. évfolyamos lenne. Az Aranyban ennek pillanatnyilag nincsenek meg a feltételei. Ha valóban szeptembertől indulna az új rendszer, a nyár folyamán a tankerületnek létre kell hozni a fizika-kémia labort, az egyéb szaktantermeket, gondoskodnia kell az oktatáshoz szükséges anyagokról, eszközökről. S ha mindez sikerül is, hol fogják megtartani a kötelező heti 5 testnevelés órát a 16 osztálynak? A jelenlegi pici tornateremben?

Nem vitatjuk: az egyházi iskolák is lehetnek jók, sőt az állam több anyagi forrást juttat nekik, mint a saját fenntartásában lévőknek. Egyes, többnyire protestáns egyházi intézményekben a legmodernebb pedagógiát alkalmazzák. Ám sok a szabály, melyeknek alapvetően meg kell felelnie annak, aki katolikus iskolába íratja gyermekét. A szentgotthárdiak számíthatnak ránk!

Közösen Szentgotthárdért Egyesület

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet