Mint a görögök - Vas megyében tartották olimpiájukat a Waldorf iskolák

Május utolsó szombatján a szombathelyi Perintparti Szó-Fogadó Waldorf iskola szervezésében, Vasszécsenyben az Új-Ebergényi kastélyszállóban és parkjában tartották a XV. Waldorf Olimpiát. Igazi görög mintára.

Közel 500 gyermek, Magyarország összes Waldorf iskolájának ötödikes osztálya vett részt az Olimpián.

Ezekben az osztályokban az ókori Görögországgal hosszabb ideig foglalkoznak. Történelmi, földrajzi, művészeti szempontból járják körül a kort. Megismerkednek az ókori görögök gondolkodásával, vallásával, életével. Így jelenik meg a tananyagban az „Olimpiai játékok" szelleme, mikéntje, lebonyolításának céljai, az ott résztvevők eszményei is.

Waldorf olimpia, 2010, Vassszécseny
Waldorf olimpia, 2010, Vassszécseny

Az ötödikes kor - aranykor. Már nem kisgyerekek, még nem lakli kamaszok: épp oda érkeztek, amely kort a történelemben leginkább az ókori görögök kultúrája, életfelfogása és életvitele jellemez. Az akkori olimpiai játékokat idézi fel mindaz, amit itt átélnek. A figyelők/edzők (tanárok), akik a felkészülésben és a sportszerű viselkedés szabályaira ügyelve segítik őket, az eskü, melyet minden résztvevőnek le kell tennie, a máglya, mely az olimpiai lángot őrzi, a fáklyák melyet minden városállam egy kiválasztottja gyújt meg, hogy hírét vigye ezzel a játékok kezdetének.

Waldorf olimpia, 2010, Vassszécseny
Waldorf olimpia, 2010, Vassszécseny

A városállamokba szerveződött tunikás ifjak büszkén és elszántan várják a játékok kezdetét. A küzdelem, mely a legnemesebb célt szolgálja, elsősorban önmaguk legyőzésére és arra irányul, hogy megmutathassák: képesek rá!

A városállamokba szerveződött csapatok, saját kezűleg készített zászlóik alatt indulnak a nemes versengésre.

Waldorf olimpia, 2010, Vassszécseny
Waldorf olimpia, 2010, Vassszécseny

A futásban a test méltósága, a végtagok mozgásának összhangja és szépsége a lényeg, a diszkoszvetésben a korong által hordozott üzenet eljuttatása az égiekhez, a gerelyvetés a szivárvány ívét hivatott idézni. A verseny lényege a részvétel, a komolyság, a törekvés önmaguk felülmúlására, a mozgás harmóniájának kifejezésére.

Mindegyikőjük képes a távot végigfutni, még azok is akik kövérebbek az átlagnál, testi, vagy akár szellemi fogyatékkal élnek, mert a részvétel a fontos és a képes vagyok rá. Igazi példát mutatva azoknak, akik egészségesek.
Óriási tapssal és bíztatással várják azokat is akik utoljára érnek a célba. Van, aki egy idősebb (hetedikes) társ bíztató jelenlétében futja, sétálja le a távot, de neki is szurkolnak és talán neki nagyobb taps hangzik fel a célnál, mint az első helyezettnél.

A tét óriási, nem azért mert győzni kell, hanem, mert meg akarják csinálni, végig akarják futni mert életre szóló municiót akarnak gyűjteni, küzdésből, elszántságból, tetterőből, kitartásból. Sok- sok év után, ha rápillantanak az éremre, oklevélre, melyet minden résztvevő megkapott, nem a győzelem ízére emlékeznek, hanem az elszántságukra, a kitartásukra a városállam zászló közös elkészítésére, a felkészülés méltóságára és a társak, vagy a nézők bíztató pillantására.

„Úttá válik minden lépés
Talpad alatt, mit megteszel!
Erővé a súly, az a súly
Amit felemelsz!
Karjaidban messzeség van
Bátor íve te leszel.”

Szalay Áron, Waldorf diák írása

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport